Γιατί τα παιδιά επιλέγουν τους φακούς επαφής; Παιδιά και φακοί επαφής
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουν 12, 2019

Γιατί τα παιδιά επιλέγουν τους φακούς επαφής;

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα από την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ομάδα του πληθυσμού στην χρήση φακών επαφής. Γιατί όμως τα παιδιά επιλέγουν τους φακούς επαφής;

Τα παιδιά φορούν φακούς επαφής για τους ίδιους βασικά λόγους όπως και οι ενήλικες:
α) Για να βλέπουν καλύτερα
β) Για λόγους αισθητικής και να έχουν καλύτερη εμφάνιση.

Η μεγαλύτερη έγνοια των γονιών γύρω από τους φακούς επαφής είναι εάν το παιδί τους είναι αρκετά μεγάλο για να φορέσει φακούς επαφής. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Μόνο οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Φυσιολογικά τα μάτια μπορούν να ανεχτούν τους φακούς τους φακούς επαφής από πολύ μικρή ηλικία. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, έτσι και η αντιμετώπιση του. Έχουν εφαρμοστεί φακοί επαφής σε μωρά εξ αιτίας καταστάσεων του ματιού που υπήρχαν από τη γέννηση τους όπως είναι ο στραβισμός, το τεμπέλικο μάτι (lazy eye) και ο καταρράκτης. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι προτιμότεροι στα παιδιά. Είναι πιο άνετοι και πιο εύκολο για το μάτι να προσαρμοστεί.

Εάν σκέφτεστε λοιπόν τους φακούς επαφής για το παιδί σας κοιτάξτε πως το παιδί σας χειρίζεται τέτοιες ευθύνες. Φροντίζει το σκύλο, κάνει τις σχολικές εργασίες του; Εάν το παιδί σας χρειάζεται να το υπενθυμίζετε για τα αναγκαία πράγματα που έχει να κάνει ίσως να μην είναι έτοιμο για την υπευθυνότητα της χρήσης και φροντίδας των φακών επαφής. Εάν όμως έχει την υπευθυνότητα να διεκπεραιώνει τέτοια καθήκοντα, τότε μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός υποψήφιος χρήστης φακών επαφής.

Παλιότερα η αλλαγή από τα γυαλιά στους φακούς επαφής ήταν η σωστή επιλογή για νεαρούς έφηβους. Τώρα πια αυτό έχει αλλάξει. Σε μια πρόσφατη μελέτη παιδιών ηλικίας 8-11 χρόνων με προβλήματα όρασης, τα οποία φορούσαν ημερησίως φακοί επαφής το 90% των παιδιών αυτών χρησιμοποιούσαν τους φακοί επαφής τους χωρίς να χρειάζονται την επίβλεψη και τη βοήθεια των γονιών τους. Φτάνει να αποδεχτούν την υπευθυνότητα της χρήσης και φροντίδας των φακοί επαφής.

Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα εξ αιτίας της ευέλικτης προσωπικότητας τους, αναπτύσσουν λιγότερες επιπλοκές από ότι οι ενήλικες, θεραπεύονται πιο γρήγορα κι ακολουθούν τους κανόνες και τις οδηγίες καλύτερα από τους μεγάλους. Είναι εκπληκτικό το πως δυο κομμάτια από πλαστικό μπορεί να δώσουν ζωή σε ένα παιδί που προηγουμένως ήταν πολύ μαζεμένο. Οι φακοί επαφής μπορούν να κάνουν θαύματα στην αυτοπεποίθηση και την εικόνα του παιδιού. Η εμφάνιση του μπορεί να αλλάξει δραματικά πηγαίνοντας από τα γυαλιά στους φακοί επαφής και να κάνει το παιδί πολύ καλύτερο στις δραστηριότητες του. Τα σπορτς επίσης και οι φακοί επαφής είναι πολύ καλός συνδυασμός για όλους τους αθλητές συμπεριλαμβανομένων και των μικρών αθλητών.

Τα πλεονεκτήματα τους είναι πολλά:

Α) Οι φακοί επαφής προσφέρουν πιο ασφαλή όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά που μπορεί να στραβώσουν, να σπάσουν ή να θαμπώσουν.
Β) Προσφέρουν καλύτερη οπτική από ότι τα γυαλιά, έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο κι αυτό μας οδηγεί σε πιο καθαρή όραση.
Γ) Οι φακοί επαφής μας δίνουν καλύτερη περιφερική όραση.
Δ) Όταν η διαφορά του ενός ματιού από το άλλο είναι μεγαλύτερη από 3 βαθμούς έχουμε καλύτερη διόφθαλμη όραση αποτρέποντας την ανισοεικονία (δηλ τη διαφορά στο μέγεθος του ειδώλου).
Ε) Σε περιπτώσεις μεγάλης μυωπίας ή υπερμετρωπίας ενδείκνυται και επιβάλλεται η χρήση τους γιατί δίνουν φυσιολογική όραση.
Στ) Αισθητικά αναδεικνύουν το φυσικό βλέμμα και τα μάτια δείχνουν ακριβώς όπως είναι (ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα).

Τα μειονεκτήματα τους απορρέουν από τη λανθασμένη χρήση τους. Με την σωστή υγιεινή και τον σωστό καθαρισμό των φακών επαφής οι πιθανότητες για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ελάχιστες.

Οι φακοί επαφής με τις δυνατότητες που έχουν σήμερα είναι μια πολύ καλή επιλογή για την διόρθωση της όρασης στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης ή οι ημερήσιοι είναι προτιμότεροι γιατί στις ηλικίες αυτές έχουμε συχνές αλλαγές σε συνταγές των παιδιών.

Βασιλική Πασχαλίδου, Οπτικός

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…