Στρατήλα Ρένα Written by Ιουλ 08, 2019

Πως να επιλέξουμε το καλύτερο καρότσι;

Συμβουλές για το καλύτερο Παιδικό Καρότσι.

Πώς να επιλέξω το καλύτερο παιδικό καρότσι σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού, τις δικές μου, χωρίς να ξεφύγω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Να επιλέξω πολυκαρότσι 3 σε 1; Και αν δεν χρειαστώ τελικά την καλαθούνα; Να προτιμήσω καρότσι περιπάτου ή ένα ελαφρύ μπαστούνι που είναι πιο οικονομικό;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο γονιός πριν καταλήξει στην αγορά του καλύτερου βρεφικού και παιδικού καροτσιού. Μην ανησυχείτε! Στον παρακάτω οδηγό θα σας λύσουμε όλες τις απορίες , ενώ θα διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές και μυστικά που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή.

Αρχικά θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τα διαφορετικά είδη καροτσιών. Καρότσια περιπάτου (Βρεφικά Καρότσια) , Καρότσια 2 σε 1, Πολυκαρότσια 3 σε 1 (Συστήματα Μεταφοράς) , Ελαφριά Καροτσάκια (Μπαστούνια), Ελαφριά Καροτσάκια (Mini).

1.Τι είναι το καρότσι περιπάτου; (Βρεφικό Καρότσι)

Το βρεφικό καρότσι ή καρότσι περιπάτου ή κλασικό καρότσι (μπορεί να ακούσετε διαφορετικές ονομασίες) είναι ίσως η βασικότερη αγορά των γονιών, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας από την γέννηση μέχρι τα πρώτα 3 περίπου χρόνια του μωρού. Παρακάτω ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα περισσότερα βρεφικά καρότσια.

Είναι κατάλληλα από νεογέννητο έως 15 κιλά (περίπου τριών ετών ανάλογα την ανάπτυξη του παιδιού)
Διαθέτουν σύστημα switch (η θέση του καροτσιού περιστρέφεται με φορά προς τον γονιό ή με φορά προς τον δρόμο)
Η πλάτη της θέσης είναι ρυθμιζόμενη με πολλές θέσεις ανάκλισης (από 175 μοίρες ξαπλωμένη έως περίπου 95 μοίρες σε όρθια θέση)
Η βάση ποδιών είναι ρυθμιζόμενη σε διαφορετικά ύψη ώστε να επιλέξουμε το ύψος που βολεύει το παιδί εάν είναι ξαπλωμένο και κοιμάται ή εάν είναι καθισμένο
Η θέση του καροτσιού διαθέτει ιμάντες 5 σημείων για μεγαλύτερη ασφάλεια
Διαθέτουν μπάρα προστασίας που αφαιρείται
Διαθέτουν ποδόφρενο ώστε να ακινητοποιείται το καρότσι όταν δεν το κρατάμε
Διαθέτουν περιστρεφόμενους μπροστά τροχούς για ευκολότερη κίνηση
Διαθέτουν ρυθμιζόμενο σκέπαστρο ώστε να προστατεύουμε το παιδί από την ηλιακή ακτινοβολία
Το κλείσιμο των καροτσιών διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του καροτσιού και την εταιρεία. Το συνηθέστερο κλείσιμο είναι σπαστό στην μέση

Βασικά Αξεσουάρ: Τα περισσότερα καρότσια περιπάτου περιλαμβάνουν ποδόσακο ώστε να προστατεύουμε το παιδί από το κρύο, καθώς και τσάντα – αλλαξιέρα για να έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα απαραίτητα αξεσουάρ του μωρού μας.

Επιπλέον Αξεσουάρ: Σπανιότερα οι εταιρείες περιλαμβάνουν κάλυμμα βροχής, κουνουπιέρα, ποτηροθήκη και επίστρωμα(επιπλέον στρωματάκι).
Συμβουλές:

Μετράμε τις διαστάσεις από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας και έπειτα ελέγχουμε τις διαστάσεις του καροτσιού που μας ενδιαφέρει όταν αυτό είναι κλειστό.

