2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Γιώτα Κοτσαύτη Written by Απρ 02, 2016

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 

«…Όταν ήμουνα παιδί, έτρεχα ώρες ατέλειωτες στην στέπα, κυνηγώντας το ουράνιο τόξο… Τώρα ξέρω… Το ουράνιο τόξο είναι φτιαγμένο απ’ όλα τα όνειρα των παιδιών, απ’ όλα τα ποιήματα και τα παραμύθια των λαών. Το ουράνιο τόξο είναι ολάκερη η παιδική λογοτεχνία του πλανήτη μας, καμωμένο από τη αγάπη, τη φιλία, την καλοσύνη που είναι μέσα στα βιβλία για τους νέους. Όσο πιο όμορφα τα βιβλία για τους νέους ανθρώπους τόσο πιο λαμπερό το ουράνιο τόξο, το σημείο της ειρήνης πάνω από τον κόσμο».

ΝΤΟΡΖΙΝ ΓΚΑΡΜΑΑ

(Ποιητής από την Μογγολία)

Το αρθρο δημοσιευτηκε 02/04/2014

Προς τιμήν του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του σπουδαίου αυτού Δανού παραμυθά, η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το 1965, η ιδρύτρια της IBBY, η JellaLepman, έκανε την αρχή με την πρόταση της, και από το 1967 όλα τα κράτη μέλη της Unescoξεκίνησαν να την γιορτάζουν! Σταδιακά καθιερώθηκε και, έτσι, υπάρχει ως τις μέρες μας.

Η IBBY (InternationalBoardonBooksforYouth) είναι, όπως δηλώνουν και τα αρχικά της, η Διεθνής Οργάνωση για τα Βιβλία για παιδιά και νέους.

www.ibby.org.

Στην Ελλάδα αντίστοιχος υπεύθυνος φορέας είναι Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

www.greekibby.gr

Κάθε χρόνο, ένα τμήμα της IBBY, από κάποια γωνιά του κόσμου, ετοιμάζει το μήνυμα που θα διαβαστεί σε όλες της χώρες και την αντίστοιχη αφίσα.

Ενδιαφέρουσα σελίδα, που προωθεί την φιλαναγνωσία στην Ελλάδα είναι επίσης ο Μικρός Αναγνώστης.

http://www.mikrosanagnostis.gr/

 

Ποιος ήταν όμως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν;

Γνωρίστε τον συγγραφέα των υπέροχων παραμυθιών μέσα από δύο εξαιρετικά παιδικά βιβλία!

1.Το φτωχό αγόρι από την Όντενσε

Η ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σαν παραμύθι, από τους HjordisVarmerκαι LilianBrogger, σε μετάφραση της Πόλυς Μοσχοπούλου, και τις εκδόσεις Άγκυρα.

111 σελίδες, χωρισμένες σε 11 κεφάλαια, όπου ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για τον Δανό Παραμυθά.

Βραβευμένο από την Ένωση Δανών Συγγραφέων για την εικονογράφησή του.

«Στις 6 Δεκεμβρίου 1869, ο Άντερσεν έζησε τον μεγάλο θρίαμβο της ζωής του: αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης της Όντενσε.

Έκανε κρύο, παγωνιά, και ο Χανς Κρίστιαν έφτασε στη γενέτειρά του τρέμοντας σύγκορμος. Είχε, γι’ άλλη μια φορά, τρομερό πονόδοντο και ένιωθε μεγάλη νευρικότητα. Και η νευρικότητά του μεγάλωσε, όταν πληροφορήθηκε πως η ημέρα είχε κηρυχθεί αργία για τα σχολεία, κι ότι η πόλη είχε σημαιοστολιστεί προς τιμήν του.

Όλοι είχαν διαβάσει τι είχε προβλέψει για το μέλλον του η μάντισσα, στην αυτοβιογραφία του. Τώρα ήταν η στιγμή να επαληθευτεί η πρόβλεψη. Ο Άντερσεν ανέβηκε τα σκαλοπάτια του δημαρχείου μέσα στις επευφημίες του κόσμου.

Τι θρίαμβος!

Εδώ είχε ζήσει μικρός, μέσα στη φτώχεια. Εδώ πείραζαν στον δρόμο τα πιτσιρίκια τον τρελό παππού του. Εδώ ο πατέρας και η μάνα του πάλεψαν για να τον μεγαλώσουν. Και τώρα, να τος, επίτιμος δημότης της γενέτειράς του!».

