Στρατήλα Ρένα Written by Μαϊ 27, 2017

Μάστιγα η πολυφαρμακία στα παιδιά

Σε αναδυόμενο πρόβλημα εξελίσσεται για το δυτικό κόσμο η πολυφαρμακία ή η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων ιδιαίτερα στα παιδιά! Οι ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού, η ασυμβατότητα της αρρώστιας με την παιδική ηλικία, η εύκολη πρόσβαση στα φαρμακεία, λειτουργούν δυναμικά και αυξάνουν την πίεση των γονέων προς τους γιατρούς οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους εμπλέκονται στο πρόβλημα.

Αυτό τόνισε η κ. Χρύσα Μπακούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Ιδιαιτερότητες της Παιδιατρικής, Δημόσια Υγεία».
Η κ Μπακούλα πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, προσφιλή σε όλους, κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν τα ιογενή νοσήματα που είναι συνήθη στα παιδιά και μπορούν να περιοριστούν.

«Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, σωστή σπιτική μεσογειακή διατροφή και άσκηση για να τα θωρακίζουν έναντι των ασθενειών και της πολυφαρμακίας που μαστίζει το δυτικό κόσμο» τόνισε με έμφαση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συμπληρώματα διατροφής.

Παράλληλα εξήγησε πως για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται Σωστή Ενημέρωση για τους γονείς και Εκπαίδευση και Επανεκπαίδευση για τους παιδιάτρους. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας διαπρεπής πνευμονολόγοςκ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ανέφερε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για έλεγχο του μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου.

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ηΟμότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, η πολυφαρμακία είναι διεθνές φαινόμενο στο Δυτικό κόσμο, το οποίο έχει αναγνωριστεί την τελευταία δεκαετία και ανέφερε ως αίτια τα εξής:

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι βιολογικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού συμβάλλουν, παράλληλα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι βιολογικές ιδιαιτερότητες που συμβάλλουν στην πολυφαρμακία είναι το γεγονός ότι το παιδί είναι:

· Ταχύτατα εξελισσόμενος οργανισμός

· Δίνει Ιστορικό δια αντιπροσώπου(γονείς, συγγενείς),

· Η ταχεία και απρόβλεπτη εξέλιξη νόσου,

· Η κοινή συμπτωματολογία σοβαρών και μη νοσημάτων,

· Τα περιορισμένα ευρήματα κλινικής εξέτασης,

· Η αδυναμία επικοινωνίας με το παιδί

Οι κοινωνικές ιδιαιτερότητες αφορούν στο γεγονός ότι:

· Η αρρώστια ασύμβατη με το παιδί

· Το «ευάλωτο» και «πολύτιμο» της ηλικίας του

Ενώ οι Συναισθηματικές ιδιαιτερότητες αφορούν:

· Στην ανασφάλεια και τον «πανικό» των γονιών

· Στην πίεση για άμεση επίλυση του προβλήματος

· Στην καταφυγή στο φαρμακοποιό της γειτονιάς

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έγινε στην Αμερική και αφορούσε,

«σε 411 γενικά νοσοκομεία και 52 αμιγώς παιδιατρικά στις ΗΠΑ

587427 ασθενείς μέχρι 18 ετών (εξαιρουμένων των νεογνών)

1/5 όλων των παιδιατρικών εισαγωγών στις ΗΠΑ

Σκοπός: ημερήσια και αθροιστική έκθεση των παιδιών σε φάρμακα

Πολυφαρμακία: ≥ 90η ΕΘ»

Βρέθηκαν:

ØΔιακυμάνσεις μεταξύ ηλικίας ασθενούς και τύπου νοσοκομείου

ØΣυχνότερα χορηγούμενα φάρμακα: αναλγητικά-αντιπυρετικά-αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, αντιβιοτικά, γαστροπροστατευτικά, αναισθητικά

Η επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι η πολυφαρμακία αυξάνεται με:

· Tο χρόνο νοσηλείας,

§ Tο είδος του νοσοκομείου,

§ Tη χρονιότητα και σπανιότητα του νοσήματος

Οι παρενέργειες που δημιουργούνται λόγω της μακροχρόνια λήψης αντιβιοτικών είναι :

· Η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά,

· Η καταστροφή του μικροβιώματος , δηλαδή της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου που ιδιαίτερα συμμετέχει στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παιδί που μαθαίνει στην εύκολη λήψη φαρμάκων, είναι ευάλωτο στη λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Οι νέοι παιδίατροι από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων, καθώς η προσαρμογή της αντιβιοτικής θεραπείας στον άρρωστο πρέπει να γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τις καλλιέργειες» εξήγησε η κ Μπακούλα και πρόσθεσε.

«Μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της πολυφαρμακίας ακολουθώντας τα εξής τρία βήματα.

1ο ΒΗΜΑ

Ø Επιλογή του ενδεδειγμένου αντιβιοτικού βάση καλλιεργειών

ØΚαθορισμός της σωστής δόσης και οδού χορήγησης

ØΕπί υποψίας λοίμωξης άμεση εμπειρική χορήγηση αντιβίωσης

2ο ΒΗΜΑ (48-72h)

Ø Τροποποίηση αγωγής με βάση την κλινική εξέλιξη και τα αποτελέσματα των καλλιεργειών (διεύρυνση ή περιορισμός του σχήματος, προσαρμογή δόσης)

ØΕπί αποκλεισμού βακτηριακής φλεγμονής διακοπή όλων των αντιβιοτικών

3οΒΗΜΑ

ØΜετατροπή της ενδοφλέβιας σε από του στόματος θεραπεία

ØΕφαρμογή βραχύτερης αποτελεσματικής διάρκειας θεραπεία

ØΜέτρηση προκαλσιτονίνης και CRP

ØΕπίπεδα φαρμάκου (αμινογλυκοσίδη, βανκομυκίνη)

Και η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ κατέληξε «Όλοι πρέπει να συντονιστούμε γιατροί, φαρμακοποιοί, γονείς με σκοπό τον περιορισμό των φαρμάκων ιδιαίτερα στα παιδιά από σήμερα για να μην θρηνούμε αύριο».

http://smokefreegreece.gr/

ΠΛΗΡ: Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Tηλ. 210 6470056, 210 3314755

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…