Ελέγχουμε εάν οι διαστάσεις του καροτσιού όταν αυτό είναι ανοιχτό χωράει σε κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούμε καθημερινά (π.χ. ασανσέρ)

Προσπαθούμε όσο το δυνατόν τα χαρακτηριστικά του καροτσιού να ταιριάζουν στην καθημερινότητά μας (παράδειγμα 1. Εάν μένουμε σε πολυκατοικία χωρίς ασανσέρ είναι πιο σοφό να επιλέξουμε ελαφρύτερο καρότσι), (παράδειγμα 2. Εάν οι συνηθισμένες μας διαδρομές αποτελούνται από μεγάλα κράσπεδα και δρόμους με πολλές λακκούβες είναι προτιμότερο καρότσι με μεγάλες ρόδες, αναρτήσεις και αντικραδασμικά συστήματα)

Όταν το μωρό είναι νεογέννητο και μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του κρατάμε την πλάτη στο χαμηλότερο ύψος. Επειδή ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη του μωρού είναι πολύ ευαίσθητα η επιθυμητή θέση που το τοποθετούμε είναι η οριζόντια. Επίσης όταν το μωρό είναι νεογέννητο οι γονείς συνηθίζουν να έχουν την θέση του καροτσιού με φορά στραμμένη προς αυτούς.

Όταν δεν κρατάμε στα χέρια μας το καρότσι φροντίζουμε να έχουμε ενεργοποιήσει το ποδόφρενο.

Πάντα ελέγχουμε τις επιγραφές του κατασκευαστή πριν πλύνουμε τα υφάσματα. Μπορεί να επιλέξουμε δυνατότερο πρόγραμμα από αυτό που προτείνεται και να τα καταστρέψουμε. Συνήθως η καλύτερη λύση είναι στους 30 βαθμούς χωρίς στύψιμο.

Μυστικά:

Τέσσερις είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι τροχών που θα συναντήσετε στα καρότσια.
Οι τροχοί real gel οι οποίοι είναι πιο αντικραδασμικοί και αρκετά εύκολοι στην οδήγηση , όμως αυξάνουν και το συνολικό κόστος του καροτσιού.
Οι τροχοί με σαμπρέλα και αέρα οι οποίοι επίσης διευκολύνουν την κίνηση του καροτσιού όταν έχουν την σωστή ποσότητα αέρα, όμως κρύβουν τον κίνδυνο του ΄΄φούιτ΄΄ και πολλές φορές χρειάζονται ανταλλακτικά.
Οι τροχοί ‘’PU’’ ή αλλιώς τροχοί καουτσούκ που είναι επίσης αντικραδασμικοί τροχοί και εύκολοι στην οδήγηση.Και αυτοί η κατηγορία τροχών αυξάνει το κόστος του καροτσιού.
Τέλος οι τροχοί που θα συναντήσετε πιο συχνά είναι οι ‘’EVA’’ που είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους τροχούς και αποτελούνται από μείγμα πλαστικού. Είναι πιο σκληροί τροχοί σε σχέση με τους υπόλοιπους όμως είναι και αρκετά ανθεκτικοί.

2.Τι είναι τα καρότσια 2 σε 1;

Τα καρότσια 2 σε 1 είναι μια περίπτωση που μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 βασικές υποκατηγορίες.

