Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 23, 2019

Τι θα χρειαστείς για να βάψεις ένα δωμάτιο;

Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και το πρώτο που προσέχεις είναι οι φθορές στο χρώμα και τους τοίχους;

Τότε ήρθε η ώρα για ανανέωση! Το έχεις πάρει απόφαση να βάψεις εκείνο το δωμάτιο που θέλεις να ανανεώσεις. Όμως έχεις αναρωτηθεί “Τι χρειάζεται για να βάψω ένα δωμάτιο”; Διάβασε ποια βήματα και υλικά είναι απαραίτητα για ένα σωστό βάψιμο δωματίου.

Τι χρειάζεται για να βάψω ένα δωμάτιο;
1. Υπολόγισε την ποσότητα χρώματος
Αρχικά, διάλεξε την απόχρωση που επιθυμείς να έχει το δωμάτιο που θα βάψεις και το είδος της μπογιάς (οικολογικό χρώμα, υποαλλεργικό κτλ). Έπειτα, υπολόγισε την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείς. Πολλά χρώματα διαθέτουν πάνω στη συσκευασία τους, σχετικό πίνακα για τον υπολογισμό της ποσότητας βασισμένη στα τετραγωνικά ή το εμβαδόν του χώρου.

Για να υπολογίσεις το εμβαδόν του χώρου, χρειάζεται να πολλαπλασιάσεις το ύψος και το πλάτος ενός τοίχου στο δωμάτιο. Με βάση το εμβαδον, μπορείς να υπολογίσεις και τα λίτρα του χρώματος που θα χρειαστείς. Προσεγγιστικά, για 10τμ δωμάτιο έχε υπόψη ότι θα χρειαστείς 2 λίτρα χρώματος για να το περάσεις “ δύο χέρια”.

2. Απαραίτητα υλικά & Εξοπλισμός
Δες τι χρειάζεται να αγοράσεις, εκτός από το χρώμα, ώστε να έχεις ένα εύκολο και αψεγάδιαστο βάψιμο δωματίου:

Πινέλο για το βάψιμο των σημείων που απαιτούν προσοχή, π.χ. κουφώματα.
Ρολό κατάλληλο για πλαστικό χρώμα, για τη βαφή μεγάλων επιφανειών.
Κοντάρι για την προέκταση του ρολού η του πινέλου στα ψηλότερα σημεία (εφόσον δεν υπάρχει σκάλα).
Σκάφη και κουβάς για την ανάμειξη του χρώματος.
Κολλητική ταινία ή Χαρτοταινία για να προστατέψεις τα κουφώματα από το χρώμα.
Ρολό χαρτιού οντουλέ για την προστασία του δαπέδου από το χρώμα.
Διαλυτικό για τον καλό καθαρισμό των εργαλείων στο τέλος του βαψίματος.
Γάντια και καπέλο για προστασία από το χρώμα.
Γυαλόχαρτο για το ξύσιμο των ατελειών.
Στόκος για το κλείσιμο τρυπών.
Σπάτουλα για το άπλωμα του στόκου.
Αστάρι και χρώμα για τους τοίχους.
4 +1 tips για το βάψιμο εσωτερικών τοίχων !

3. Διαδικασία βαψίματος σε βήματα
Βήμα 1- Προετοιμασία
Μετέφερε τα ογκώδη αντικείμενα μακριά από τους τοίχους, προς το κέντρο του δωματίου. Καλό είναι να μεταφέρεις τα αντικείμενα έξω από το δωμάτιο, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, για να έχεις χώρο να κινηθείς κατά τη διάρκεια του βαψίματος και να μην αγχώνεσαι αν θα λερωθεί κάποιο έπιπλο. Όσα έπιπλα μείνουν στο χώρο, είναι απαραίτητο να καλυφτούν με νάιλον, ώστε να μη λερωθούν.

Έπειτα, πέρασε χαρτοταινία γύρω από το περίγραμμα των κουφωμάτων του χώρου, καθώς και γύρω από τις πρίζες και το σοβατεπί, ώστε να προστατευτούν από το χρώμα που θα πέσει.

τι χρειάζεται για να βάψω ένα δωμάτιοImage credits: Pinterest/ aboutmurals.ca
Άπλωσε το χαρτί στο πάτωμα και ασφάλισε το με χαρτοταινία κάτω από το σοβατεπί, ώστε να μείνει σταθερό κατά το βάψιμο. Επίσης, βγάλε το καπέλο από το φωτιστικό του ταβανιού για να μη λερωθεί. Τέλος, φόρεσε παλιά ρούχα που δε σε νοιάζει αν θα λερωθούν και ξεκίνα.

Βήμα 2- Επισκευή ατελειών & Λείανση
Ήρθε η ώρα για το στοκάρισμα τοίχων! Με τη βοήθεια της σπάτουλας, πέρασε με στόκο κάθε τρύπα και ρωγμή που θέλεις να κλείσεις, ώστε να έχεις ένα ομοιόμορφο βάψιμο. Σε περίπτωση μούχλας στους τοίχους, χρειάζεται καλός καθαρισμός με ειδικά καθαριστικά, πριν προχωρήσεις στον ελαιοχρωματισμό. Τέλος, μόλις στεγνώσει ο στόκος τρίψε με το γυαλόχαρτο τυχόν εξογκώματα ή τον περίσσιο στόκο, μέχρι το αποτέλεσμα να είναι εντελώς λείο.

Βήμα 3- Αστάρι
Πέρνα με αστάρι τους τοίχους που πρόκειται να βάψεις. Το αστάρωμα είναι απαραίτητο στο βάψιμο του σπιτιού, για να έχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα που θα κρατήσει πολύ καιρό.

Βήμα 4- Πρώτο χέρι
Αφού στεγνώσει το αστάρι, ετοιμάζεις την μπογιά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της, με τη βοήθεια ενός κουβά.

Ρίχνεις λίγο χρώμα στη σκάφη και κλείνεις το υπόλοιπο, για να μη στεγνώσει. Με το πινέλο, ξεκίνησε από τις λεπτομέρειες, δηλαδή από τα σημεία που είναι κοντά στις χαρτοταινίες: κουφώματα, πρίζες και σοβατεπί. Έπειτα με τη χρήση του ρολού, περνάς τις άλλες επιφάνειες και περιμένεις να στεγνώσει το χρώμα.

τι χρειάζεται

Συμβουλή: Περιμένοντας να στεγνώσει το πρώτο χέρι, τύλιξε τα πινέλα σου με μεμβράνη γαι τρόφιμα, ώστε να μη σκληρύνουν και στεγνώσουν με την μπογιά πάνω τους.

Βήμα 5- Δεύτερο χέρι
Με τον ίδιο τρόπο, περνάς και το δεύτερο χέρι μπογιάς στους τοίχους. Αφιέρωσε παραπάνω χρόνο στα δύσκολα σημεία και τις γωνίες, ώστε να γίνει σωστά το βάψιμο.

Συμβουλή: Εάν το χρώμα σου φαίνεται πιο σκούρο από αυτό που έχεις επιλέξει, μην ανησυχείς. Περίμενε να στεγνώσει και η απόχρωση θα αλλάξει σιγά σιγά σε αυτή που επέλεξες

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…