Η Eνθάρρυνση, σημαντικό εργαλείο στη διαπαιδαγώγηση https://www.google.com/
Κατερίνα Παπαϊωάννου Written by Σεπ 19, 2022

Η Eνθάρρυνση, σημαντικό εργαλείο στη διαπαιδαγώγηση

Η Eνθάρρυνση, σημαντικό εργαλείο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Το Φθινόπωρο μπήκε κι επισήμως και όπως κάθε Σεπτέμβρη, πρωταγωνιστής και πρώτο θέμα συζήτησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι η κατάλληλη εποχή για να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της Ενθάρρυνσης!

Τι είναι όμως Ενθάρρυνση; Είναι η διαδικασία κατά την οποία οι γονείς επικεντρώνουν την προσοχή τους αποκλειστικά και μόνο στα θετικά σημεία των παιδιών, ειδικότερα όταν προσπαθούν να πετύχουν κάποιον στόχο. Η ενθάρρυνση δίνεται χωρίς αντάλλαγμα και με βασικό σκοπό να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση και η αυτ(ο)αξία των παιδιών.
Μέσω της Ενθάρρυνσης, το παιδί νιώθει πολύτιμο, μοναδικό, άξιο και ικανό. Και με τον καιρό, μαθαίνει να κρίνει από μόνο του, με θάρρος και ειλικρίνεια, εάν είναι ικανοποιημένο με την απόδοσή του! Ένα παιδί, μαθημένο σε περιβάλλον αγάπης κι ενθάρρυνσης, δέχεται ευκολότερα τη γνώμη των γονιών, των δασκάλων, των προπονητών, χωρίς να νιώθει πίεση ή εξάρτηση από αυτή τη γνώμη. Μαθαίνει, όμως, να ακούει και να κρατά τα σημαντικά.

Η επιλογή όσον αφορά στα λόγια ενθάρρυνσης που χρησιμοποιείτε στα παιδιά πρέπει να γίνετε με προσοχή, αφού με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάτε να διαμορφωθούν ως ενήλικες. Συνεπώς…

1. Εντοπίστε τα στοιχεία που πραγματικά εκτιμάτε στο παιδί σας. Αν δεν είναι αυθεντική η επιλογή, να είστε σίγουροι θα το καταλάβουν.
2. Η ενθάρρυνση θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη
3. Εστιάστε στην προσπάθεια του παιδιού και λιγότερο στο ίδιο το αποτέλεσμα
4. Δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού
και
5. Προσθέστε στο καθημερινό σας λεξιλόγιο ενθαρρυντικές φράσεις!
Αν το παιδί σας είναι αναστατωμένο, χρησιμοποιήστε μερικές από τις στρατηγικές φράσεις που ακολουθούν για να το ηρεμήσετε και, κατόπιν, να το ενθαρρύνετε.
Η ενθάρρυνση είναι αποτελεσματική ως προς τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, γιατί:
1. Επικεντρώνεται στην προσπάθεια και συμβάλλει στο να καταλάβουν τα παιδιά ότι έχουν εργαστεί πολύ σκληρά ή ότι έχουν βελτιωθεί
2. Η ενθάρρυνση προετοιμάζει τα παιδιά για την επιτυχία!
3. Η ενθάρρυνση διδάσκει στα παιδιά να αξιολογούν τον εαυτό τους με βάση τα θετικά τους χαρακτηριστικά και τα δικά τους πλεονεκτήματα. Όταν οι γονείς και οι δάσκαλοι παρέχουν σωστή ανατροφοδότηση (feedback), τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν τον εαυτό τους χωρίς να συγκρίνονται με τους γύρω τους και δίχως να επηρεάζονται για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνα.

Μερικές από τις ενθαρρυντικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να αγκαλιάσετε τα παιδιά με αυτοπεποίθηση, καλοσύνη, αγάπη και θετικότητα, είναι οι εξής:


• Βλέπω ότι προσπαθείς πραγματικά

• Είσαι δημιουργικός
• Δίνεις πραγματικά τον καλύτερό σου εαυτό
• Σε εμπιστεύομαι
• Πιστεύω σε σένα
• Εκτιμώ τη βοήθειά σου
• Τα κατάφερες
• Είσαι σημαντικός
• Είσαι αγαπητός

Δείξτε στα παιδιά σας πως πιστεύετε σε εκείνα, χρησιμοποιώντας την ενθάρρυνση καθημερινά, και αυξήστε την επικοινωνία ανάμεσά σας. Είναι τόσο απλό να δώσουμε τελικά στα παιδιά μας αμέριστη υποστήριξη, αγάπη, δύναμη, παρουσία σε κάθε τους προσπάθεια.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…