Η συνηθέστερη περίπτωση είναι το βρεφικό καρότσι + την καλαθούνα (πορτ μπεμπέ) ή το κάθισμα αυτοκινήτου. Οι εταιρείες σπάνε δηλαδή το πολυκαρότσι 3 σε 1 που θα δούμε παρακάτω και μας προσφέρουν το βρεφικό καρότσι με ένα από τα δύο επιπλέον αξεσουάρ ή την καλαθούνα ή το κάθισμα αυτοκινήτου ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Η δεύτερη περίπτωση, που έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της χαμηλότερης τιμής, είναι καρότσια 2 σε 1 στα οποία η καλαθούνα του καροτσιού μετατρέπεται σε θέση καροτσιού ενώνοντας από το κάτω μέρος της καλαθούνας δύο ιμάντες. Οι εταιρείες μας προσφέρουν ουσιαστικά ένα αξεσουάρ το οποίο μετατρέπεται και σε καλαθούνα και σε θέση καροτσιού. Αυτό το γεγονός κάνει τα συγκεκριμένα καρότσια να είναι συνήθως πιο οικονομικά σε σχέση με καρότσια που προσφέρουν ξεχωριστά την θέση του καροτσιού και την καλαθούνα.

Αυτού του τύπου τα καρότσια έχουν θετικά και αρνητικά. Το βασικό θετικό που έχουν όπως αναφέραμε και νωρίτερα είναι η πιο οικονομική τιμή. Ένα ακόμα θετικό είναι πως εκτός από χρήματα εξοικονομούμε και χώρο αφού έχουμε μόνο ένα αξεσουάρ το οποίο όπως είπαμε μετατρέπεται.

Το βασικό αρνητικό είναι πως η καλαθούνα επειδή είναι μετατρεπόμενη έχει μαλακό πάτο και δεν μπορούμε να την τοποθετήσουμε σε άλλη επιφάνεια για να κοιμηθεί το μωρό. Οι περισσότερες μητέρες χρησιμοποιούν την κλασική καλαθούνα και σαν κρεβατάκι τους πρώτους μήνες μέσα στο σπίτι. Αυτό δεν είναι εφικτό στις μετατρεπόμενες καλαθούνες. Ένα δεύτερο αρνητικό είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις τα καρότσια 2 σε 1 έχουν στενότερη θέση σε σχέση με τα βρεφικά καρότσια , με αποτέλεσμα όταν μεγαλώσει το μωρό να μην έχει την ίδια άνεση στην θέση του καροτσιού. Αυτό δεν ισχύει πάντα, όμως καλό είναι να το ελέγξετε πριν κάνετε την αγορά.

3.Τι είναι το πολυκαρότσι 3 σε 1 (Σύστημα Μεταφοράς)

Το πολυκαρότσι 3 σε 1 ή σύστημα μεταφοράς είναι η κατηγορία που επιλέγουν οι περισσότεροι γονείς για το πρώτο τους παιδί. Αυτό συμβαίνει καθώς τα πολυκαρότσια αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση για την βόλτα, τη μεταφορά με το αυτοκίνητο και τον ύπνο του παιδιού.

Τα πολυκαρότσια 3 σε 1 μπορούμε επίσης να τα χωρίσουμε σε 2 βασικές υποκατηγορίες. Η συνηθέστερη περίπτωση αποτελείται από το βρεφικό καρότσι, την καλαθούνα (πορτ μπεμπέ) και το κάθισμα αυτοκινήτου (αβγουλάκι).

Παρακάτω ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά από Πολυκαρότσια 3 σε 1:

