Το νόημα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα μια από τις ωραιότερες γιορτές του χρόνου.

Όλοι τα περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα. Τα σπίτια, τα καταστήματα, οι δρόμοι είναι στολισμένα με υπέροχα χρώματα. Τα αρώματα από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά πλημμυρίζουν κάθε σπίτι. Όμως ο καταναλωτισμός συνοδεύει όλες τις όμορφες στιγμές μας. Οι βόλτες στα καταστήματα, αλλά και την περιήγησή στο διαδίκτυο μας γενούν νέες, επίπλαστες ανάγκες.
Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Μαθαίνουν να ζητούν τα πιο μεγάλα και πιο ακριβά δώρα από τους γονείς, τους παππούδες, τους νονούς και τον Άγιο Βασίλη. Και τις περισσότερες φορές πετυχαίνουν το στόχο τους. Γεμίζουν με πολλά ρούχα, γλυκά και παιχνίδια. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουν με ποιο να πρωτοπαίξουν. Έτσι η χαρά περιορίζεται μόνο στο άνοιγμα των δώρων.
Πόσο άδικο είναι να υπάρχουν παιδιά που έχουν τόσα πολλά παιχνίδια σε αντίθεση με άλλα. Πόσο κρίμα είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά πως η μαγεία των Χριστουγέννων περιορίζεται στο φαγητό και στα μεγάλα δώρα. Πόσο όμορφο όμως θα ήταν να διδάξουμε στα παιδιά την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων.
Κάτι μάλιστα που για να επιτευχθεί χρειάζεται απλώς μια μικρή προσπάθεια.

Προτάσεις:

• Διαλέξτε μαζί με το παιδί σας παιχνίδια και ρούχα που δε χρειάζεστε πια και χαρίστε τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Μπορείτε να τα χαρίσετε παρέα και σε κάποιο ίδρυμα ή σε φιλανθρωπική οργάνωση. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει να μοιράζεται και να προσφέρει.

• Μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί σας τα δώρα που προορίζονται για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάρτες, στολίδια ή και ζωγραφιές.

•Ένα δώρο για το κάθε παιδί σας αρκεί. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσει με παιχνίδια τα οποία στο τέλος δε θα ευχαριστηθεί. Η αγάπη σας δε κρίνεται με βάση την ποσότητα των δώρων.

•Επιλέξτε να κάνετε βόλτες με το παιδί σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ώρες που είναι τα παιδιά μπροστά στις οθόνες βλέποντας παιδικές ταινίες ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μια βόλτα στην πόλη ή στη φύση θα σας φέρει κοντά. Θα ανταλλάξετε τις σκέψεις σας, τα όνειρά σας και θα θέσετε τους στόχους της νέας χρονιάς.

•Παρακολουθήστε μαζί μια χριστουγεννιάτικη παράσταση, θέατρο ή συναυλία. Αυτό θα προσφέρει στο παιδί εικόνες και συναισθήματα που σχετίζονται με τη γιορτινή εποχή ενώ συγχρόνως θα κάνετε κάτι εποικοδομητικό μαζί για το οποίο μπορείτε μετά να συζητήσετε.

Ας αποτελέσουν τα φετινά Χριστούγεννα την αφορμή για να γεμίσετε με αγάπη τις καρδιές των παιδιών σας. Και οι αγκαλιές τους ας γεμίσουν με την αγάπη σας κι όχι με τα πολλά παιχνίδια...

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Η ζωή είναι στιγμές…Ας τις κάνουμε αξέχαστες!

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…