Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τη Δυσλεξία; Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τη Δυσλεξία;
Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 27, 2014

Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τη Δυσλεξία;

Προς έκπληξη πολλών ειδικών αλλά κυρίως πολλών γονιών, νέα έρευνα δείχνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία να αναπτύξουν αναγνωστικές ικανότητες.

 

Πιο συγκεκριμένα, 12 ώρες παιχνιδιού με βιντεοπαιχνίδια βοηθούν περισσότερο τα δυσλεξικά παιδιά στην ανάγνωση απ' ότι ένας χρόνος αυθόρμητης ανάπτυξης των αναγνωστικών ικανοτήτων. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, που υποστήριζε πως τα προβλήματα ανάγνωσης σε παιδιά με δυσλεξία οφείλονται σε δυσκολίες οπτικής προσοχής και όχι σε γλωσσικές δεξιότητες.

Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής της έρευνας Andrea Facoetti καθηγητής του Πανεπιστημίου της Padua και του Επιστημονικού Ινστιτούτου Medea of Bosisio Parini της Ιταλίας, τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν πολλούς τομείς της οπτικής προσοχής, κυρίως την άντληση των πληροφοριών από το περιβάλλον. Τόνισε, επίσης, πως ακόμη δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία της δυσλεξίας που να περιλαμβάνει βιντεοπαιχνίδια.

Η έρευνα συμπεριέλαβε δύο ομάδες παιδιών με δυσλεξία που έτυχαν διαφορετικής παρέμβασης και αξιολογήθηκαν σε ικανότητες ανάγνωσης, οπτικής προσοχής και φωνολογικής επίγνωσης. Η παρέμβαση της πρώτης ομάδας περιελάμβανε βιντεοπαιχνίδια, ενώ της δεύτερης ομάδας όχι. Τα δυσλεξικά παιδιά της πρώτης ομάδας, μετά από εννέα συνεδρίες διάρκειας ογδόντα λεπτών η καθεμία, ήταν σε θέση να διαβάζουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τα παιδιά της δεύτερης ομάδας. Επίσης, τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν βελτίωση και σε προβλήματα προσοχής.

Ο επικεφαλής της έρευνας τονίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα πρέπει να παρερμηνευθούν και να γίνεται αλόγιστη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών, χωρίς κανένα έλεγχο ή εποπτεία. ΠΡΟΣΟΧΗ τα βιντεοπαιχνίδια θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας παρέμβασης από ειδικό, μόνο έτσι ίσως έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…