Τίνα Μιχαηλίδου Written by Δεκ 01, 2018

Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Ένα από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι το christmas cake το οποίο το φτιάχνω εδώ και χρόνια και μου αρέσει πολύ!

 

Το προετοιμάζω ένα μήνα πριν τις γιορτές με βάση τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω και βγαίνει υπέροχο!

Yλικά :

1 ποτήρι βούτυρο φυτικό

1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη ( dark brown soft sugar )

5 αυγά

2 1/2 ποτήρια αλεύρι ( κοσκινισμένο )

1 1/4-1/3 ποτηριού κονιάκ

1 κουταλάκι σόδα

1/4 από ένα κουταλάκι γαρίφαλλα

1/4 από ένα κουταλάκι κανέλα

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού

1/4-1/3 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού

4 κιτρόμηλα γλυκό πράσινο

4 κομμάτια γλυκό κιτρόμηλο τυλικτό

5-6 κομμάτια γλυκό περγαμόντο

1/2 ποτήρι κερασάκια φρουί γλασέ (προαιρετικά)

3 ποτήρια φοινίκια (500γρ)

2-2 1/2 ποτήρια σταφιδάκια

1 3/4-2 ποτήρια καρύδια ( 1 κουτί)

1 3/4 ποτηριού αμύγδαλα (250 γρ)

1 ποτήρι κονιάκ

Για το αμυγδαλωτό :

3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα,στραγγισμένα,λεπτοαλεσμένα

3/4 ποτηριού ζάχαρη άχνη

8-9 κουταλιές ανθόνερο γνήσιο (περίπου)

λίγη μαρμελάδα χρυσόμηλου

Για το γλάσο :

4 1/2 ποτήρια ζάχαρη άχνη (750 γρ)

1/2 ποτήρι βούτυρο φυτικό

3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού

5-6 κουταλιές νερό περίπου

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε καλά τα γλυκά και τα κόβουμε σε κομματάκια ( τα βάζουμε σε τρυπητό για πολλές ώρες). Πλένουμε,καθαρίζουμε και στραγγίζουμε τα σταφιδάκια. Αφαιρούμε από τα φοινίκια τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα κερασάκια σε κομματάκια, ενώνουμε σε δοχείο τα γλυκά,τα σταφιδάκια,τα φοινίκια και τα κερασάκια.Τους ρίχνετε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύτε και τα σκεπάζετε με πετσέτα.Τα αφήνετε έτσι για 1-3 μέρες.Κάθε μέρα τους ρίχνουμε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύουμε.Την ημέρα που θα κάνουμε το κέικ έχουμε τα καρύδια,τα αμύγδαλα κομμένα σε κομματάκια με μαχαίρι.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε κατά σειρά τη ζάχαρη,ένα ένα τα αυγά, λίγο λίγο το αλεύρι, τη σόδα διαλυμένη στο 1/4-1/3 ποτηριού κονιάκ,την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνουμε. Τα ρίχνουμε στο κέικ καθώς και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε καλά. Έχουμε βάλει σε φόρμα Νο 28 ασημόχαρτο και το έχουμε λαδώσει και το απλώνουμε.Το ψήνουμε σε μέτριο ήδη προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου και μετά σε χαμηλό για ακόμη 1 ώρα περίπου.Αφού ψηθεί πολύ καλά το σκεπάζουμε.

Όταν περάσουν 1-2 μέρες κάνουμε το αμυγδαλωτό : Ρίχνουμε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη περνώντασ την από ένα λεπτό τρυπητό και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν.Προσθέτουμε το ανθόνερο λίγο λίγο όσο σηκώνει για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται.

Αλείφουμε το κέικ και τη μαρμελάδα και τοποθετούμε πάνω το αμυγδαλωτό.Το βάζουμε λίγο λίγο και το πιέζουμε με το χέρι μας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά.Αφού περάσει 1 1/2 μέρα περίπου κάνετε το γλάσο : Ρίχνουμε σε δοχείο το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη ( περασμένη από το τρυπητό), το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύουμε αργά σε μακρύ σιδερένιο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά.Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά ακόμα λίγο νερό όσο σηκώσει για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζουμε με κουτάλι λίγο λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό και με τη βοήθεια μαχαιριού που η μύτη του είναι στρογγυλή το απλώνουμε. Όταν τελειώσουμε πάλι με την άκρη του μαχαιριού δίνουμε στο γλάσο ανώμαλο ακανθωτό σχήμα. Μόλις τελειώσουμε αν θέλουμε το στολίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Πηγή : Βιβλίο Μαγειρικής <<Καλή Όρεξη>>, το βιβλίο γράφτηκε υπέρ των σκοπών του κυπριακού ερυθρού σταυρού για την εισβολή του 1974

Για το Sugar Mama,
Τίνα Μιχαηλίδου

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…