Το τετράδιο ενός Σκανταλιάρη - Αλέκα Τρίπου Μάνου Το τετράδιο ενός Σκανταλιάρη - Αλέκα Τρίπου Μάνου
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 22, 2016

Το τετράδιο ενός Σκανταλιάρη - Αλέκα Τρίπου Μάνου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη το παιδικό βιλίο «Το τετράδιο του σκανταλιάρη» της Αλέκας Τρίπου – Μάνου σε εικονογράφηση Γιώργου Σγουρού.

Από τις σκανταλιές του, τα πειράγματα με τους συμμαθητές του, τις φωνές των δασκάλων και των γονιών του, τα γέλια, αλλά και τις άσχημες στιγμές της καθημερινότητας ο μικρός Άλκης παίρνει μαθήματα ζωής . Ένας τολμηρός μικρός ήρωας που αντιμετωπίζει την κάθε στιγμή με χαρά και αισιοδοξία, πετυχαίνοντας πολλές φορές το ακατόρθωτο.

Ο Άλκης επισκέπτεται συχνά το γραφείο του διευθυντή του σχολείου, αφού μαζί με τους φίλους του κάνει συνεχώς φάρσες. Από τους γονείς του συχνά τη γλιτώνει παρόλο που δε νιώθει αρκετές φορές τυχερός, όπως η αδελφή του η Λίνα. Εκείνη περνάει εφηβεία και έχει το ακαταλόγιστο. Τώρα που πηγαίνει στην πρώτη Γυμνασίου, συχνά του δείχνει πόσο ανώτερη είναι, ενώ φέρεται πολύ διαφορετικά από τότε που ήταν κοριτσάκι.

Συνειδητοποιεί πως είναι προτιμότερο να μην κοροϊδεύει τους άλλους, γιατί κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να μάθει κάποια στιγμή για το παρελθόν του και να το χρησιμοποιήσει εναντίον του. Αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν οι μεγάλοι να παρεξηγούνται τόσο εύκολα με τις σκανταλιές των παιδιών, ενώ ο ίδιος έχει βρει τον ιδανικό τρόπο για να δείχνει τις επιθυμίες του στους γονείς του.

Μέσα από την κόντρα με την αδελφή του διαπιστώνει συχνά πως οι συμβουλές της είναι σοφές. Στο μεταξύ, ξεπερνάει τους μεγαλύτερους φόβους του, όπως στην περίπτωση με τον σκύλο που του κάνουν δώρο οι γονείς του, τον οποίο αποκαλεί Βλαμμένο. Ανακαλύπτει τους πιο απίθανους τρόπους για να τον ξεφορτωθεί. Μεταξύ άλλων, φέρνει μια γάτα μέσα στο σπίτι, αλλά δυστυχώς γι’αυτόν η θεωρία για τη διαμάχη των δύο αιώνιων εχθρών δεν επιβεβαιώνεται. Όλα αλλάζουν μέσα του, όταν η γιαγιά του τον παίρνει σπίτι της και συνειδητοποιεί πόσο του λείπει.

Οι καθημερινές πλάκες δίνουν και παίρνουν στη σχολική τάξη με τον διευθυντή να αλλάζει πεντακόσια χρώματα με τις αταξίες των μαθητών του. Η αρρώστια, όμως, ενός συμμαθητή του τους διδάσκει να μη δείχνουν τον οίκτο ή την αμηχανία τους, αλλά να συμπαραστέκονται στους φίλους σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή τους.

 

Οι εκδόσεις Χάρτινη Πόλη προσκαλούν τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και όσους κρύβουν μέσα τους ένα παιδί, σε ένα αστείο και συνάμα συγκινητικό ταξίδι στη ζωή του μικρού Άλκη μέσα από το διήγημα της Αλέκας Τρίπου-Μάνου.

 

Η Αλέκα Τρίπου-Μάνου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτη της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας και της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός στη Νομαρχία Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον Άλκη Μάνο και έχει τρία παιδιά, τον Αιμίλιο, τη Λυδία και τη Νεφέλη.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…