Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά
Λεωνίδας Κάλφας Written by Απρ 04, 2017

Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά

Η γνώση των σταδίων ανάπτυξης της όρασης του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική..

 

για τους γονείς, προκειμένου, αν υποψιαστούν ότι δε βλέπει καλά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του, να συμβουλευτούν έγκαιρα ειδικό.

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν ωρίμανση των διαφόρων παραμέτρων της όρασης κατά ηλικιακά στάδια. Θα πρέπει να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια και μερικά παιδιά κάνουν βήματα στην ανάπτυξη της όρασης σε διαφορετικές ηλικίες.

Σ' ένα νεογέννητο μωράκι η αίσθηση της όρασης δεν είναι πολύ αναπτυγμένη, αφού κυριαρχούν οι αισθήσεις της όσφρησης, της αφής και της ακοής για να αντιλαμβάνεται τη μυρωδιά της μητέρας του και να δέχεται το άγγιγμά της, αλλά και για να ανταποκρίνεται στους ήχους με κλάμα, ανησυχία και έκκληση για βοήθεια. Το νεογέννητο μπορεί να δει σε απόσταση περίπου τριάντα εκατοστών και να εστιάσει στο πρόσωπο της μητέρας του στην απόσταση στήθους-ματιού. Το μωράκι βλεφαρίζει αντανακλαστικά κάθε φορά που εκτίθεται σε δυνατό φως ή του ακουμπάμε το μάτι.

Κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του το μωράκι συνεχίζει να βλέπει καλύτερα στα τριάντα εκατοστά εστιάζοντας σε πρόσωπα, εικόνες και λεπτομέρειες με έντονες αντιθέσεις (άσπρο-μαύρο), ενώ αρχίζει να εμφανίζει δάκρυα.

Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να κοιτάζει στο σύνολο ενός αντικειμένου ή ενός προσώπου, μπορεί να ακολουθήσει ένα φως, ένα πρόσωπο ή αντικείμενο από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ αρχίζει να παρατηρεί τα χεράκια του.

Στους πέντε πρώτους μήνες το βρέφος κοιτάζει τα χέρια του, μπορεί να εστιάσει σε πιο μακρινή απόσταση, αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα, το στήθος της μαμάς του ή το μπιμπερό, κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και αρχίζει να απλώνει τα χέρια του για να πιάσει αντικείμενα, τα οποία προσπαθεί να φέρει στο στόμα.

Στους επτά πρώτους μήνες βλέπει πλήρως τα χρώματα, κοιτάζει σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αναπτύσσει προτιμήσεις για συγκεκριμένα, συνήθως έντονα, χρώματα και γυρίζει το κεφάλι του για να δει ένα αντικείμενο.

Στην ηλικία των έντεκα μηνών παρατηρεί με τα μάτια του ένα μικρό αντικείμενο, του αρέσει το παιχνίδι που κρύβεσαι και μπορεί να ακολουθεί με το βλέμμα του ένα αντικείμενο, που κινείται γρήγορα.

Στην ηλικία των 14 μηνών μπορεί να τοποθετήσει σχήματα στις κατάλληλες τρύπες, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για φωτογραφίες και εικονογραφημένα βιβλία, αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα και μπορεί να δείχνει με το δάχτυλό του.

Στα δύο του χρόνια μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα, που βρίσκονται πολύ κοντά και μακριά του, κάνει γραμμές με μολύβι στο χαρτί και μπορεί να δείξει με το δάχτυλό του μέρη του σώματος. Στην ηλικία των τριών ετών μπορεί να αναγνωρίσει κάποια βασικά χρώματα και αν του γράψουμε ένα σχήμα μπορεί να το αντιγράψει. Μέχρι να πάει το παιδί στο δημοτικό σχολείο έχει αναπτυχθεί πλήρως η όρασή του και η συνεργασία του ματιού με το χέρι. Αναγνωρίζει αριθμούς και γράμματα, είναι έτοιμο να μάθει να διαβάζει και χρησιμοποιεί με επιτυχία το ψαλίδι.

Για το SugarMama,
Λεωνίδας Κάλφας

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…