Η Τέχνη μιλάει στη ψυχή του παιδιού…

Θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί να δυσανασχετεί με την ιδέα και μόνο πως θα επισκεφτώ έναν χώρο τέχνης.

Τα μουσεία και οι πινακοθήκες στα μάτια τα δικά μου και των συμμαθητών μου φάνταζαν άψυχοι χώροι στους οποίους δεν έπρεπε να μιλήσουμε, λες και βρισκόμασταν σε εκκλησία. Είχαμε την αίσθηση πως δεν είχαν κάτι να μας δώσουν. Απορούσαμε μάλιστα τί είναι αυτό που προσελκύει κάποιους ανθρώπους και θέλουν με τόση λαχτάρα να τα επισκέπτονται. Φυσικά όμως δε χάναμε εκδρομή, καθώς περιμέναμε την καθιερωμένη βόλτα που θα ακολουθούσε.

Τα χρόνια όμως περάσανε. Τώρα ανυπομονώ να οργανώσω το επόμενο ταξίδι μου, που θα περιέχει σίγουρα επίσκεψη σε χώρους τέχνης. Άλλαξα και θέλω να έχω δίπλα μου το παιδί μου για να του δείξω τον ενθουσιασμό μου και να το κάνω να δει την ουσία αυτών των χώρων.

Όμως και τα μουσεία έχουν αλλάξει. Οι τοίχοι δεν είναι πια λευκοί και οι ξεναγοί απρόθυμοι να ξεφύγουν από το κείμενο που έχουν αποστηθίσει. Τα παιδιά μπορούν να ρωτήσουν τις σκέψεις τους και να συζητήσουν με τους συμμαθητές ή τους γονείς τους. Μπορούν να περάσουν όμορφα κι εποικοδομητικά το χρόνο τους! Γι αυτό άλλωστε και οι παιδίατροι συνιστούν να επισκέπτονται τα παιδιά εικαστικές εκθέσεις ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Εμείς είμαστε αυτοί που θα τα οδηγήσουμε στην αγάπη για την Τέχνη.
Τα παιδιά βγαίνουν κερδισμένα μετά από κάθε επίσκεψη. Βλέποντας λοιπόν έναν αρχαίο πολεμικό εξοπλισμό, φαντάζονται τη μάχη. Είναι σα να μπαίνουν σε μία μηχανή του χρόνου και να ταξιδεύουν στο παρελθόν. Από τα Μουσεία Τεχνολογίας μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τις Επιστήμες και το λόγο ύπαρξής τους. Μπορούν να μάθουν Ιστορία και Κοινωνιολογία μόνο με μια επίσκεψη, χωρίς να ανοίξουν βιβλίο... Μαζεύουν εικόνες, παρατηρούν χρώματα, σχέδια και υλικά. Αποκτούν με λίγα λόγια νέα ερεθίσματα. Μαθαίνουν την ιστορία τους, να σέβονται τους προγόνους, αναπτύσσουν την εθνική τους συνείδηση και το αίσθημα πως ανήκουν σε μία ομάδα. Χρειάζεται όμως μία σωστή καθοδήγηση. Πρέπει να τους εξηγούμε πριν επισκεφτούμε αυτούς τους χώρους όσα εκθέματα θα δουν για να τα περιμένουν με λαχτάρα. Να έχουμε την όρεξη να μάθουμε κι εμείς παρέα μαζί τους.
Ένα είναι το μήνυμα… Να απολαύσουμε το θησαυρό τους, χωρίς σύνορα. Γιατί στους χώρους τέχνης τα σύνορα καταργούνται και ο χρόνος ξεπερνιέται. Αναζητήστε στην περιοχή σας χώρους που αξίζει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας. Οργανώστε μια επίσκεψη κι απολαύστε μια Κυριακάτικη βόλτα παρέα μαζί τους. Ζήστε νέες εμπειρίες. Αφήστε να σας πουν τη σκέψη τους όταν θα δουν ένα έκθεμα. Δώστε τους ερεθίσματα για να αναπτύξουν τη φαντασία και την κριτική τους ικανότητα. Γιατί οι Τέχνες δε μιλούν μόνο στο μυαλό, αλλά και στην ψυχή τους...

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
τηλ:+30 6975810300,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
instagram: @Kallipe_ouz

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου

Φιλόλογος,Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίουΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

Mobile:+30 6975810300, 

e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…