Αδελφική ζήλεια Ζηλέυει το αδελφάκι του;
Στρατήλα Ρένα Written by Μαρ 23, 2019

Αδελφική ζήλεια

Να θυμάστε οτι η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Το παιδί σας ζηλέυει το αδελφάκι του/της επειδή φοβάται ότι το αγαπάμε περισσότερο από αυτό.

Συνεπώς:
1) Αν θυμώσετε ή μαλώσετε το παιδί επειδή 'έτσι θα μάθει ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα κάνει' ο φόβος του θα μεγαλώσει και θα νιώσει τύψεις που ζηλεύει και απογοήτευση γιατί είναι 'κακό παιδί'.
2) Αν νιώσει ότι ο γονιός το απορρίπτει ή ταράζεται απο τις εκδηλώσεις ζήλιας (άσχετα αν το δείχνει ή όχι) θα νιώσει οτι υπέυθυνος/η είναι το αδελφάκι και θα το μισήσει περισσότερο.

Αν νιώσει τύψεις, θα μάθει να μην εκφράζει τη ζήλια του. Θα την κρατάει μέσα του κι έτσι θα διαρκέσει περισσότερο, ακριβώς επειδή δε βρίσκει τρόπο να την εκφράσει.
Το Σωστό:

-Το παιδί έχει ανάμεικτα συναισθήματα (αγάπη + 'ζήλια') για τον μπέμπη. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να βγάλει στην επιφάνεια την αγάπη του κι έτσι μειώνεται η ζήλια και το 'μίσος'.
α) πρέπει να προστατέψετε το μωρό
β) πρέπει να δείξετε στο παιδί πως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να κάνει πράξη τα συναισθήματά του.
γ) να τον επιβεβαιώσετε πως ακόμα τον αγαπάτε και πως είναι πολύ καλό παιδί (οι πράξεις του είναι 'κακές', όχι ο ίδιος).

Δείξτε ότι:
κατανοείτε τα αρνητικά συναισθήματά του,
αλλά δεν επιτρέπετε να τα κάνει πράξη.

-Προσπαθήστε να του/ της δίνετε σημασία και προσοχή και συμπεριλάβετε το παιδί στη φροντίδα του μωρού. Επιβραβεύστε που βοήθησε και μην ξεχνάτε να του/της λέτε πόσο πολύ εσείς και το μωρό τον αγαπάτε. Όταν το μωρό χαμογελάει και κάνει χαρές, πείτε: 'Δες πόσο σε αγαπάει ο μπέμπης! Σου κάνει χαρούλες που τον βοήθησες να φάει!'

-Αποφεύγετε τη σύγκριση μεταξύ τους. Αν τον συγκρίνετε συνεχώς με τον αδερφό του (είτε ανοιχτά, είτε στο μυαλό σας), το καταλαβαίνει, αισθάνεται δυσάρεστα και δεν αποκλείεται να βιώνει μια μνησικακία απέναντι στον αδερφό του, αλλά και σε εσάς. Όσο λιγότερες συγκρίσεις, τόσο καλύτερα. Αν πείτε: 'Γιατί δε μπορείς να είσαι ευγενικός, σαν τον αδερφό σου;' 'μισεί' τον αδερφό του, αλλά και την ιδέα της ευγένειας.

Να θυμάστε:
Όσο λιγότερο ανακατεύεστε στη σχέση των 2 αδελφών, τόσο ευκολότερα θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους βαθιά αλληλεγγύη που αντέχει στο χρόνο. Να παρεμβαίνετε μόνο σε έντονες διαμάχες: απαιτείστε το τέλος της διαμάχης, αρνηθείτε να ακούσετε οποιαδήποτε άποψη, αδιαφορήστε για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, συγκεντρωθείτε στο τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, και περάστε το μήνυμα 'περασμένα-ξεχασμένα'.

ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Master of Science στην Ψυχολογία της Υγείας
Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές
και την Παχυσαρκία

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…