Αποτελείται από το βρεφικό καρότσι, τα χαρακτηριστικά του οποίου έχουν καταγραφεί παραπάνω ( βλέπε 1.Τι είναι το καρότσι περιπάτου; Βρεφικό Καρότσι)
Διαθέτει ξεχωριστή καλαθούνα η οποία είναι κατάλληλη από νεογέννητο έως περίπου 6 μηνών. Η καλαθούνα μπορεί να προσαρμοστεί στον σκελετό του καροτσιού όπως και η θέση. Η καλαθούνα είναι πολύ χρήσιμη για τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού καθώς η οριζόντια θέση της επιτρέπει στο μωρό να κοιμάται με άνεση. Επίσης το χερούλι που διαθέτει μας διευκολύνει κατά την μεταφορά της. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν μόνο την καλαθούνα τους πρώτους μήνες για την βόλτα τους. Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα της καλαθούνας είναι πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν το πρώτο βρεφικό κρεβατάκι του μωρού μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν μεταλλικές βάσεις universal που μπορούμε να τοποθετήσουμε τις καλαθούνες.
Τέλος τα πολυκαρότσια 3 σε 1 διαθέτουν και το καθισματάκι αυτοκινήτου (αβγουλάκι). Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι κατάλληλο από νεογέννητο έως 13 κιλά (περίπου ενός έτους ανάλογα με την ανάπτυξη του μωρού). Το κάθισμα αυτοκινήτου επίσης μπορεί να προσαρμοστεί στον σκελετό του καροτσιού όπως και τα άλλα δύο αξεσουάρ (θέση καροτσιού και καλαθούνα). Το κάθισμα είναι συνήθως μόνιμα δεμένο στο αυτοκίνητο των γονιών καθώς η διαδικασία του δεσίματος δυσκολεύει τους γονείς και έτσι επιλέγουν να το έχουν μόνιμα τοποθετημένο εκεί. Υπάρχουν βέβαια και βάσεις isofix οι οποίες μας διευκολύνουν στην τοποθέτηση αρκεί το αυτοκίνητό μας να είναι συμβατό με σύστημα isofix. Η φορά του καθίσματος αυτοκινήτου 0-13 κιλά πρέπει να είναι πάντα αντίστροφη με την φορά ταξιδιού του οχήματος. Ο λόγος είναι ο ευαίσθητος αυχένας του μωρού, ο οποίος είναι εκτεθειμένος στα φρεναρίσματα του αυτοκινήτου, και έτσι η ανάποδη φορά μας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τον σωστό τρόπο δεσίματος του καθίσματος, όμως πάντοτε φροντίζουμε να ελέγχουμε τον εγχειρίδιο του κατασκευαστή και να ρωτάμε για πιθανές απορίες μας το κατάστημα από όπου έχουμε κάνει την αγορά.

Η δεύτερη υποκατηγορία Πολυκαροτσιού 3 σε 1 είναι η εξής: Το πολυκαρότσι αποτελείται από το Καρότσι 2 σε 1 (βλέπε κατηγορία 2. Τι είναι τα Καρότσι 2 σε 1 εικόνα 3.) δηλαδή από καλαθούνα που μετατρέπεται σε θέση καροτσιού + το κάθισμα αυτοκινήτου.

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω για τα Καρότσια 2 σε 1 + το κάθισμα αυτοκινήτου (αβγουλάκι).

4.Τι είναι τα Ελαφριά Καροτσάκια (Μπαστούνια);

Αρκετοί γονείς είτε επειδή θέλουν να προφυλάξουν το πολυκαρότσι που έχουν αγοράσει για το επόμενο παιδί είτε επειδή θέλουν μια πιο ελαφριά λύση κατά τον περίπατο επιλέγουν την αγορά ενός δεύτερου καροτσιού που είναι το μπαστούνι.

Το Μπαστούνι είναι μια ελαφριά, οικονομική λύση η οποία είναι εύκολη στον χειρισμό και στο κλείσιμο.

Παρακάτω ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά από τα Καρότσια Μπαστούνια:

