Γιάννης Ξηντάρας Written by Σεπ 17, 2018

Ένας χρήσιμος οδηγός (επιβίωσης!) για τους γονείς των εφήβων

Ένας χρήσιμος οδηγός (επιβίωσης!) για τους γονείς των εφήβων.
Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)

Μεγαλώνετε έναν έφηβο και δεν ξέρετε πώς να του συμπεριφερθείτε; Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι κανόνες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
1. Η διαλεκτική μέθοδος έχει αποδειχθεί από πολλές απόψεις ως η καλύτερη μέθοδος ανατροφής ενός παιδιού. Μιλήστε με το έφηβο παιδί σας και προπάντων ακούστε αυτά που έχει να σας πει.
2. Να δείχνετε σεβασμό απέναντι στο παιδί σας. Να του συμπεριφέρεστε με φροντίδα και ευγένεια αλλά μην το παρακάνετε και το φέρετε σε άβολη θέση μπροστά στους συνομήλικους του.
3. Συμπαρασταθείτε στο παιδί σας και δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για τις σχολικές του επιδόσεις. Ενθαρρύνετε την προσπάθειά του επιβραβεύοντας τα θετικά του στοιχεία, βοηθώντας το να βελτιώσει τις αδυναμίες του.
4. Με διακριτικό τρόπο θα μπορούσατε να γνωρίσετε την παρέα του παιδιού σας, με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται.
5. Μην είστε υπερβολικά αυταρχικοί αλλά ούτε και υπερβολικά ελαστικοί. Κρατήστε μία σταθερή και ισορροπημένη στάση και θέστε σαφή όρια.
6. Μην είστε υπερβολικά ελεγκτικοί. Ένα στάδιο που περνάει ο έφηβος είναι αυτό της αυτονομίας. Δώστε του τον απαραίτητο χώρο ώστε να αναπτυχθεί σωστά η αυτοεκτίμησή του και η αυτοπεποίθησή του και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Αφήστε τον να πάρει τις δικές του αποφάσεις, έτσι θα αισθανθεί ότι μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνατότητές του.
7. Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας και δείξτε του ότι είστε εκεί στις δύσκολές του στιγμές. Τώρα διαμορφώνεται η ταυτότητά του και σίγουρα θα θέλει μία καθοδήγηση στο πώς να μοιράζει το πρόγραμμά του, πώς να θέτει στόχους, πώς να συγκροτεί τις σκέψεις του και τέλος πώς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών του και της συμπεριφοράς του.
8. Να προσδοκάτε πράγματα εφικτά για τα παιδιά σας. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τα παιδιά σας που να αρμόζουν και να ταιριάζουν στις δυνατότητές τους.
9. Διδάξτε την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα στο παιδί σας. Δώστε του τις κατάλληλες αξίες και αρχές και μάθετέ του να αποδέχεται και να σέβεται την διαφορετικότητα.
10. Να αγαπάτε το παιδί σας ακόμη και όταν κάνει λάθη. Μπορεί μέσα από τα λάθη και τη δική σας συμπαράσταση και στοργή να μάθει.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…