Γεννήθηκε μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα στη Δανία, από γονείς φτωχούς και βιοπαλαιστές. Με μία μητέρα προληπτική και με μία τάση προς τον αλκοολισμό και έναν πατέρα φιλήσυχο που αγαπούσε να διαβάζει θεατρικά έργα και ήταν παπουτσής. Κι οι δύο τους λάτρευαν τον μικρό Χανς Κρίστιαν και έκαναν ό,τι περνούσε απ΄ το χέρι τους για να είναι χαρούμενος. Εκείνος συχνά καθόταν με τα μάτια κλειστά και ονειρευόταν να γίνει πλούσιος και τρανός σαν πρίγκιπας. Διέφερε αρκετά από  τα παιδιά της ηλικίας του και δεν έπαιζε σχεδόν ποτέ μαζί τους. Επισκεπτόταν συχνά ένα ψυχιατρείο, στο οποίο εργαζόταν η γιαγιά του και πολλές από τις ιστορίες του τις εμπνεύστηκε από τους τροφίμους του, που τον αγαπούσαν πολύ. Τρελαινόταν να αφηγείται ιστορίες και να τραγουδάει μπροστά σε κόσμο. Η μητέρα του συχνά τον πήγαινε σε μάντισσες, για να μάθει το μέλλον του. Μία απ΄ αυτές είχε προβλέψει πως «μια μέρα ολόκληρη η Όντενσε θα φωτιστεί προς τιμήν του».  Ήταν φιλάσθενος και είχε «αλλόκοτο» παρουσιαστικό, πολύ ψηλός και αδύνατος, με μεγάλη μύτη και μακριά ξανθά μαλλιά.

Με την επιμονή και τον αυθόρμητο χαρακτήρα  του κατόρθωσε σταδιακά να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Το φτωχό αγοράκι από την Όντενσε ήταν ένας πασίγνωστος παραμυθάς και σύχναζε πια σε βασιλικά σαλόνια, όχι μόνο στη Δανία, αλλά και στη Γερμανία, σχεδόν σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε παραμύθι του έκρυβε πίσω του μια πραγματικότητα, έβλεπε ένα παραμύθι σε κάθε εμπειρία της ζωής του. Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ έγινε τόσο αγαπητός σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος δεν ευτύχησε ποτέ να δεσμευτεί, παρόλο που αναζητούσε πάντα τον μεγάλο έρωτα.

http://www.agyra.gr/xcart/product.php?productid=656&cat=640&bestseller=Y

2.Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 1805-1875

Από την προσεγμένη σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Πατάκη «Μεγάλες Μορφές της Επιστήμης και της Σκέψης». Κείμενο: Li-Jung. Εικονογράφηση: KirillChelushkin. Απόδοση: Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Με μια πιο αφαιρετική ματιά και μία πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση, μαθαίνουμε και εδώ διάφορα πράγματα για την ζωή και το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

«Γιατί είμαι τόσο διαφορετικός από τους άλλους; Γιατί μου αρέσει να κάνω πράγματα αλλιώτικα;», ρωτάει ο μικρός Χανς την γιαγιά του.

«Μα γιατί είσαι το καλύτερο παιδί του κόσμου, και μια μέρα, όταν μεγαλώσεις, θα γίνεις σπουδαίος και τρανός», του απαντάει η γιαγιά του και έτσι ξεκινά το παραμύθι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αληθινό…

«Ο Άντερσεν ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του, ξεπέρασε το χώρο και το χρόνο. Οι ιστορίες του αγαπήθηκαν εξίσου από μικρούς και μεγάλους, Βοήθησαν όσου τις διάβασαν να φορέσουν τα φτερά της φαντασίας και να πετάξουν στη χώρα της καλοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την ομορφιά της ζωής. Στο μυαλό των παιδιών των επόμενων γενεών ο Άντερσεν είναι ένας πνευματικός καθοδηγητής. Με τις ιστορίες του λέει στα παιδιά ότι η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παραμύθι: Αν έχεις ένα όνειρο, μπορείς να γράψεις για τον εαυτό σου μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία».

http://www.protoporia.gr/chans-kristian-antersen-1805-1875-p-262929.html

………..

Αυτή είναι η ζωή του μεγάλου παραμυθά, μέσα από δύο βιβλία, που, με αφορμή την σημερινή μέρα, αξίζει να κάνετε δώρο στον εαυτό σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατόρθωσε να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια και να κάνει πράξη τα όνειρά του.

Μας χάρισε δεκάδες όμορφα παραμύθια (Το Ασχημόπαπο, Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα, Η μικρή γοργόνα, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Η Τοσοδούλα, Η βασίλισσα του χιονιού, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι κ.α.) αφήνοντας πίσω τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.

Ας διδαχτούμε από το παράδειγμά του κι ας ξεκινήσουμε από σήμερα να βάζουμε ένα λιθαράκι για την πραγματοποίηση των δικών μας ονείρων!

Για το SugarMama,

από την Φλώρινα με αγάπη, δημιουργική διάθεση, φαντασία και… πολλά πολλά βιβλία,

Γιώτα Κοτσαύτη.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/116e90636c3c961d42e635be820c3e68.jpg
Ψυχή & Ανάπτυξη
cache/resized/7536f6b4322cddbf6da173873bfa9097.jpg
National Awareness and Special Days

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…