Οι επιπτώσεις του διαδικτύου στην προσωπική ζωή των νέων Οι επιπτώσεις του διαδικτύου στην προσωπική ζωή των νέων
Δημακάκου Βέρα Written by Φεβ 05, 2014

Οι επιπτώσεις του διαδικτύου στην προσωπική ζωή των νέων

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο έχει σημαντικές επιδράσεις σε όλους τους χρήστες ιδιαίτερα τους νέους, του διαδικτύου, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Όμως όλοι αυτοί οι νέοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες αναπόφευκτης καταστροφής της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.


Η Young, K.(2006), πραγματοποίησε μια μελέτη που περιλάμβανε 500 βαριούς χρήστες του διαδικτύου. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η χρήση του Διαδικτύου μπορεί σίγουρα να αναστατώσει την ακαδημαϊκή, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή κάποιου με τον ίδιο τρόπο που άλλοι καλά τεκμηριωμένοι εθισμοί όπως το παθολογικό παιχνίδι, οι διατροφικές διαταραχές και ο αλκοολισμός μπορούν (Young,K., 1996).

Η χρήση του διαδικτύου φαίνεται να συνδέεται με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες όπως η απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους, η έλλειψη συνολικής κοινωνικής συμμετοχής και η βίωση μοναξιάς και καταθλιπτικών συναισθημάτων. Παρότι οι φοιτητές είναι εξαιρετικά θετικοί για τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο τους κάνει να νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με άλλα άτομα, υπάρχουν ταυτόχρονα αποτελέσματα που φανερώνουν κοινωνική απομόνωση, και φαίνεται να σχετίζονται με ευρήματα μελετών που καταδεικνύουν την αυξημένη χρήση του διαδικτύου ως αίτια για τη μείωση των διαπροσωπικών επαφών.
Ακόλουθη με την ταχεία εξάπλωση του διαδικτύου είναι και η χρήση του με σκοπό την σεξουαλική ικανοποίηση. Ο όρος «εθισμός στο διαδικτυακό σεξ»(cybersex addiction) αφορά την διαρκή και αυξανόμενη ενασχόληση του ατόμου με σκοπό την σεξουαλική του δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των ατόμων που ικανοποιούν την ανάγκη για σεξουαλική επαφή μέσω του διαδικτύου. Οι χρήστες είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να αναζητούν την επαφή, ακόμα και αν αυτό είναι καταστροφικό για τις προσωπικές τους σχέσεις.(internetsafety,2009).

Ωστόσο ,οι σε απευθείας σύνδεση σχέσεις διαφέρουν δυναμικά από τις πραγματικές σχέσεις και είναι ενδεχομένως πιο σαγηνευτικές. Λαμβάνοντας υπόψη τη σφαιρική φύση του Διαδικτύου, οι σε απευθείας σύνδεση σχέσεις μπορούν να είναι πολιτιστικά διαφορετικές και συνεπώς, μπορεί να φαίνονται πιο γοητευτικές από αυτό που οι άνθρωποι ήδη ξέρουν στην καθημερινή τους διαβίωση (Young 1998). Σε μια απευθείας σύνδεση σχέση, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να είναι πιο ανοικτοί, τίμιοι και ειλικρινής, αποκαλύπτοντας προσωπικές τους αλήθειες, και η οικειότητα που σε μια μη-απευθείας σύνδεση σχέση θα χρειαστεί μήνες ή και έτη για να αναπτυχθεί, σε μια απευθείας σύνδεση σχέση μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγες ημέρες ή εβδομάδες (Cooper & Sportolari,1997. Young, 1997).
Μια φιλική συνομιλία με έναν σε απευθείας σύνδεση σύντροφο μπορεί γρήγορα να καταλήξει ερωτική, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιραστούν τις πιο ιδιωτικές σεξουαλικές φαντασίες τους με κάποιον άλλο (Young ,K., 1997). Αυτές οι φαινομενικά αβλαβείς σε απευθείας σύνδεση σχέσεις μπορούν εύκολα να προχωρήσουν σε μυστικά τηλεφωνήματα, επιστολές και σε πραγματικές συναντήσεις και οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή κάποιου (Young, 2004).

Συμπερασματικά, η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου έχει ουσιαστικά κοινωνικά αποτελέσματα καθώς διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα εκείνα που ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο, τείνουν να χάσουν τον ύπνο τους (Nalwa & Anand 2003, Anderson 2001), να μειώσουν την κοινωνική επικοινωνία τους (Kraut et al.,1998), να έχουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις (Lin & Tsai 2002, Young 1998), και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο διαφυγής από την πίεση και την κατάθλιψη (Chou,2001).

Για το Sugar Mama,

Δημακάκου Βέρα Ψυχολόγος- Ειδική παιδαγωγός

 

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…