Πρέπει να γίνονται ακτινογραφίες σε παιδιά; Πρέπει να γίνονται ακτινογραφίες σε παιδιά;
Στρατήλα Ρένα Written by Μαϊ 29, 2015

Πρέπει να γίνονται ακτινογραφίες σε παιδιά;

Πότε πρέπει να γίνεται ακτινογραφία σε παιδί
Είναι σαφές ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ακτινοβολούνται.
Τα παιδιά, λόγω της μικρής μάζας τους και της παρουσίας μεγάλου αριθμού ανώριμων κυττάρων σε ανάπτυξη, είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητα στην ίδια δόση ακτινοβολίας συγκριτικά με έναν ενήλικα.


Όμως, επίσης, γνωρίζουμε, ότι σε καθημερινή βάση τα παιδιά, όπως και όλοι ερχόμαστε σε επαφή με πολλών ειδών ακτινοβολίες. Την ηλιακή, την κοσμική, την ενδογενή από έκλυση ραδονίου την ηλεκτρομαγνητική και τη ραδιενέργεια. Η δόση της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται κάθε φορά ο οργανισμός είναι αθροιστική.
Ενδεικτικά σε μία ακτινογραφία θώρακος η δόση που παίρνει ο οργανισμός είναι 0,02mSv, ενώ την αξονική τομογραφία άνω - κάτω κοιλίας η δόση είναι 22mSv.
Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την ακτινοβολία. Υπάρχουν μόνο κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες θεωρείται εντελώς απαραίτητη:
• Κάκωση της κεφαλής στην οποία πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αιματώματος.
• Κάκωση του μυοσκελετικού συστήματος, για εξακρίβωση κατάγματος.
• Σε υποψία πνευμονίας.
• Σε ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.
Αν και στις παραπάνω περιπτώσεις ο ακτινολογικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος για τη διάγνωση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποφευχθεί, με την πιο λεπτομερή και σωστή χρήση του υπερηχογραφήματος.
Αν τελικά απαιτηθεί ακτινογραφία στα παιδιά εκτελείται αρχικώς μόνο η προσθιοπίσθια λήψη, σε αντίθεση με τους ενήλικες, στους οποίους γίνονται μαζί η οπισθοπρόσθια και η πλάγια λήψη.

Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…