Παραμύθια των παραμυθάδων Παραμύθια των παραμυθάδων
Γιώτα Κοτσαύτη Written by Ιουν 20, 2014

Παραμύθια των παραμυθάδων

 

«Τα παραμύθια μας επιτρέπουν να αντικρίζουμε τον κόσμο

με άλλα μάτια και τον κάνουν σίγουρα καλύτερο…»

 

Κάποτε οι παραμυθάδες, οι άνθρωποι που κατείχαν την τέχνη να αφηγούνται ιστορίες, ήταν περιζήτητοι. Όλοι αποζητούσαν τη συντροφιά τους, ήταν ευπρόσδεκτοι παντού. Τότε, που δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι ψυχαγωγίας, το προφορικό παραμύθι ευδοκιμούσε και ταξίδευε από στόμα σε στόμα. Και, βέβαια, ήταν το πιο συνηθισμένο κίνητρο για τα παραδοσιακά «νυχτέρια», τις βραδινές, δηλαδή, πολύωρες επισκέψεις στα σπιτικά συγγενών και φίλων.

Σταδιακά αυτό περιορίστηκε και με τον καιρό οι παραμυθάδες εξαφανίστηκαν.

Βέβαια, ευτυχώς, η αγάπη για την αφήγηση και την ακρόαση δεν έσβησε.

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται στην Ελλάδα με σταθερή άνθιση και αυξανόμενη ανταπόκριση ολιγοήμερα ή δεκαήμερα αφηγηματικών δράσεων με παραστατική μορφή που δημιουργούν μια πρωτοφανή και συγκινητική κινητικότητα. Γίνονται γνωστά κατά κόσμον ως Γιορτές Παραμυθιών ή Φεστιβάλ Αφήγησης και αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση σε νέες συνθήκες –μιας παλιάς σχέσης που τράφηκε αναπτύχθηκε μέσα από την τέχνη της αφήγησης».

Πώς γεννήθηκαν όμως οι ιστορίες και τα παραμύθια;

Πώς ήρθαν οι πρώτοι παραμυθάδες στον κόσμο;

Που βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα σε μια ιστορία;

Ποια είναι τα… καμώματα της γλώσσας και πού μπορεί να οδηγήσουν;

Αν θέλετε να βρείτε… παραμυθένιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το εξαιρετικό βιβλίο του Δημήτρη Προύσαλη, Παραμύθια των Παραμυθάδων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα.

66 ιστορίες από πολλές περιοχές του κόσμου, μοιρασμένες σε τέσσερα κεφάλαια(Α’ Παραμύθια για τις ιστορίες, Β’ Παραμύθια για τους παραμυθάδες, Γ’ Παραμύθια για την αλήθεια και το ψέμα, Δ’ Παραμύθια για της γλώσσας τα καμώματα…), με μία ενδιαφέρουσα εισαγωγή, με σημειώσεις από τον συγγραφέα για την κάθε μια ξεχωριστά, αλλά και με αναλυτική βιβλιογραφία.

Μια πρόταση διαφορετική από τις προηγούμενες, που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους λάτρεις των παραμυθιών.

«…οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τις ιστορίες περισσότερο από ποτέ, όχι για να εθελοτυφλούμε και να ξεχνούμε τον περίγυρο που καθορίζει τις ζωές μας στο παρόν και υπονομεύει απροκάλυπτα το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για να αντλούμε θάρρος και να διδασκόμαστε από την απόλυτα ενεργητική στάση των παραμυθιακών ηρώων σε μια αποφασιστική πορεία που αλλάζει στο τέλος τη ζωή τους θετικά. Ο λαϊκός άνθρωπος με την εκ φύσεως θετική του στάση για τη ζωή και τις δυσκολίες της, μπόλιασε την ασχήμια της καθημερινότητας του πραγματικού με την ποιητικότητα και τη σχεδόν ονειρική διάσταση του μεταφυσικού, καταλύοντας τους αναπόδραστους νόμους του φυσικού κόσμου. Ζύμωσε το αδύνατο και το απίθανο μέσα σε όρους ρεαλιστικούς και έκανε προβολή του εν δυνάμει στον έξω από την ψυχή του κόσμου, δημιουργώντας τη δυνατότητα, αλλά και τη δυναμική μια άλλης «ανάγνωσης». […] ο λαϊκός άνθρωπος , αυτός ο άγνωστος φίλος του χτες, κλείνει το μάτι και μα λέει: “Αδέρφια, ο κόσμος που βλέπετε δεν είναι αυτός που είναι. Τα πάντα είναι δυνατά, τα πάντα μπορεί να συμβούν! Αρκεί να το θελήσεις, αρκεί κι εσύ να τα δεις έτσι, και να τα τοποθετήσεις ανάλογα”. Αυτό που φαίνεται ανυπέρβλητο μπορεί να νικηθεί και η αδικία θα αποκατασταθεί, η αλήθεια θα λάμψει κι αυτό είναι μια κοινή θετική αξία και αντίληψη που τη διασώζει και την προβάλλει ο παραμυθιακός λόγος σ’ όλες τις προφορικές παραδόσεις του χτες, μήνυμα για τις κοινωνίες του σήμερα. Τα παραμύθια μας επιτρέπουν να αντικρίζουμε τον κόσμο με άλλα μάτια και τον κάνουν σίγουρα καλύτερο», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας.

Μέσα από τα 66 παραμύθια που επέλεξε, επιμελήθηκε και διασκεύασε, ο αναγνώστης μεταφέρεται σε μία άλλη διάσταση, με κοινό παρονομαστή σε όλες τις γωνιές του κόσμου: την ανάγκη του ανθρώπου να δώσει μία διαφορετική εξήγηση στα πράγματα, όχι με την λογική, μα με την ψυχή του!

«Παραμύθια των Παραμυθάδων», λοιπόν, η πρότασή μου, όχι μόνο για τον Ιούνιο και για τα βράδια του καλοκαιριού, αλλά για να ανατρέχετε σ’ αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου! Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές παραμυθιών που έχω διαβάσει…

Στην ίδια σειρά, «Του Κόσμου τα Παραμύθια», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Απόπειρα, πολλές ακόμα αξιόλογες συλλογές (παραμύθια από την Κίνα, την Περσία, τις Ινδίες, τον Αμαζόνιο, το Μεξικό, τις νότιες θάλασσες, τη Ρωσία, την Ινδονησία, το Θιβέτ, το Κάιρο, τη Σικελία, τη Σερβία, το Περού, παραμύθια αγάπης και έρωτα, από τη λογοτεχνία, από την ελληνική πεζογραφία, από την παγκόσμια ποίηση, του κάτω κόσμου, με ανεξιχνίαστες γριές κλπ.), με μεράκι και σεβασμό στο αναγνωστικό κοινό.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος ιστορίες που ζουν από πάντα, κι αυτές κατά καιρούς επιτρέπουν στον εαυτό τους να ειπώνονται…»

-Ινδιάνοι Τσερόκι

Καλή ανάγνωση! Καλή ακρόαση!

Για το SugarMama,

με αγάπη από τη Φλώρινα,

Γιώτα Κοτσαύτη.

1

Περισσότερα για τον Δημήτρη Προύσαλη μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.biblionet.gr/author/69982/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%82

Το προσωπικό του ιστολόγιο:

http://stonparamythiontastavrodromia.blogspot.gr/

Το ιστολόγιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Δημήτρης Προύσαλης):

http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.gr/

Το 4ο πηλιορείτικο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» για το 2014 θα λάβει χώρα 3-10 Αυγούστου με πολλές παραμυθοδράσεις και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις!

 

 

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…