Αριάδνη Δάντε Written by Μαϊ 03, 2017

«Η μαμά είναι ευτυχισμένη όταν...»

Αγαπημένες μαμάδες,
Πώς θα σας φαίνονταν αν σας έλεγα ότι κάθε μέρα συνομιλείτε με έναν τουλάχιστον Ποιητή, που ξέρει κιόλας πάρα πολύ καλά, τι σας κάνει ευτυχισμένη;

 


Νομίζω ότι το πρώτο μέρος της ερώτησης δεν σας ξενίζει, μιας και όλες μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τα αγγελούδια μας πολλά μαργαριτάρια. Αλλά, τι σκέφτεστε για το δεύτερο; Άραγε, οι μικροί μας ποιητές ξέρουν τι μας κάνει ευτυχισμένες;
Σκέφτηκα λοιπόν, να σας γράψω σχετικά με μια μικρή μελέτη που πραγματοποίησα πάνω σε αυτό το θέμα. Κάποια στιγμή, πριν από τέσσερα χρόνια, ρώτησα το γιο μου:

 

«Αναστάση, μ' αγαπάς;»

Και αυτός, μου είπε :

«Τώρα που είναι νύχτα, σ' αγαπάω μέχρι τη νύχτα...
Αύριο που θα είναι ο ήλιος, θα σ' αγαπάω μέχρι τον ήλιο...
και μέχρι τη βροχή... »

Τα λόγια του μικρού μου ποιητή στριφογύριζαν στο μυαλό μου όλο τον Αύγουστο, ως αντίδωρο στη θλίψη που μου προκάλεσε η επίσκεψη του καρκίνου στη μητέρα μου. Τα λόγια του Αναστάση ήταν η αφορμή για μια μελέτη, που θα κατέληγε σε ένα βιβλίο αγάπης με τα συναισθήματα των παιδιών για τις μαμάδες τους.

Για να ανακαλύψω τα διαμάντια που κρύβουν τα παιδιά στην ψυχούλα τους, ζήτησα τη βοήθεια μερικών σοφών: των νηπιαγωγών τους. Περί τα τέλη Αυγούστου, δημοσίευσα την πρόσκληση συμμετοχής στη δράση με τίτλο «Ο πραγματικός Ποιητής γεννιέται», όπου προσκάλεσα τις νηπιαγωγούς του Δήμου Αγρινίου, για να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς των λιλιπούτειων ποιητών. Τελικά, στη δράση ανταποκρίθηκαν οι εξής νηπιαγωγοί:

Νηπιαγωγός Νηπιαγωγείο
Αντωνία Στελιανού 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίο, Α' Τμήμα
Χαρά Κανιούρη  23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίο, Β' Τμήμα
Ελένη Δημητρέλλου 3ο Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου
Γαρυφαλιά Παπασωτήρη  14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
Θεοδότη Σαΐτη  Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Στράτου Αιτωλοακαρνανίας

Τον Φεβρουάριο, έστειλα στις νηπιαγωγούς τις αναλυτικές οδηγίες της δράσης. Ανάμεσα στις οδηγίες, συμπεριλαμβάνονταν και ένα έντυπο, όπου τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν αυτό που κάνει τη μαμά τους ευτυχισμένη.

Τα έργα που παρέλαβα και επεξεργάστηκα ήταν καταπληκτικά. Ασχολήθηκα αμέτρητες ώρες για να αναλύσω τα δεδομένα των νηπιαγωγών και κάθε φορά που μελετώ τις εικόνες και τις απαντήσεις των παιδιών εξάγω ολοκαίνουρια συμπεράσματα. Η προσπάθεια αυτή συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο της δράσης, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και περιγράφει τη διαδρομή και την εργασία των νηπιαγωγών προς την εξόρυξη των συναισθημάτων των μικρών Ποιητών.
Αλλά, πάμε πάλι στο δεύτερο μέρος της ερώτησης: «Οι μικροί μας ποιητές ξέρουν τι μας κάνει ευτυχισμένες;»
Στη δράση «Ο πραγματικός Ποιητής γεννιέται» πήραν μέρος 81 νήπια. Ενδεικτικά, σας παραθέτω 30 απαντήσεις νηπίων.

 

1

Παρατηρώντας τις απαντήσεις των παιδιών, διαπίστωσα ότι οι νηπιαγωγοί συνέβαλαν στην επαλήθευση του παραπάνω ερωτήματος. Τα παιδιά αποκάλυψαν αυτό που γνωρίζουμε όλες, αλλά ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ότι το ξέρουν και τα πεντάχρονα λουλουδάκια μας.

2


Αγαπημένες μαμάδες, στις παραπάνω εικόνες βρήκα 30 τρόπους που με κάνουν ευτυχισμένη. Εσείς;

 Για το SugarMama,

Αριάδνη Δάντε

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…