Στρατήλα Ρένα Written by Απρ 19, 2018

Τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά στην αντιμετώπιση του άγχους

Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι σκύλοι βοηθάνε σημαντικά τα παιδιά, ακόμα σε καταστάσεις άγχους. Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα διερεύνησε το αν ισχύει ή όχι αυτή η αντίληψη.

«Το πώς μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε το άγχος ως παιδιά έχει συνέπειες ως προς την αντιμετώπιση του άγχους μας ως ενήλικες», επισημαίνει η Darlene Kertes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του University of Florida College of Liberal Arts and Sciences.

Για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ισχύ της θέσης αυτής η Kertes και οι συνεργάτες της οργάνωσαν μια ελεγχόμενη έρευνα σε τυχαία δείγματα. Έτσι, όπως αναφέρεται και στο σχετικό επιστημονικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Development, μελέτησαν περίπου 100 οικογένειες που έχουν σκύλο. Για να ελέγξουν το επίπεδο του άγχους των παιδιών, τα έβαλαν να επιτελέσουν ορισμένες εργασίες, όπως το να μιλήσουν δημόσια και να κάνουν νοερούς αριθμητικούς υπολογισμούς, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν συναισθήματα άγχους και αυξάνουν τη σχετική ορμόνη, την κορτιζόλη. Με τυχαία επιλογή, ορισμένα παιδιά βίωσαν τη στρεσογόνο κατάσταση παρουσία του σκύλου για υποστήριξη, των γονιών ή δεν είχαν καμία σχετική υποστήριξη.

Η έρευνα έδειξε ότι η παρουσία ενός σκύλου όταν το παιδί βιώνει μια στρεσογόνο κατάσταση μειώνει το ποσοστό άγχους. «Τα παιδιά που είχαν μαζί τους το σκύλο ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος σε σχέση με την παρουσία ενός γονέα για υποστήριξη ή χωρίς την παρουσία κανενός».

Τα δείγματα σιέλου που ελήφθησαν από τα παιδιά που βίωσαν την αγχογόνο κατάσταση μαζί με τα σκυλιά τους, πριν και μετά το τεστ, έδειξαν ότι το επίπεδο της κορτιζόλης ποίκιλλε ανάλογα με τη φύση της αλληλεπίδρασης που είχαν με το ζώο.

Τα παιδιά που ενεργά ζητούσαν από τα σκυλιά τους να τα πλησιάσουν και να βρίσκονται κοντά τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σχέση με αυτά που σχετίστηκαν λιγότερο με τα σκυλιά τους, παρατηρεί η Kertes. Ωστόσο, όταν τα σκυλιά πλησίαζαν τα παιδιά από μόνα τους, τότε το επίπεδο της κορτιζόλης έτεινε να αυξάνεται.

Η μέλη έγινε σε παιδιά 7-12 ετών. Είναι μια ηλικία, όπως εξηγεί η Kertes, όπου οι φιγούρες κοινωνικής υποστήριξης για τα παιδιά επεκτείνονται πέρα από τους γονείς, αλλά και οι βιολογικές τους ικανότητες να αντιμετωπίσουν το άγχος ακόμα αναπτύσσονται.

Πηγή: University of Florida

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…