Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 03, 2015

Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Γονιμότητα: Τα κρίσιμα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης

 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τυπικά πέντε στάδια:

1. Τη διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα, ώστε οι ωοθήκες να παράγουν ικανό αριθμό ωαρίων (συνήθως περισσότερα από 5 ωάρια).
2. Την ωοληψία, όπου λαμβάνονται τα ωάρια από το σώμα της γυναίκας με χρήση μιας λεπτής βελόνης από τον κόλπο και τη βοήθεια υπερηχογραφικής απεικόνισης.
3. Τη γονιμοποίηση στο εργαστήριο.
4. Την εμβρυομεταφορά, δηλαδή την τοποθέτηση των εμβρύων μέσα στην κοιλότητα της μήτρας διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου.
5. Την υποστήριξη της μελλοντικής εγκυμοσύνης με ορμονικά φάρμακα.

Αν και κάθε στάδιο καλό είναι διεκπεραιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν έχουν όλα τα στάδια την ίδια βαρύτητα όσον αφορά στο θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Για παράδειγμα, η γονιμοποίηση στο εργαστήριο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται από την ποιότητα του εργαστηρίου καθώς και από την ικανότητα του εμβρυολόγου. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα εργαστήρια έχουν καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από άλλα. Παρ' όλα αυτά, τα πιο σημαντικά στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η διέγερση των ωοθηκών και η εμβρυομεταφορά.

Αν η διέγερση των ωοθηκών είναι ανεπαρκής, τότε ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων που λαμβάνονται είναι ελαττωμένα. Τα χαμηλής ποιότητας ωάρια συνήθως δίνουν και χαμηλής ποιότητας έμβρυα, με ελαττωμένο δυναμικό εμφύτευσης. Από την άλλη μεριά, η υπερβολικά δυναμική διέγερση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ωαρίων χαμηλής ποιότητας και, αναπόφευκτα, σε αντίστοιχης ποιότητας έμβρυα.

Η τεχνική της εμβρυομεταφοράς είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας. Αν η μεταφορά γίνει με δυσκολία, προκαλεί μικροτραυματισμούς στο εσωτερικό της μήτρας που δυνητικά ελαττώνουν την πιθανότητα των εμβρύων να εγκατασταθούν μέσα στη μήτρα.

Η διαδικασία της ωοληψίας και της φαρμακευτικής υποστήριξης της εγκυμοσύνης (βήματα 2 και 5) δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν ουσιαστικά την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εφόσον γίνονται με τις βασικές προφυλάξεις.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/5c6c9c5c3e9a827140f9c19072095a75.jpg
National Awareness and Special Days

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…