Η σοκολάτα ,η ιστορία της και η διατροφική της σύσταση Η σοκολάτα ,η ιστορία της και η διατροφική της σύσταση
Άρτεμις Ζερδελή Written by Φεβ 21, 2016

Η σοκολάτα ,η ιστορία της και η διατροφική της σύσταση

Σοκολάτα:αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων.Η ιστορία της σοκολάτας,ξεκινά το 500 μ.χ. από του Μάγια οι οποίοι παρήγαγαν κακαόδεντρα.

Στην εποχή των Αζτέκων η αξία της ήταν ίση με το χρυσάφι. Δεν καταναλωνόταν με τη σημερινη μορφή,αλλα με τη μορφή ροφήματος φτιαγμένο από τους κόκκους. O πρώτος Ευρωπαίος που πιστεύεται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Hernando Cortez.Το 1904 παρασκευάστηκες στη Γαλλία το πρώτο βιομηχανικό ρόφημα σοκολάτας.Σε στερεά μορφή για πρώτη φορά παρασκευάστηκε στο παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου "Ο Μύλος του Καφέ", το 1674.. Το 1910 ο Έλληνας μετανάστης Λεωνίδας Κεσδεκίδης άνοιξε στις Βρυξέλλες το πρώτο του κατάστημα με σοκολατάκια και άλλα γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα. Τα σοκολατίνια Leonidas (Λεωνίδας) θα γίνουν παγκοσμίως διάσημα για την ποιότητά τους.

 

Τα είδη σοκολάτας καθορίζονται με βάση τη σύστασή τους σε ζάχαρη,γάλα,κακάο,βούτυρο και κακάο.Τα είδη της σοκολάτας είναι τα εξής:

 

Koυβερτούρα:υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο για αυτό και είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική
Σοκολάτα υγείας:Υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Γάλακτος.35% περιεκτηκότητα σε κακάο .Περιέχει περισσότερη ζάχαρη και γάλα.
Λευκή.Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει κακάο και για αυτό δεν θεωρείται ''πραγματική'' σοκολάτα.Αποτελέιται από βούτυρο κακάο ,ζάχαρη και γάλα.

Όσον αφορά τη διατροφική της σύσταση αποτελέι τρόφιμο ψηλού θερμιδικού περιεχομένου καθώς 100γρ σοκολάτας υγείας φορτώνουν τον οργανισμό με 479 θερμίδες και η γαλακτος αντίστοιχα 513.

Περιέχει λιπαρά,υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτείνες.Έχει ψυχοδιεγερτική δράση χάρη στην ουσία θεοβρωμίνη .Ακόμη ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών και της σεροτονίνης και έτσι χαρίζει αίσθημα ευφορίας και έχει αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση.

 

Λόγω του ψηλού θερμιδικού πειεχομένου αποτελέι αιτία παχυσαρκίας καθώς και οδοντικών προβλημάτων(τερρηδόνα) Πιθανολογείται ότι είναι υπεύθυνη για προβλήματα ακμής κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά.
Η μαύρη σοκόλάτα πιθανολογείται πως έχει αντιοξειδωτική δράση ,ότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση και δεν περιέχε καθόλου χοληστερόλη.
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν σοκολάτα χωρίς ζάχαρη με στέβια.

 

Για το SugarMama,

Από τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

Για περισσότερες πληροφορίες εδω: Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…