Η Επισκηρίδιος Αναισθησία και η Ιστορία της Η Επισκηρίδιος Αναισθησία και η Ιστορία της
Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 05, 2014

Η Επισκηρίδιος Αναισθησία και η Ιστορία της

Συγγραφείς: Βάϊα Ροΐδου,, Αντώνης Μπακάρ, Αλέξανδρος Παπαβασιλείου & Ελένη Μαυρογιαννάκη

Η Ιστορία της Επισκληρίδιου Αναισθησίας
Η επισκληρίδιος αναισθησία ξεκίνησε την εφαρμογή της ως μέθοδος περιοχικής αναισθησίας, δειλά στην αρχή του 1942.


Η ανακάλυψη α) των φαρμακευτικών δυνατοτήτων των τοπικών αναισθητικών β) της ειδικής βελόνας Tuohy απαραίτητης για την τεχνική του εντοπισμού του επισκληρίδιου χώρου στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και γ) αργότερα περί το 1972, η εντόπιση των οπιούχων υποδοχέων στον επισκληρίδιο χώρο και χρήση των οπιούχων ως αναλγητικών της μεθόδου, συνετέλεσαν στην αποτελεσματικότητα και εξάπλωση της εφαρμογής της μεθόδου. Στην πορεία του χρόνου η ιατρική φαρμακολογία βελτίωσε κατά πολύ τις ιδιότητες των εν χρήσει φάρμακων και των υλικών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και να τις καταστήσει εύκολα αντιμετωπίσιμες. Τα θετικά αποτελέσματα των ανωτέρω, όπως και η εύκολη σχετικά τεχνική (λόγω της μεγάλης εμπειρίας των αναισθησιολόγων, αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού περιστατικών) είναι πλέον σήμερα αναμφισβήτητα.

Η επίλεκτη ομάδα των αναισθησιολόγων του Μαιευτηρίου «Λητώ», σας ενημερώνει για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία. Γνωρίστε τους τρόπους εφαρμογής της μεθόδου, τα πλεονεκτήματα καθώς και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει η επίτοκος προκειμένου να επιλέξει τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Εφαρμόζεται στην μαιευτική η επισκληρίδιος αναισθησία; Τι είναι αυτό που βοήθησε στην αποδοχή της μεθόδου;
Η επισκληρίδιος αναισθησία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα κατά κόρον στη μαιευτική για αντιμετώπιση-ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικές ποσότητες και πυκνότητες των τοπικών αναισθητικών, ανάλογα με το στάδιο του τοκετού, επιτυγχάνεται μερική ή πλήρης κατάργηση της αντίληψης του πόνου, με άριστα αποτελέσματα και συμμετοχή της μητέρας καθ'ολη τη διάρκεια του τοκετού.

Γιατί να επιλεξω την επισκληρίδιο;
Η μέθοδος της επισκληριδίου δίνει τη δυνατότητα στην επίτοκο να αποφύγει την αρνητική επίδραση του πόνου στα δυνατά συναισθήματα της μεγάλης στιγμής.
Έχει τη δυνατότητα να υπακούει και να συνεργάζεται, με τις υποδείξεις των γυναικολόγων και της μαίας της, έτσι ώστε να βιώσει στιγμή προς στιγμή, με πλήρη συνείδηση το υπέροχο γεγονός.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επίτοκες για τη μέθοδο;
Οι επίτοκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέθοδος εφαρμόζεται επί πολλά χρόνια.
Η τεχνική είναι σχεδόν ανώδυνη, γρήγορη και οι κάποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται πλήρως και εύκολα από τον αναισθησιολόγο. Προς μεγαλύτερο καθησυχασμό θα βοηθούσε ένα ραντεβού ενημέρωσης με τον ειδικό.
Ουσιαστικά βοηθά στη συμμετοχή της επιτόκου στην εξέλιξη των σταδίων του τοκετού και επιπλέον έχει ευεργετικές ιδιότητες στην εμβρυϊκή κυκλοφορία και τη χαλάρωση του περινέου, με αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας του τοκετού.

Υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου;
Όπως κάθε ιατρική πράξη έτσι και η επισκληρίδιος μέθοδος μπορεί να εμφανίσει κάποιες παρενέργειες (π.χ. υπόταση, κεφαλαλγία, παράταση της δράσης του φαρμάκου κ.λπ.).
Προς αποφυγήν επιπλοκών πρέπει να αποφύγει ο αναισθησιολόγος την μέθοδο, όταν υπάρχουν αντενδείξεις π.χ. κήληοσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, διάθεση αιμορραγίας, νευροπάθειες, υποογκαιμία κ.λπ.
Ο απόλυτος σεβασμός στις ιατρικές αντενδείξεις και η εφαρμογή της μεθόδου όπου υπάρχουν ενδεικτικοί λόγοι, όπως παράταση του τοκετού, προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις αναπνευστικού κ.λπ., που βοηθούν την ομαλή διεκπεραιώση του τοκετού και την αποφυγή επιπλοκών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο αναισθησιολόγος;
Η έλλειψη ενημέρωσης δημιουργεί άγχος, φόβο και δυσπιστία, με αποτέλεσμα η επίτοκος να προβάλλει ακραίες συμπεριφορές και να μη συνεργάζεται για την διεξαγωγή της τεχνικής.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να καταλάβει και να σεβαστεί τις αντιδράσεις της και να επιστρατεύσει τις δυνατότητές του για καθησυχασμό και εξασφάλιση της συνεργασία της.
Οι στατιστικές μας λένε ότι ακόμη και αυτές οι επίτοκες μετά την εμπειρία τους γίνονται οι καλύτεροι υποστηρικτές της μεθόδου.

Περισσότερα πλεονεκτήματα της επισκληρίδιου αναισθησίας
Η επισκληρίδιος μέθοδος μπορεί να προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα σε μια επίτοκο. Σε περίπτωση μη εξέλιξης του φυσιολογικού τοκετού με συνέπεια την καισαρική τομή δίνει την δυνατότητα να αποφύγει την γενική αναισθησία με αποτέλεσμα να βιώσει τον ερχομό του παιδιού της και με αυτό τον τρόπο τοκετού.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου συνεχίζονται και μετά το τέλος της καισαρικής τομής.
Επιτρέπουν στην γυναίκα την συνέχιση φυσιολογικών δραστηριοτήτων (κίνηση, θηλασμός κ.λπ.) για τα επόμενα δυο 24ωρα εξαλείφοντας τον ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό πόνο.

Με τα γυναικολογικά περιστατικά τι γίνεται;
Η επισκληρίδιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αναισθησίας και στα γυναικολογικά χειρουργεία. Έχει άριστα αποτελέσματα κατά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης με δυνατότητα εξάλειψης του μετεγχειρητικού πόνου.

 

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…