Μαμάδες με θυρεοειδή και θηλασμός Μαμάδες με θυρεοειδή και θηλασμός
Στρατήλα Ρένα Written by Αυγ 23, 2016

Μαμάδες με θυρεοειδή και θηλασμός

Κρατάτε στην αγκαλιά το μωρό σας ή είστε στην περίοδο της εγκυμοσύνης; Συγχαρητήρια!
Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζετε για το θηλασμό και την περίοδο της γαλουχίας;


Πώς μπορεί ο θυρεοειδής να επηρεάσει εσάς και το μωρό μετά τη γέννα;

Είναι ασφαλές για μια μαμά με νόσο του θυρεοειδούς να θηλάσει;

Ναι. Ακόμα και αν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών δεν ελέγχονται ακόμη με φαρμακευτική αγωγή είναι ασφαλές για τη μαμά να θηλάσει το μωρό της.

Υποθυρεοειδισμός και θηλασμός

Οι μητέρες που έχουν υποθυρεοειδισμό έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα και αυξημένη TSH.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσανεξία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, ξηρό δέρμα, λέπτυνση των μαλλιών, ανορεξία, κόπωση, κατάθλιψη και μείωση της προσφοράς γάλακτος.

Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) είναι γνωστό ότι εκκρίνεται στο μητρικό γάλα, αλλά σε χαμηλά επίπεδα.
Επειδή η TSH είναι σημαντικά αυξημένη σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού της μητέρας, εάν υπάρχει στο γάλα σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό στο βρέφος.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012, ο θηλασμός από υποθυρεοειδική μητέρα είναι επιτρεπτός και ασφαλής.

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στη μαμά μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς γάλακτος και μερικές φορές στην κακή αύξηση του σωματικού βάρους του μωρού, λόγω της χαμηλής προσφοράς του γάλακτος.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μαμάδες με γνωστό υποθυρεοειδισμό, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή αντισώματα κατά του θυρεοειδούς να προσαρμόζεται η δόση της θυροξίνης μετά την εγκυμοσύνη και να ελέγχονται οι τιμές.
Μητέρες που παίρνουν βάρος μετά τη γέννα θα πρέπει να εξετάζουν τις τιμές και τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς!
Περίπου το 5-7% των γυναικών αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό μετά τη γέννα!

Όσο οι μητέρες θηλάζουν, τα επίπεδα των ορμονών θα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε τρεις μήνες.

Η σωστή ρύθμιση είναι σημαντική για την παραγωγή του γάλακτος!
Ο θηλασμός είναι απολύτως συμβατός με τη χρήση της θυροξίνης!

Υπερθυρεοειδισμός και γαλουχία

Ο υπερθυρεοειδισμός δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό. Μόνο εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4 / λεβοθυροξίνης και Τ3 / λειοθυρονίνης) μεταφέρονται στο παιδί με το μητρικό γάλα.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, Νόσος του Graves και Θηλασμός

Οι μητέρες που έχουν τις αυτοάνοσες μορφές της νόσου του θυρεοειδούς έχουν συνήθως αντιθυρεοειδικά αυτοαντισώματα στο αίμα τους. Διάβασε για αυτά εδώ. Ο υποθυρεοειδισμός συνηθέστερα προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση νόσο θυρεοειδούς στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα την ελλιπή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Μια άλλη συχνή αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς είναι η νόσος του Graves, η οποία είναι η κύρια αιτία του υπερθυρεοειδισμού. Σε αυτή την ασθένεια, τα αντισώματα επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα ανάπτυξης αιτία του αδένα και η υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Μερικές μητέρες μπορεί να ανησυχούν ότι αυτά τα αντισώματα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα και να βλάψουν το μωρό, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα είναι IgG ανοσοσφαιρίνες, μόρια πάρα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο μητρικό γάλα.

Μπορεί ο θηλασμός να συντελέσει στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων του θυρεοειδούς τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Βοηθά στην πρόληψη της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς στο μωρό και του καρκίνου του θυρεοειδούς στην μαμά.

 

διαβάστε εδω: http://hashimoto.gr

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…