Η προσφορά του πατέρα στη ζωή του παιδιού

Η προσφορά του πατέρα στη ζωή του παιδιού.


Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης ενός παιδιού στη ζωή του ζευγαριού ο πατέρας κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι το στήριγμα για την μητέρα, αλλά και το πρότυπο για το παιδί είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι.

Ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας καθώς βασίζεται στη θεωρία της προσκόλλησης. Η θεωρία αυτή επιτρέπει στον πατέρα να συνδεθεί με το παιδί πιο γρήγορα και να του δώσει χρήσιμα εργαλεία ώστε να βοηθήσει τη μητέρα συναισθηματικά ενώ βοηθά πρακτικά στη γονεϊκή μέριμνα. Εκτός από τα οφέλη που αυτό προσφέρει στη μητέρα και στο παιδί, δίνει τη δυνατότητα στον πατέρα να γίνει ένας σίγουρος και με συμμετοχή πατέρας. Γι’ αυτό πολλές φορές πρέπει να κατανοήσουμε πως η στάση της μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στη σχέση που διαμορφώσει το παιδί με τον πατέρα.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό πως τις πρώτες εβδομάδες ερχομού ενός παιδιού ο πατέρας δεν κατέχει τον πρωταρχικό ρόλο, καθώς το βρέφος έχει ανάγκη από την αγκαλιά και την τροφή που του παρέχει η μητέρα. Αυτό όμως δεν αποτελεί την αιτία για να μην έρθει κοντά στο βρέφος και να φροντίσει τόσο αυτό όσο και τη μητέρα. Άλλωστε ένας πατέρας που συμμετέχει εξυπηρετεί διττό σκοπό, από τη μία δίνει τη δική του μοναδική προσφορά στο παιδί και από την άλλη αποτρέπει τη μητέρα απ’ το να εξουθενωθεί. Πώς μπορεί λοιπόν να προσφέρει ο πατέρας τη βοήθειά του ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, για τη γαλούχηση του παιδιού και την υποστήριξη στη μητέρας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η συμμετοχή ενός πατέρα περιλαμβάνει τόσο συναισθηματική όσο και πρακτική υποστήριξη.

* Λεκτική ενθάρρυνση προς τη μητέρα. Οι νέες μητέρες έχουν ανάγκη να ακούν κάποιον να τις ενθαρρύνονται και να τις καθησυχάζει.
* Συμμετοχή στις αποφάσεις που σχετίζονται με το παιδί.
* Βοήθεια στην προετοιμασία του γεύματος και στις δουλειές του σπιτιού. Οι γιαγιάδες είναι πολύ σημαντικές, αλλά τον πρώτο καιρό πρέπει να αφήσουν το ζευγάρι μόνο ώστε να βρει τις ισορροπίες του και να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα.
* Ενθάρρυνση στην κουρασμένη μητέρα να φροντίσει και τις δικές της ανάγκες. Το ότι έγινε μητέρα δε σημαίνει πως πρέπει να χάσει τον εαυτό της.
* Συνεργασία με τη μητέρα να γίνουν αλλαγές όταν χρειάζεται. Μια ο ένας μια ο άλλος στην αλλαγή της πάνας ή στα γεύματα. Αν πάλι η μητέρα θηλάζει μπορεί ο πατέρας να σηκώνεται και να της φέρνει το μωρό.
* Ο πατέρας να κοιμίζει το μωρό. Έτσι το βρέφος αποκτά ένα στενό δέσιμο μαζί του, επειδή νιώθει ασφαλές στην αγκαλιά του.
* Δημόσια στήριξη.
* Αγάπη και κατανόηση.

Όταν ο πατέρας έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τα οφέλη είναι πολλά τόσο για τη μητέρα όσο γι’ αυτόν και το βρέφος.

Οφέλη για τη μητέρα:

Αρχικά θα νιώθει πιο ξεκούραστη και ήρεμη. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να πάθει επιλόχειο κατάθλιψη. Παράλληλα θα μπορέσει να φροντίσει τις δικές της ανάγκες ενώ θα επωφεληθεί συναισθηματικά από την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του συζύγου της. Τέλος θα είναι σίγουρη για τις ικανότητες του συζύγου να φροντίσει το παιδί του και στο μέλλον θα τον αφήνει μόνο μαζί του ούσα σίγουρη πως δε θα συμβεί κάτι κακό.

Οφέλη για τον πατέρα:

Η ανιδιοτελής αγάπη και η κατανόηση είναι από τα βασικά οφέλη. Έτσι θα προκύψει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ευαισθησία στοιχεία που αποτελούν τη βάση της σχέσης γονέα-παιδιού και το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί μελλοντικά μια σχέση εμπιστοσύνης-συνεργασίας. Ο πατέρας θα μπορεί να διαβάζει και να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συναισθήματα του παιδιού του. Όσο καλύτερα μάθει το παιδί του κι όσο περισσότερο το παιδί τον εμπιστεύεται τόσο ευκολότερη θα είναι η συνεργασία καθώς το παιδί μεγαλώνει

Τέλος θα έχει αποκτήσει ο πατέρας όλα τα απαραίτητα εφόδια για να κρατήσει μόνος το παιδί σε περίπτωση απουσίας της μητέρας.

Οφέλη για το παιδί:

Το παιδί επωφελείται με το να έχει ένα δεύτερο ισχυρό δεσμό προσκόλλησης, καθώς κάθε γονέας από πλευράς του προσφέρει κάτι μοναδικό σε αυτό. Το να έχει μία στενή σχέση και με τους δυο γονείς του επιτρέπει να μεγαλώνει ως ένας υγιής, καλά προσαρμοσμένος ενήλικας. Η θετική αλληλεπίδραση με το παράδειγμα ενός πατέρα που εμπλέκεται θα ωφελήσει το παιδί καθώς μεγαλώνει στο να μάθει να προσφέρει απλόχερα αγάπη και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους που πρέπει.
Οι γονείς αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με τα παιδιά τους με διαφορετικό τρόπο. Όταν η υποκειμενική αλληλεπίδραση για την ανατροφή των παιδιών είναι κοινή, αυτές οι διαφορές αλληλοσυμπληρώνονται και υπάρχει μια ισορροπία. Το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει όλες τις δεξιότητές του και θα διαπλάσει μια ισχυρή προσωπικότητα. Για να συμβούν όμως όλα αυτά χρειάζεται από πλευράς της μητέρας να δοθούν πρωτοβουλίες στον πατέρα και η ανάλογο εμπιστοσύνη. Ενώ πρέπει κι ο πατέρας να έχει την απαραίτητη πρόθεση για να προσφέρει τη στήριξη και τη βοήθειά του. Όταν υπάρχει η αγάπη όμως όλα γίνονται.

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
instagram: @Kallipe_ouz

Additional Info

  • Συγγραφέας: ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…