Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το μπαλέτο Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το μπαλέτο
Στρατήλα Ρένα Written by Ιαν 18, 2014

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το μπαλέτο

Έχει παρατηρηθεί η τάση των γονιών να παρακινούν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν μπαλέτο ακόμα και από προσχολική ηλικία! Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από αυτό το είδος χορού.

 

Το μπαλέτο είναι ένας πολύ απαιτητικός χορός που χρειάζεται πειθαρχεία και προσήλωση. Περιλαμβάνει ξενόγλωσσους ορισμούς και δύσκολες κινήσεις που, όπως είναι φυσικό, είναι δύσκολο να κατανοήσει ένα μικρό παιδί.

Σε όλες τις ακαδημίες μπαλέτου και στις επαγγελματικές σχολές μπαλέτου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά μετά την ηλικία των οχτώ ετών. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί έχει ήδη ξεκινήσει το σχολείο, έχει αρχίσει να κοινωνικοποιείται και μπορεί να πάρει κάποιες αποφάσεις για τον εαυτό του (όπως για τις ασχολίες του).

Εκτός από αυτό, σε μικρότερες ηλικίες ο σκελετός του παιδιού είναι πολύ μαλακός για τις σωματικές απαιτήσεις και τις ασκήσεις του μπαλέτου. Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται ότι μετά από την ηλικία των πέντε τα παιδιά τους δεν θα έχουν μέλλον στο μπαλέτο και γι' αυτό βιάζονται να τα γράψουν σε κάποια σχολή χορού. Παρ' όλα αυτά, η εκπαίδευση στο μπαλέτο μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και την ηλικία των δέκα ή των δώδεκα, και το παιδί να σημειώσει εξαιρετική πρόοδο.

Για όσους γονείς θέλουν να «μυήσουν» τα παιδιά τους στην τέχνη του μπαλέτου από πολύ μικρή ηλικία, υπάρχουν σε κάθε ερασιτεχνική σχολή μπαλέτου προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου για παιδιά ηλικίας 4-8 χρονών. Πριν την ηλικία των τεσσάρων η προσοχή του παιδιού αποσπάται πολύ εύκολα, επειδή η ικανότητα συγκέντρωσης σε κάτι συγκεκριμένο είναι περιορισμένη. Αυτό δυσκολεύει το έργο των δασκάλων, και γι' αυτό είναι προτιμότερο να για τους εκπαιδευτικούς και για τα ίδια τα παιδιά να ξεκινούν μαθήματα σε πιο μεγάλη ηλικία.

Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου είναι αρκετά απλά και με χαλαρή οργάνωση, για να είναι πιο προσιτά στα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τα παιδιά να κινηθούν μέσα στην αίθουσα ακολουθώντας διάφορα μουσικά είδη (όχι μόνο κλασσική μουσική), ενώ μπορεί σταδιακά να προχωρήσει και στην διδασκαλία των πέντε βασικών θέσεων των πελμάτων και των χεριών, προκειμένου να τονίσει την σημασία της σωστής στάσης του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά προετοιμάζονται ευχάριστα για το μπαλέτο μέσα από απλές και εύκολες ασκήσεις, που συνδυάζονται με παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό.

Βέβαια δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσει κάποιος χορό, ακόμα και έναν με τόσες απαιτήσεις, όπως είναι το μπαλέτο. Πολλές σχολές μπαλέτου παρέχουν μαθήματα σε ενήλικες, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που... το καθυστέρησαν λίγο, να ασχοληθούν με αυτό το είδος χορού.

Τα τμήματα ενηλίκων αποτελούν έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης του σώματος, ενώ παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται την τεχνική του μπαλέτου ξεκινώντας από τα βασικά βήματα. Οι ενήλικοι μαθητές χωρίζονται σε επίπεδα ανάλογα με τις επιδόσεις τους και τις ικανότητές τους. Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τους τελείως αρχάριους μέχρι και σε όσους είχαν παλαιότερα επαφή με τον χορό, θα μπορέσουν να βρουν το κατάλληλο τμήμα γι' αυτούς.

Οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ενηλίκων δεν είναι υπερβολικά απαιτητικοί. Από μια ηλικία και μετά το σώμα μας χάνει την ελαστικότητά του και δεν είναι το ίδιο ευλύγιστο. Είναι, συνεπώς, σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να γίνει κάποιος χορευτής στα τμήματα ενηλίκων. Παρ' όλα αυτά, είναι μία μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπούν το μπαλέτο, αφού τους δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτήν την δημιουργική και εκφραστική δραστηριότητα.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…