Διδάξτε στα παιδιά την διαφορετικότητα www.google.com
Κατερίνα Παπαϊωάννου Written by Δεκ 07, 2021

Διδάξτε στα παιδιά την διαφορετικότητα

Διδάξτε στα παιδιά την διαφορετικότητα και την αποδοχή


Ζούμε σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, εξωτερική εμφάνιση, εθνικότητα, θρησκεία, φυλή, ήθη κι έθιμα, ίσως δυσκολίες στο διάβασμα, αναπηρίες κλπ..
Τα παιδιά αποδέχονται, από μικρή ηλικία, κάθε ένα παιδί γύρω τους. Κι αυτό συμβαίνει παρά την φυσική τους περιέργεια, που συνοδεύεται από ερωτήσεις προς τους γονείς, όπως π.χ. γιατί έχει άλλο χρώμα ένα παιδί ή γιατί είναι πιο ψηλό από εμένα. Όσο περνάνε τα χρόνια, όμως, η πραγματικότητα αλλάζει και τα παιδιά αφομοιώνουν, ως δικές τους, τις αντιλήψεις -και συχνά, τον ρατσισμό- των γονιών, των εκπαιδευτικών και κάποτε-κάποτε τα στερεότυπα της κοινωνίας.
Είναι επιτακτική υποχρέωση κάθε γονιού να μάθει στο παιδί του, από εξαιρετικά μικρή ηλικία, να σέβεται, να αποδέχεται και να προστατεύει -θα τολμήσω να πω- τη διαφορετικότητα του συνανθρώπου του.
Μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός είναι:

1. Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Βοηθήστε τα και καλλιεργήστε τους την ενσυναίσθηση.

2.Αφηγηθείτε τους την οικογενειακή σας ιστορία κι επικεντρωθείτε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν άτομα του οικογενειακού σας κύκλου. Ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια, ένα μέλος ή παραπάνω μπορούν να είναι διαφορετικά. Και είναι πλήρως αποδεκτό αυτό.

3.Απαντήστε δίχως δισταγμό σε οποιαδήποτε ερώτηση σας θέσει το παιδί γύρω από τη διαφορετικότητα. Φροντίστε να είστε ήρεμοι και χωρίς επικριτικό ύφος.

4.Μέσα από το παιχνίδι και την καθημερινότητα εξηγήστε τους ότι η διαφορετικότητα βρίσκεται παντού γύρω μας! Κάνοντας μια βόλτα στην εξοχή ή στον κήπο, δείξτε τους ότι κανένα λουλούδι δεν είναι πανομοιότυπο με το άλλο. Μπορείτε, ακόμη, να τους διαβάσετε παραμύθια που εξηγούν τη διαφορετικότητα και τη σημασία της!

5.Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά φαγητά από άλλους πολιτισμούς. Διαλέξτε μαζί μια χώρα, τυχαία, στο διαδίκτυο και επιλέξτε τα πιο δημοφιλή πιάτα της κουζίνας της. Όσο μαγειρεύετε, μπορείτε να ακούσετε μουσικές από τη συγκεκριμένη χώρα.

6.Ακόμη ένας διασκεδαστικός τρόπος είναι να παρακολουθήσετε μαζί παιδικά ταξιδιωτικά βίντεο στο YouTube ή να μπείτε στους χάρτες της google. Αναζήτησε μια χώρα κι εξερευνήστε παρέα τον πολιτισμό, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Την καταγωγή τους, το πώς ντύνονται, πώς γιορτάζουν, τις παραδόσεις τους.

7.Μέσω της τέχνης και της μουσικής μπορούν τα παιδιά να μάθουν εύκολα και χαρούμενα για τους άλλους πολιτισμούς. Επιλέξτε μια κουλτούρα που τα εξιτάρει και μάθετε παρέα όσα περισσότερα για αυτήν.

8.Τέλος, ως πρότυπο του παιδιού, αναλογιστείτε πόσο έχετε εσείς οι ίδιοι αποδεχτεί τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές.

 

Τα παιδιά μας είναι οι μελλοντικοί ηγέτες αυτού του κόσμου. Ας τα θωρακίσουμε με όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να δομήσουν έναν κόσμο καλύτερο, εξαφανίζοντας πλήρως το bulling.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…