Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το τσίμπημα ενός κουνουπιού; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το τσίμπημα ενός κουνουπιού;
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουν 22, 2016

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το τσίμπημα ενός κουνουπιού;

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το τσίμπημα από ένα κουνούπι μπορεί να αποδειχτεί όχι και τόσο αθώο. 

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά για να συμβεί κάτι κακό και επειδή οι ζεστές ημέρες θα συνεχιστούν διαβάστε τι μπορεί να προκαλέσει ένα τσίμπημα από κουνούπι:

Το κουνούπι μπορεί να μεταφέρει με το τσίμπημα του σοβαρότατες ασθένειες όπως η ελονοσία (μαλάρια), ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και πολλές άλλες. Δεν είναι λοιπόν μόνο το σπυράκι και η φαγούρα. Πως όμως αναγνωρίζουμε εάν το κουνούπι που μας τσίμπησε μπορεί να μας έχει μεταδώσει κάποια άλλη ασθένεια; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ελονοσία

Η ελονοσία ή μαλάρια, είναι μια λοιμώδης ασθένεια που την μεταδίδει στον άνθρωπο το θηλυκό κουνούπι του γένους «ανωφελές». Τα συμπτώματα που θα έχει κάποιος που θα έχει την ατυχία να τον τσιμπήσει μολυσμένο, θηλυκό κουνούπι είναι ο πυρετός, τα ρίγη, η έντονη κεφαλαλγία, πόνοι στους μύες, αδυναμία. Στη συνέχεια θα εμφανίσει ζαλάδες, ναυτίες και εμετό που θα συνοδεύονται από διάρροια. Τα εσωτερικά του όργανα θα αρχίζουν να αποσυντονίζονται. Θα διογκωθεί η σπλήνα και το ήπαρ. Στο τελευταίο στάδιο (που ευχόμαστε να μην φτάσει κανείς μέχρι εκεί και να το έχει προλάβει σπεύδοντας στο νοσοκομείο) ο ασθενής παρουσιάζει κρίσεις επιληψίας και μπορεί να πέσει και σε κώμα. Όλα αυτά βέβαια προλαμβάνονται όταν με τα πρώτα σημάδια πάμε στο νοσοκομείο και κάνουμε εξετάσεις.

Πυρετός του Δυτικού Νείλου

Το 1937 στη δυτική όχθη του Νείλου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα αυτού του μεταδιδόμενου από κουνούπι, νοσήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 100 που θα τους τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι, οι 80 δεν θα έχουν καμία επίπτωση. Οι 19 θα νοσήσουν ήπια και μόνο 1 θα εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας. Μιας ασθένειας εξαιρετικά επικίνδυνης αφού προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα από κάτι τέτοιο είναι ο πονοκέφαλος μαζί με υψηλό πυρετό, η δυσκαμψία των άκρων και του αυχένα, οι σπασμοί, και η παράλυση των μυών.

Δάγκειος πυρετός

Το κουνούπι του γένους Aedes προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Δάγκειος ή αλλιώς αιμορραγικός πυρετός δεν εμφανίζεται παρά μόνο μετά από μια εβδομάδα από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού. Τα πρώτα συμπτώματα του είναι ο πονοκέφαλος, πόνοι στα κόκαλα και τη μέση, ναυτία και εμετός ενώ εμφανίζονται και εξανθήματα στην περιοχή των οφθαλμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακολουθούν συμπτώματα όπως μελανιές, αιμορραγία από το δέρμα και τη μύτη. Πάντως το ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνάει και εδώ το 1%.

Οι γιατροί τονίζουν ότι μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού με το παραμικρό περίεργο σύμπτωμα θα πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, να ενημερώνουμε και να υποβληθούμε σε εξετάσεις.

Απο το www.invitromagazine.gr

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…