Μαμάδες & ερωτική διάθεση Μαμάδες ρυθμίστε την ερωτική σας διάθεση
Στρατήλα Ρένα Written by Μαϊ 08, 2017

Μαμάδες & ερωτική διάθεση

Ρυθμίστε το ορμονικό προφίλ, τη διατροφή και την άσκησή σας και δείτε την ερωτική σας διάθεση να εκτοξεύεται σε χρόνο ρεκόρ.

 

 

Δουλειά, ελεύθερος χρόνος, προσωπικές σχέσεις, σεξ! Στη σκακιέρα της σύγχρονης ζωής, στη σκιά της κρίσης, πολλές φορές ο νικητής της παρτίδας δεν είναι ο παίκτης στον οποίο είχαμε ποντάρει. Το σεξ, η ερωτική επιθυμία και η λίμπιντο συχνά βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, ηττημένοι με ύπουλες κινήσεις ματ από το άγχος, το στρες, την καθημερινή πίεση, την κούραση...

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στο σώμα μας με το ­πέρασμα του χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι οι λόγοι που μας κάνουν να κλειστούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε cupcakes από το να παραδοθούμε στην αγκαλιά του συντρόφου μας είναι κάτι παραπάνω από θέμα διάθεσης.

Η διάσημη στην Αμερική συγγραφέας βιβλίων για τη γυναικεία υγεία και σεξουαλικότητα Τζένι Τζέιμς, με ανώτατες σπουδές στην επιστήμη της ιατρικής, στο νέο της βιβλίο In the Mood Again: Use the Power of Healthy Hormones to Reboot your Sex Life at any Age (Σε διάθεση ξανά: Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των υγιών ορμονών για να κάνετε επανεκκίνηση στη σεξουαλική σας ζωή σε κάθε ηλικία, εκδ. Fireside), προτείνει ένα πλάνο το οποίο αξιοποιώντας τη δυναμική των ορμονών μας θα μας βοηθήσει να ξανακερδίσουμε το παιχνίδι του σεξ. Πετώντας τα βιβλία μαγειρικής από το παράθυρο και βάζοντας σε εφαρμογή το πιο καυτό σχέδιο ερωτικής αποπλάνησης.

Τι είναι αυτό που το λένε ορμόνη

Οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν πληροφορίες από το ένα κύτταρο στο άλλο και ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, ακόμα και στον εγκέφαλο, λέγονται ορμόνες. Eκείνες του σεξ, οι οποίες παράγονται από τις ωοθήκες, είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Η ιδανική ποσότητα και από τις τρεις δημιουργεί μια ισορροπία στο σώμα και στον οργανισμό. Συγκεκριμένα η προγεστερόνη είναι εκείνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά - ένα απόλυτα φυσικό αντικαταθλιπτικό που επιπλέον διατηρεί τη λίμπιντό μας σε υψηλά επίπεδα. Τα οιστρογόνα κρατούν σταθερό τον κύκλο μας και βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων. Η τεστοστερόνη συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική επιθυμία, αφού «ενεργοποιεί» σημεία-κλειδιά του σώματός μας, όπως η κλειτορίδα και το στήθος. Οι τρεις παραπάνω ορμόνες βρίσκονται στο peak τους σχεδόν μέχρι το τέλος της δεκαετίας των είκοσι και μετά αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν. Ακόμα και πριν από τα 35α γενέθλιά μας, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά, εκείνα της προγεστερόνης πέφτουν σημαντικά. Και η πτώση αυτή σηματοδοτεί την εμφάνιση φαινομένων που ως τότε μας ήταν άγνωστα: κούραση, κακή διάθεση, έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, πονοκέφαλοι, θολωμένη μνήμη, συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και φυσικά καμία όρεξη για σεξ... Η τεστοστερόνη πάλι έχει άλλη διαδικασία να αντιμετωπίσει. Ενώ με το που μπαίνουμε στα τριάντα ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης, στο παιχνίδι μπαίνει μια άλλη ορμόνη του σεξ, η γλουβουλίνη σφαιρίνη (SHBG), τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Στόχος της είναι να μπλοκάρει τα μόρια της τεστοστερόνης από το να κινηθούν ελεύθερα στο σώμα και να επιτελέσουν το έργο τους. Αποτέλεσμα; μειωμένη ερωτική διάθεση. Αν, λοιπόν, θέλουμε να ξαναζήσουμε τα καυτά βράδια των είκοσι δύο μας χρόνων ή αν κάποιες άλλες συνεχίζουμε να τα ζούμε και απλώς επιθυμούμε να τα κρατήσουμε για πάντα στην ημερήσια ατζέντα μας, η συμβουλή που μας δίνει η Τζέιμς είναι μία: να διατηρήσουμε τις ορμόνες μας σε ισορροπία.

