Τροφές που προστατεύουν το δέρμα Τροφές που προστατεύουν το δέρμα
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Αυγ 08, 2014

Τροφές που προστατεύουν το δέρμα

 Τροφές που προστατεύουν το δέρμα, βοηθάνε στην επούλωσή του και το κάνουν πιο ανθεκτικό

Για να είναι ασφαλές το μαύρισμα, το δέρμα πρέπει να είναι ελαστικό και ανθεκτικό και να έχει την ικανότητα να επουλώνεται γρήγορα.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται καλή ενυδάτωση και ο οργανισμός πρέπει να λαμβάνει τρόφιμα που έχουν θρεπτικά συστατικά, που βοηθάνε στη συνοχή, την ελαστικότητα και στη γρήγορη επούλωση από τα ηλιακά εγκαύματα.

Ποια είναι όμως αυτά τα συστατικά και πού περιέχονται;

Η ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και ανάπλαση των ιστών του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα:

Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, συμβάλλει στη διατήρηση υγιών των ιστών του δέρματος και το προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Τη βρίσκουμε στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, καθώς και στο τυρί, ιδίως τη φέτα, στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα και στα αυγά.

Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ, ελλατώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, που μπορούμε να τους καταναλώσουμε σα σνακ με ξερά φρούτα και γιαούρτι ή σε μούσλι με γάλα. Περιέχεται ακόμα στο αυγό, στα μανιτάρια και στο ρύζι.

Η βιταμίνη Β12, που περιέχεται σε αφθονία σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, αλλά και το γάλα και τα τυριά εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης.

Στην κατηγορία των φωτοπροστατευτικών τροφίμων, χρειάζεται να συμπεριλάβουμε και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, που προστατεύουν από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, στα κύτταρα του οργανισμού και του δέρματος, από την επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ταυτόχρονα οι ουσίες αυτές δρουν και προστατευτικά έναντι του καρκίνου του δέρματος.

Η βιταμίνη C, περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές.

Η βιταμίνη Ε, που είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, περιέχεται κατεξοχήν στο ελαιόλαδο, αλλά και στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σε φυτικές μαργαρίνες. Δρα συνεργιστικά με το σελήνιο, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και δρα αντιγηραντικά. Το σελήνιο το βρίσκουμε στο κρέας, στο συκώτι, στα θαλασσινά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η βιταμίνη Α, περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο αυγό, στο βούτυρο, στα ιχθυέλαια, στα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ως β – καροτένιο ή καροτενοειδή, περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, όπως τα καρότα, οι πιπεριές, η κολοκύθα, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα μούρα, οι ντομάτες.

Ο ψευδάργυρος, συμβάλλει στην ανάπλαση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση του δέρματος, δρώντας αντιοξειδωτικά. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, η λεκιθίνη της σόγιας, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φασόλια, το ταχίνι και το καλαμπόκι.

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η υπενθύμιση ότι δε βγαίνουμε ποτέ στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό και η έκθεσή μας πρέπει να είναι ελεγχόμενη, ιδιαίτερα τις πρώτες φορές και αν το δέρμα μας είναι πολύ ανοιχτό με τάση να καίγεται. Απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα με σύνεση και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας τις ακατάλληλες ώρες 11:00 – 16:00 και έχοντας προετοιμάσει τον οργανισμό και το δέρμα σας με σωστή διατροφή και ενυδάτωση.

Για το Sugar Mama,

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Σταυρούλα Τσατραφίλη, Διαιτολογικό Γραφείο - Nutrihealth

 

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…