Μαρία Γκουγκούμη Written by Απρ 25, 2019

Συνδυάζουμε τη μάθηση με την εποχή του Πάσχα

Μια πασχαλινή δραστηριότητα που συνδυάζει τη λεπτή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την εκμάθηση χρωμάτων

Εκτυπώστε τα κουνελάκια.

Πλαστικοποιήστε τα κουνελάκια.

Χρησιμοποιήστε το περφορατέρ για να φτιάξετε τις τρύπες.

Χρησιμοποιήστε κορδόνια είτε στο ίδιο χρώμα με τα κουνελάκια είτε όχι και προσπαθήστε να περάσετε από τις τρύπες το κορδόνι.

Peep-Lacing-Cards.LoveMySpecialLearners

Οφέλη Sudoku

  • Βελτιώνει τη μνήμη και τους λογικούς συνειρμούς.
  • Διεγείρει τη σκέψη και το μυαλό.
  • Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Προσφέρει ικανοποίηση και ευχαρίστηση ιδιαίτερα με την επίλυση δύσκολων γρίφων.
  • Προκαλεί ένα αίσθημα ηρεμίας και ευταξίας.
  • Παρέχει απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα.
  • Eκπαιδεύει στην γρήγορη και αποτελεσματική σκέψη.

Πως παίζεται:

Σε κάθε στήλη και σε κάθε σειρά πρέπει να παρουσιάζεται μόνο μια φορά το σχέδιο κάθε αυγού.

Θα το δοκιμάσετε;

Easter-Egg-Sudoku.LoveMySpecialLearners

Η οπτική αντίληψη θεωρείται το γνωστικό κομμάτι της ερμηνείας του οπτικού ερεθίσματος, ή πιο απλά η ικανότητα να κατανοούμε αυτό που βλέπουμε. Αφορά την ικανότητα να επεξεργαστούμε νοητικά την οπτική πληροφορία με τέτοιον τρόπο ώστε να λύνουμε προβλήματα και να ενεργούμε αναλόγως τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Η οπτική αντίληψη είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες συστατικό στη μάθηση ενός παιδιού. Ας ενισχύσουμε την οπτική διάκριση με πασχαλινά αυγά.

Οπτική Διάκριση με Αυγά. LoveMySpecialLearners

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μαντέψεις τη σωστή απάντηση μέσα από παντομίμα σε συνδυασμό με τις βοηθητικές κάρτες. Ο πρώτος που θα βρει τη λέξη κερδίζει έναν πόντο. Όποιος πάρει πρώτος 5 πόντους ειναι ο νικητής του παιχνιδιού.

Πάσχα Pictionary. LoveMySpecialLearners

Ενώστε το σχέδιο με το χρώμα.

Easter-matching-game.LoveMySpecialLearners

Ποιος θέλει να μάθει ορθογραφία, να συνθέσει νέες λέξεις, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο, να μάθει τα γράμματα, να κατανοήσει καινούριες έννοιες, να ενισχύσει τη μαθηματική σκέψη αφού χρειάζεται να αθροίσουμε τους πόντους, να εκπαιδευτεί  να περιμένει τη σειρά του και ενισχύσει τη συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση χρησιμοποιώντας πασχαλινό θέμα;

Έτοιμο για εσάς το scrabble!

Πάσχα Scrabble. LoveMySpecialLearners

Η οπτική/διαδοχική μνήμη είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τι έχει δει και να μπορεί να ανακαλεί τις οπτικές εικόνες των αντικειμένων, των σχημάτων, των συμβόλων και των κινήσεων τόσο ξεχωριστά όσο και διαδοχικά μεταξύ τους.
Η αποτελεσματική οπτική μνήμη απαιτεί οργανωμένη αποθήκευση των πληροφοριών ώστε να καθιστά ικανό το άτομο να ανακαλεί γρήγορα αυτό που είδε.
Εξαρτάται από την συγκέντρωση, την προσοχή, το καλό κίνητρο, την παρατηρητικότητα και την ταχύτητα.

Είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα για τη μάθηση, στενά συνδεδεμένη με άλλους τύπους μνήμης (ακουστική, αφής και κίνησης) και είναι απαραίτητη για την ακρίβεια στην αντιγραφή δραστηριοτήτων. Υπάρχει μία στενή σχέση μεταξύ της ικανότητας της ανάγνωσης και της οπτικής μνήμης. Η οπτική μνήμη σε ένα σχολικό περιβάλλον συνεπάγεται με εικόνες, σύμβολα, σύμβολα, αριθμούς, γράμματα και λέξεις.

Πάσχα. Κάρτες Μνήμης, LoveMySpecialLearners

Τοποθετήστε ένα κομμάτι από φρούτο ή σοκολατάκι σε κάθε τετράγωνο του φύλλου “Do not Eat My Bunny”. Στείλτε ένα παιδί έξω από το δωμάτιο και αφήστε τα υπόλοιπα παιδιά να επιλέξουν ποιο τετράγωνο είναι ο Bunny. Όταν το παιδί επιστρέψει και αρχίσει να τρώει το φρούτο σε κάθε κουνέλι, ένα κάθε φορά. Μόλις το παιδί προσπαθήσει να πάρει το φρούτο που βρίσκεται στο Bunny, ο καθένας φωνάζει: “Μην τρώτε το Bunny μου !!” Αφήστε κάθε παιδί να δοκιμάσει και να ξαναγεμίσει τον πίνακα παιχνιδιών με απολαύσεις. Επαναλάβετε το παιχνίδι ξανά και ξανά!

Dont-Eat-Bunny.LoveMySpecialLearners

Σκεφτείτε λέξεις σχετικές με το Πάσχα που να ξεκινούν από τα γράμματα της αλφαβήτας ή να τα περιέχουν. Σκεφτείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε γιατί ο χρόνος τρέχει. Κάθε παίκτης κερδίζει 1 πόντο για κάθε λέξη που βρήκε. Αν κι άλλος παίκτης έχει βρει την ίδια λέξη, παίρνει 0 πόντους. Αν ένας παίκτης βρει μια λέξη από ένα γράμμα που δεν έχει βρει άλλος παίκτης κερδίζει 2 πόντους.  Ο παίκτης με τους πιο πολλούς πόντους είναι ο νικητής.

Πάσχα Scatergories.LoveMySpecialLearners

Η χρήση ψαλιδιού μπορεί να βελτιώσει πολλές λεπτές κινητικές δεξιότητες όπως o αμφίπλευρος συντονισμός, το ένα χέρι να κρατάει το χαρτί και το άλλο να χρησιμοποιεί το ψαλίδι.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, καθώς το παιδί ενθαρρύνεται να κόψει ένα σκληρό χαρτί ή μια κάρτα παρέχοντας έτσι κάποια αντίσταση. Επίσης βελτιώνεται ο κινητικός σχεδιασμός στην προσπάθεια του παιδιού να οργανώσει το χαρτί και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες κοπής, καθώς αλλάζει την κατεύθυνση. Αρχικά χειρίζεται απλές εργασίες κοπής, όπως το κόψιμο χαρτιού, καλαμάκια, μάλλινο νήμα, ένα κολάζ μέχρι το παιδί να αυξήσει τις δεξιότητές του, το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για να προσπαθήσει σε πιο περίπλοκα κοψίματα. Βεβαιωθείτε πάντα ότι το παιδί χρησιμοποιεί το κατάλληλο ψαλίδι για το κυρίαρχο χέρι του. Ας κόψουμε λοιπόν πασχαλινά αυγά!

Κόβουμε τα πασχαλινά αυγά.LoveMySpecialLearners

 
 

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

https://special-learners.gr

Special Education Blogger
 
 
 
 
...

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…