Ο παράγοντας S

Πριν βάλουμε όμως τις ορμόνες μας σε μια σειρά, καλό είναι, σύμφωνα πάντα με τη συγγραφέα, να δούμε ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται στην εξίσωση «δεν έχω διάθεση για σεξ». Ο βασικός είναι εκείνος με τον κωδικό «S» ή αλλιώς «στρες». Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας που διενεργήθηκε το 2007, το 75% των Αμερικανών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι είναι πολύ πνιγμένοι ή πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 15-20% των εργαζόμενων ζευγαριών έχει ερωτική επαφή μόνο δέκα φορές το χρόνο. Αν σε όλα τα παραπάνω υπολογίσουμε και τη δύσκολη περίοδο της κρίσης που διανύουμε, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι τα στατιστικά στοιχεία ίσως είναι πολύ χειρότερα. Είναι γνωστό ότι το άγχος κινητοποιεί τον οργανισμό να παραγάγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης αδρεναλίνης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση σοκ στην οποία βρίσκεται. Σε περιπτώσεις όμως χρόνιου στρες η ορμόνη που ξεφεύγει από τα φυσιολογικά της όρια είναι η κορτιζόλη. Τα αυξημένα επίπεδά της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αποτέλεσμα εκτός των άλλων και τη μειωμένη λίμπιντο. Ακόμα όμως και αν, κατά κάποιο μαγικό τρόπο, έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε το άγχος από τη ζωή μας, είμαστε νέες και υγιείς, αλλά το μόνο που μας εξιτάρει όταν πέφτουμε στο κρεβάτι είναι να διαβάσουμε το τελευταίο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο, κάτι άλλο τρέχει. Και αυτό το άλλο ίσως είναι τα λεγόμενα περιβαλλοντικά οιστρογόνα ή ξενοοιστρογόνα. Εντοπίζονται σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, πλαστικά, καυσαέρια και καλλυντικά, μπαίνουν στον οργανισμό μας και αυξάνουν τα επίπεδα των φυσικών οιστρογόνων προκαλώντας πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Ένα από αυτά είναι και η μειωμένη ερωτική διάθεση.

Get together

Είναι μια μεγάλη αλήθεια, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ότι η λέξη «σεξ» χτυπάει διαφορετικά καμπανάκια στο μυαλό των αντρών από ό,τι σε εκείνο των γυναικών και εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο και οι διαφορετικές ορμόνες που κυριαρχούν στον οργανισμό των δύο φύλων. Η βασική διαφορά είναι ότι οι άντρες την οικειότητα και τα συναισθήματα τα συνδυάζουν πάντοτε με το σεξ. Αντιθέτως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη κάνουν τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική επαφή σαν ένα συνδυασμό διανοητικής, συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής διέγερσης. Κάποια πράγματα μάλλον δεν θα αλλάξουν ποτέ και αν άλλαζαν ενδεχομένως να χανόταν και η μαγεία της διαφορετικότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Η ειδικός πιστεύει ότι αν ακολουθήσουμε το πλάνο που μας προτείνει, εκτός του ότι θα πυροδοτήσουμε την επιθυμία μας για σεξ, θα δούμε το σύντροφό μας με άλλα μάτια και θα κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για να έρθουμε πιο κοντά στη δική του σεξουαλική «λογική». Και αν είστε ακόμη δύσπιστες, ποντάρετε στις ορμόνες σας και δείτε πώς θα εξελιχτεί η επόμενη παρτίδα. Ίσως είναι η κίνηση ματ που έλειπε!

της Μαρίας Πατούχα

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…