Οι εξωσχολικές δραστηριότητες Οι εξωσχολικές δραστηριότητες
Στρατήλα Ρένα Written by Σεπ 08, 2018

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες

Συχνά ακούω γονείς να λένε για τα παιδιά τους ότι «τώρα που είναι μικρά πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους και να μάθουν όσα περισσότερα πράγματα γίνεται».

Αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα των παιδιών σαν μια εργασία πλήρους απασχόλησης (και πολλές φορές το ωράριό τους ξεπερνά και αυτό της πλήρους απασχόλησης).

Σήμερα, τα παιδιά της σχολικής, αλλά και της εφηβικής ηλικίας συμμετέχουν σε δραστηριότητες -πέρα από τις ώρες του σχολείου- οι οποίες μπορεί να είναι:

- Παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων ξένων γλωσσών

- Παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων για την κάλυψη των σχολικών υποχρεώσεων

- Αθλητισμός σε οργανωμένους συλλόγους

- Εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου / συμμετοχή σε χορευτικά μορφωτικών συλλόγων

- Εκμάθηση χειρισμού Η/Υ, κα.

Πολλές φορές αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος να μην είναι καθόλου ελεύθερος πλέον, αλλά αυστηρά προγραμματισμένος και το παιδί να μην μπορεί να τον αξιοποιήσει σε μια πολύ βασική δραστηριότητα για την ηλικία του, το παιχνίδι.

Οι λόγοι που οδηγούν έναν γονιό στο να προγραμματίσει με αυτόν τον τρόπο την καθημερινότητα του παιδιού του είναι μεταξύ άλλων:

- Η πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά πρέπει να αφομοιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και να αποκτήσουν πολλές δεξιότητες σε αυτές της ηλικίες.

- Η σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (γεγονός που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο).

- Το επιβαρυμένο πρόγραμμα των γονιών που δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι περισσότερο με το παιδί τους.

- Τα ενδιαφέροντα του ίδιου του παιδιού (που πολλές φορές βρίσκεται στην τελευταία θέση των λόγων επιλογής μιας δραστηριότητας).

Κατά την επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

- Η τελική επιλογή των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται με βάσει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του ίδιου του παιδιού (πχ. Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί να μην ενδιαφέρεται για την εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών και εμείς να επιμένουμε σε αυτό επειδή είναι κοντά στο σπίτι μας, είμαστε μέλη του μορφωτικού συλλόγου ή φοβόμαστε πώς θα σχολιαστεί από τους άλλους που πάνε). Σκεφτείτε ότι η επιλογή μιας δραστηριότητας που δεν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του μπορεί να το κάνει να βιώσει συναισθήματα ανασφάλειας και μειονεκτικότητας, αφού προσπαθεί για κάτι και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος δεν τα καταφέρνει.

- Η σωστή επιλογή εξωσχολικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην εκμάθηση κανόνων, την ανάπτυξη και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, καθώς και την ενίσχυση των δυνατών του σημείων και του αυτοσυναισθήματός του.

- Φροντίστε οι εξωσχολικές δραστηριότητες που απαιτούν κόπο, προετοιμασία και προσπάθεια από το παιδί να μην προγραμματίζονται σε μέρες που το παιδί έχει ήδη 'βαρύ' πρόγραμμα.

- Αφήστε 1 ή 2 μέρες μέσα στην εβδομάδα (εκτός του Σαββατοκύριακου φυσικά) όπου το παιδί δεν θα έχει κάτι άλλο πέρα από το σχολείο του.

- Αφήστε το να δοκιμάσει και στη συνέχεια να επιλέξει την δραστηριότητα που του ταιριάζει.

- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει την δυνατότητα να παίξει, να βρεθεί με τους φίλους του και να εκτονωθεί κα με πιο φυσικό και λιγότερο προγραμματισμένο τρόπο.

- Περάστε χρόνο με το παιδί σας στον 'ελεύθερο χρόνο' του παίζοντας, διασκεδάζοντας, γελώντας και όχι μιλώντας για υποχρεώσεις, διάβασμα και προγράμματα.

- Μπείτε για λίγο στη θέση του παιδιού σας... πόσο παραγωγικά θα μπορούσατε να αντεπεξέλθετε στο πρόγραμμά του;

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…