Καλλιόπη Ουζούν - Ανδρέου Written by Ιουλ 23, 2020

Tο παιχνίδι με πάζλ… Μια ωφέλιμη δραστηριότητα

Τα πάζλ είναι από τα πιο διαχρονικά και οικονομικά παιχνίδια που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε ένα παιδί.

Είναι αγαπημένα εκπαιδευτικά παιχνίδια, με πολλά οφέλη, καθώς στοχεύουν στην ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Ποιους όμως τομείς ενισχύουν;

Βελτιώνει τη μνήμη του. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από ένα παιδί για να θυμάται τι πρέπει να αποτυπώσει. Οφείλει να συγκρατήσει στο μυαλό του το μέγεθος, το χρώμα, ακόμα και τα σχήματα των κομμάτων και των εικόνων που πρέπει να φτιάξει. Ενώ παράλληλα να θυμάται που έβαλε το κάθε κομμάτι και δεν ταίριαξε ώστε να μην ξαναπροσπαθήσει να το βάλει εκεί.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την υπομονή του. Για να ολοκληρωθεί ένα παζλ απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς του παιδιού. Η υπομονή του βελτιώνεται καθώς χρειάζεται πολλές φορές να επιχειρήσει να συνδέσει τα κομμάτια. Τις περισσότερες μάλιστα δε θα τα καταφέρει. Κάθε φορά όμως που θα βρίσκει τη σωστή σύνδεση θα νιώθει πως κατακτά σιγά σιγά την κορυφή. Όταν το ολοκληρώσει θα νιώσει ικανό κι έτσι θα πιστέψει στις δυνάμεις του.

Βελτιώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό και αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες. Για την ολοκλήρωση του παζλ θα πρέπει να συντονίσει τα χέρια του με τα μάτια του. Τα χέρια και τα μάτια παρακολουθούν την κατασκευή, αφαιρούν και προσθέτουν τα κομμάτια, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δημιουργία τους. Κάτι που σε μας φαίνεται απλό για τα μικρά παιδιά είναι μια διαδικασία που πρέπει να κατακτηθεί.

Αναπτύσσει την κριτική σκέψη του και το βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Όσο επιλύει ένα παζλ σκέφτεται τα χρώματα, τις εγκοπές, το σχέδιο, γεγονός που οξύνει όλο και πιο πολύ την κριτική του ικανότητα.

Αναγνωρίζει σχήματα, αριθμούς, γράμματα,ζώα, φρούτα. Τα παζλ ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθύνονται έχουν συγκεκριμένα σχέδια, χρώματα, κομμάτια. Μέσα από αυτά ειδικά τα παιδιά μικρότερων ηλικιών μπορούν να συνδυάσουν το παιχνίδι με τη μάθηση.

Αποτελεί ένα θετικό τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Οι περισσότεροι γονείς στεναχωριούνται που τα παιδιά τους περνούν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες. Το πάζλ είναι ένας τρόπος για να τα απομακρύνουμε από αυτές. Βρείτε ένα πάζλ και καθίστε να το φτιάξετε παρέα. Έτσι και τα παιδιά σας θα αξιοποιήσουν θετικά τον ελεύθερό τους χρόνο και πάνω απ’ όλα θα είστε μαζί!

Αγοράστε στα παιδιά σας πάζλ και βοηθήστε τα να τα ολοκληρώσουν. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε παρέα. Έτσι θα έρθετε κοντά και θα βοηθήσετε το παιδί σας να αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερό του χρόνο ενώ παράλληλα θα αναπτύξει όλες τις δεξιότητές του.

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίουΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

e-mail:kalliope.ouzounandreou@gmail.com,

instagram: @Kallipe_ouz

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…