Καλλιόπη Ουζούν - Ανδρέου Written by Ιουν 04, 2020

Ο ρόλος του συντρόφου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή ενός ζευγαριού εκτός από ένα ευχάριστο γεγονός αποτελεί και μια δύσκολη διαδικασία, καθώς αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία διαταράσσει όλες τις ισορροπίες τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και στον ψυχισμό του κάθε γονέα ξεχωριστά.

 

Από τις πρώτες ημέρες κύησης η γυναίκα αρχίζει να βιώνει ένα μικρό θαύμα μέσα της. Ο πατέρας δεν μπορεί να νιώσει αυτά τα μοναδικά συναισθήματα, όμως σταδιακά ακολουθώντας τη μητέρα στους προγεννητικούς ελέγχους και βλέποντας τις αλλαγές στο σώμα της αρχίζει να προετοιμάζεται για όσα θα ακολουθήσουν.

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις λόγω ορμονών της μητέρας είναι έντονες. Τα συναισθήματα μπλέκονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Η χαρά δίνει τη θέση της στην αγωνία και στο άγχος. Η αισιοδοξία διαδέχεται το φόβο για το άγνωστο. Κι ένα πλήθος άλλων συναισθημάτων κατακλύζουν τη μητέρα που προσπαθεί να τα διαχειριστεί σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που βιώνει στο σώμα της. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το αίσθημα «φουσκώματος και πρηξίματος» στην κοιλιά, το βάρος στους μαστούς, η τάση για έμετο και σε κάποιες περιπτώσεις οι έντονοι πονοκέφαλοι κι ένα φοβερό συναίσθημα πείνας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα της μέλλουσας μητέρας.
Και ανάμεσα σε όλα αυτά είναι κι ο μελλοντικός πατέρας που πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνο τις δικές του αγωνίες και προβληματισμούς για το μέλλον, αλλά και τα συναισθήματα της εγκύου συντρόφου του. Πώς λοιπόν πρέπει να συμπεριφερθεί για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο στη βελτίωση αυτής της κατάστασης;

•Η συνοδεία της μητέρας στους προγεννητικούς ελέγχους είναι πολύ σημαντική. Μαζί θα πρέπει να πηγαίνουν στον γυναικολόγο για να βλέπουν πως εξελίσσεται η κύηση και να συζητούν όσα βιώνει η μητέρα.
•Να μιλά στο έμβρυο ενώ βρίσκεται στη μήτρα. Αυτό θα βοηθήσει και τον ίδιο να δεθεί συναισθηματικά μαζί του, ειδικά όσο βλέπει να μεγαλώνει η κοιλιά και να κουνιέται το έμβρυο.
•Να βοηθήσει στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου.
•Να συνοδεύει τη μητέρα στα μαθήματα ανοδικού τοκετού.
•Να βοηθάει στην προετοιμασία του γεύματος και στις δουλειές του σπιτιού. Ειδικά όσο περνάει ο καιρός και η μητέρα νιώθει εντονότερα το συναίσθημα της κούρασης. Αλλά και στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζει προβλήματα κύησης ναι πρέπει να αποφεύγει κάποιες δουλειές.
•Να την ενθαρρύνει λεκτικά. Να της τονίζει πόσο δυνατή κι όμορφη είναι. Πως μαζί μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί με τον καλύτερο τρόπο και πως όλα θα πάνε καλά.
•Να την ενθαρρύνει να μην ξεχνά και να ικανοποιεί τις δικές της ανάγκες. Να βγει για ένα περίπατο μόνη της ή για ένα καφέ με τις φίλες τις. Να συνεχίσει να ασχολείται με όσα τη γεμίζουν.
•Να της κάνει μασάζ στα σημεία του σώματός της που αρχίζουν να πονούν εξαιτίας του βάρους.
Πρέπει να τονιστεί πως οι παππούδες είναι πολλοί σημαντικοί στη ζωή τόσο των γονιών όσο και των εγγονών. Η προσφορά τους είναι σημαντική, όμως τα παιδιά χρειάζονται πρωταρχικά τους δυο γονείς. Ας τους έχουμε διακριτικά δίπλα μας. Δε χρειάζεται η μητέρα ή η πεθερά μας να αναλάβει το ρόλο του πατέρα. Ο μέλλον πατέρας πρέπει να τα ζήσει όλα αυτά δίπλα στη σύντροφό του για να προετοιμαστεί κι αυτός για τις νέες αλλαγές που θα φέρει το νέο μέλος της οικογένειας. Όμως βασική προϋπόθεση δεν είναι μόνο η δική του θέληση για προσφορά, αλλά και της μητέρας. Να τον ενθαρρύνει και να τον ευχαριστεί που είναι ουσιαστικά δίπλα της. Να μην τον αποπαίρνει αν δεν κάνει τέλεια μια δουλειά στο σπίτι και να μην ξεχνά και η ίδια πως δε θα αλλάξει μόνο η δική της ζωή, αλλά και η δική του. Με αγάπη και κατανόηση όλα θα πάνε τέλεια! Γιατί δεν υπάρχει πιο ξεχωριστό γεγονός από τον ερχομό ενός παιδιού!

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου

Φιλόλογος,Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίουΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

Mobile:+30 6975810300, 

e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…