Πως θα γίνει το παιδί μου επιστήμονας Πως θα γίνει το παιδί μου επιστήμονας
Ευτυχία Γιακουμή Written by Ιαν 04, 2021

Πως θα γίνει το παιδί μου επιστήμονας

Όλοι οι γονείς όταν στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, από την πρώτη κιόλας ημέρα, ονειρευόμαστε μια λαμπρή σχολική πορεία. Μια πορεία με καλούς βαθμούς και άριστες επιδόσεις. Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει ποιο παιδί θα «πάει μπροστά» και ποιο παιδί θα παρατήσει το σχολείο;

 


Το παιχνίδι κρίνεται από την αρχή της σχολικής ζωής. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν δηλαδή μπαίνουν οι βάσεις τόσο σε μαθησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στο διάβασμα. Αυτό λοιπόν που κάνει τη διαφορά είναι η προσαρμογή του παιδιού στα νέα δεδομένα της ζωής του. Γιατί η εισαγωγή στο δημοτικό σηματοδοτεί για το παιδί μια πολύ μεγάλη αλλαγή καθώς πλέον έχει φύγει ανεπιστρεπτί από την «εύκολη» θέση του νηπίου. Για αυτό άλλωστε τον πρώτο καιρό της προσαρμογής στο δημοτικό απλά και μόνο θα περιμένουμε από το μικρό μας να καταλάβει τους νέους κανόνες & τα πρέπει, να τους εμπεδώσει και να τους εφαρμόσει. Είναι πιο σημαντικό να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον με το δικό του ρυθμό, παρά να μάθει απ΄εξω να γράφει & να διαβάζει μέσα στους πρώτους μήνες.

 

Στην προσαρμογή σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του παιδιού γι΄αυτό κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο προσαρμογής. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι τα συναισθήματα των γονέων (άγχος, φόβος αποτυχίας, δυσαρέσκεια προς το σχολείο ή τον εκπαιδευτικό κλπ.) καθώς επίσης τα δικά τους προσωπικά βιώματα από τα σχολικά χρόνια. Επιπλέον οι γονείς που έχουν ρεαλιστικές & σταθερές απαιτήσεις, που είναι ανεκτικοί, ψύχραιμοι και με υπομονή έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες προσαρμογής του παιδιού τους.

 

Ένα παιδί με δυσκολίες προσαρμογής αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, στην επικοινωνία του με τον δάσκαλο, ακόμη και στην ποιότητα της μελέτης του(αρνείται να διαβάσει, δεν συνεργάζεται, δεν συγκεντρώνεται, αρνείται να πάει σχολείο). Σταδιακά δημιουργούνται αυτό που λέμε «μαθησιακά κενά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παιδιών που παρατάει το σχολείο δεν είναι λόγω πνευματικής ή νοητικής ανικανότητας. Συνήθως οι λόγοι είναι: αποβολές και αδικαιολόγητες απουσίες, συγκρούσεις με τα άλλα παιδιά και με τους εκπαιδευτικούς είτε κακοί βαθμοί που οφείλονται σε συσσωρευμένα μαθησιακά κενά.

 

 

ΜΕΡΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

 

1.Υψηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού (που «χτίζεται» με επιβράβευση & υποστήριξη και όχι με κριτική προς το παιδί)

2. Καλή επικοινωνία μεταξύ παιδιού και οικογένειας.

3.Κατανόηση & αποδοχή των συναισθημάτων και των αναγκών του παιδιού από την οικογένεια και από τον εκπαιδευτικό.

4.Επιβραβεύουμε για ό,τι καταφέρνει χωρίς να το αξιολογούμε και χωρίς να βάζουμε αμέσως μια νέα μεγαλύτερη προσδοκία.

5.Στηριζουμε το παιδί στην αποτυχία και δεν συνδέουμε τους κακούς βαθμούς με τη συμπεριφορά του.

 

Και να θυμάστε ότι στη ζωή δεν προκόβουν οι καλοί μαθητές αλλά όσοι πίστεψαν σε αυτούς οι γονείς τους.

 

 

Για το Sugar Mama,
Ευτυχία Γιακουμή

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…