Μάρη Ταλλά Written by Σεπ 22, 2019

Vintage ή ρετρό; Ποια η διαφορά μεταξύ τους;

Όταν έκανα την εκπαίδευση πάνω στο fashion design ανακάλυψα πολλές νέες λέξεις που αφορούν το στυλ και την μόδα!

 

Οι αναγνώστριες μας που ενημερώνονται για την μόδα μπορούν να με επιβεβαιώσουν, σήμερα θα μάθουμε να μιλάμε σωστά για τα vintage και ρετρό ρούχα! Τα τελευταία χρόνια, πολλοί οίκοι μόδας χρησιμοποιούν πολλά vintage κομμάτια από τις συλλογές τους, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να λανσάρουν vintage κομμάτια που μας θυμίζουν περασμένες δεκαετίες! Υπάρχει όμως μια σύγχυση μεταξύ των λέξεων vintage και retro και πολλές φορές χρησιμοποιουνται οι δυο αυτές λέξεις σαν συνώνυμα αλλά δεν ειναι!
Vintage ειναι τα κομμάτια που είναι παλιά και δεν έχουν δεχτεί κάποια επεξεργασία. Θα μου πείτε ποςο παλιά; Λοιπόν η λέξη vintage αφορα κομμάτια 20ετιας, κομμάτια που είναι ατόφια από την εποχή που δημιουργήθηκαν και δεν ξεπερνούν την 20ετία. Αν καποιο ρούχο ή κομμάτι διακόσμησης ειναι παλιότερο θεωρειται αντίκα! Είναι απλά μαθηματικά, αν θελεις να ανακαλυψεις αν ενα ρούχο ειναι vintage ή αντίκα αφαιρείς απο την τωρινή χρονολογία το 20, αν δημιουργήθηκε στην χρονολογία που σου βγήκε το αποτέλεσμά ή περισσότερο απο αυτήν ειναι vintage. Αν ομως δημιουργήθηκε παλιότερα αποτ η χρονολογία που σου βγήκε ειναι αντίκα και.... ίσως.... εχει μεγαλύτερη αξία ενα ρούχο που ειναι αντίκα απο ενα vintage ρούχο! Βέβαια αν ενα ρούχο που ειναι αντίκα του κάνεις μια επιδιόρθωση και το φορέσεις για τα επόμενα 20 χρόνια αποκτά κι αυτο vintage αξία γιατι έχεις βάλει την μαγεία σου κι εχεις επέμβει στην δημιουργία ενός νεου ρούχο.

Retro ειναι τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί στο σήμερα αλλά έχουν αντιγράψει την αισθητική των παλιών στιλ. Δηλαδή ειναι ρούχα και πράγματα που δημιούργησαν οι σχεδιαστές έχοντας αντλήσει την έμπνευση τους από τη μόδα άλλων εποχών. Ρετρό ρούχα θα δείτε σε βιτρίνες και θα τα ξεχωρίσετε απο το σχέδιο που συνήθως ειναι πουά ή απο τα σχήματα και τις γραμμές! Ένα πολυ στενό και κοντό ρούχο δεν είναι ρετρό, στα πιο παλια χρόνια οι γυναίκες ηταν πιο ντυμένες και άφηναν πολλα στην φαντασία, οπότε για να ξεχωρίσετε ενα ρούχο ρετρό θα δείτε να μην ειναι πολυ στενό ή πολυ κοντό και θα ειναι συνήθως μονόχρωμο ή πουά οπως αυτα που φόραγαν οι παλιές σταρ Ελλάδας και εξωτερικού!

Vintage ρούχα θα βρείτε σε μαγαζιά με second hand και πωλούνται και πολυ οικονομικά! Τα ρούχα που θεωρούνται αντίκες επίσης θα τα βρειτε σε τέτοια μαγαζιά αλλα και σε βεστιάριο ρούχων που εκει η αξία τους μπορεί να ξεπερνάει αυτο που είχατε στο μυαλό!
Περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου

Follow me at https://www.instagram.com/marhtalla/

Για το sugarmama
Μάρη

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…