Είναι συνήθως κατάλληλα από 6 μηνών έως 15 κιλά (περίπου 3 ετών ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού). Υπάρχουν βέβαια και μπαστούνια τα οποία είναι κατάλληλα από νεογέννητο αρκεί η ανάκλιση της πλάτης να είναι 175 μοίρες. Τα μπαστούνια που είναι κατάλληλα από νεογέννητο είναι συνήθως πιο ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα μπαστούνια και έχουν καλύτερη επένδυση υφασμάτων για το νεογέννητο.
Έχουν 2 χερούλια όπως βλέπετε και στην εικόνα σε αντίθεση με τα περισσότερα βρεφικά καρότσια τα οποία έχουν ενιαίο χερούλι.
Έχουν 2-3 θέσεις ανάκλισης της πλάτης για να επιλέγουμε την επιθυμητή θέση ανάλογα με το εάν το παιδί μας κοιμάται ή είναι καθιστό. Τα πιο οικονομικά μπαστούνια έχουν ιμάντα για να ρυθμίσουμε το ύψος της θέσης που είναι σαφώς πιο δύσκολο σε σχέση με τον μηχανισμό που έχουν τα πιο ακριβά. Παρόλα αυτά η διαφορά στην τιμή είναι περίπου από 20€ σε αυτά που δεν έχουν μηχανισμό με αυτά που έχουν.
Διαθέτουν ζώνη ασφαλείας 5 σημείων.
Διαθέτουν αφαιρούμενη προστατευτική μπάρα.
Διαθέτουν ρυθμιζόμενη βάση ποδιών.
Το κλείσιμο στα περισσότερα Καρότσια Μπαστούνια είναι ίδιο και γίνεται πολύ εύκολα. Οι διαστάσεις των Μπαστουνιών είναι σαφώς μικρότερες από αυτές ενός βρεφικού Καροτσιού. Παρόλα αυτά το μήκος του κλεισίματος είναι κάτι που πρέπει να ελέγχουμε όταν έχουμε μικρό πορτ μπαγκαζ.
Έχουν συνήθως μπροστά διπλές περιστρεφόμενες ρόδες. Υπάρχουν βέβαια και Μπαστούνια που έχουν μονές περιστρεφόμενες ρόδες οι οποίες μας προσφέρουν ευκολότερη κίνηση. Τα μπαστούνια τα οποία έχουν μονές περιστρεφόμενες ρόδες είναι συνήθως πιο ακριβά αλλά και πιο εύκολα στην οδήγηση.
Έχουν μικρό αποθηκευτικό χώρο για τα απαραίτητα αξεσουάρ του παιδιού.
Προσφέρουν συνήθως προέκταση στο σκέπαστρο για να προστατεύουμε το παιδί από την ηλιακή ακτινοβολία.
Έχουν ποδόφρενο.

5.Τι είναι τα Ελαφριά Καροτσάκια (Mini);

Τα Ελαφριά Καροτσάκια τύπου Mini είναι μια κατηγορία η οποία έχει μεγάλη απήχηση στην Κεντρική Ευρώπη. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά.

Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι όμοια με αυτά των Βρεφικών Καροτσιών. Η βασική τους διαφορά είναι οι πολύ μικρές διαστάσεις τους κατά το κλείσιμο τους. Το γεγονός αυτό διευκολύνει ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο καθώς το κλείσιμο ενός καροτσιού Mini μας επιτρέπει να το δικαιολογήσουμε σαν χειραποσκευή. Επίσης γονείς οι οποίοι έχουν μικρό αυτοκίνητο επιλέγουν καρότσια τύπου Mini ώστε να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο.

Ο πολύ εύκολος χειρισμός και η κίνηση είναι επίσης 2 λόγοι που τα Mini γίνονται δημοφιλή.

Ένα αρνητικό που έχουν συγκριτικά με τα Βρεφικά Καρότσια (Καρότσια Περιπάτου) είναι οι λιγότεροι αποθηκευτικοί χώροι καθώς και η επένδυση των υφασμάτων η οποία στα Βρεφικά καρότσια συνήθως υπερέχει.

Χρήσιμες Συμβουλές:

Το εύρος τιμής που μπορεί να βρείτε όσο αναφορά τα πολυκαρότσια 3 σε 1 είναι από 170€ – 3.000€ . Η τεράστια διαφορά τιμής έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής, τις δυνατότητες του κάθε καροτσιού, την ποιότητα υφασμάτων, το after sale service καθώς και την εμπορική πολιτική των εταιρειών.
Σας προτείνουμε η τελική επιλογή του Καροτσιού να είναι βάσει των αναγκών και της καθημερινότητάς σας και δευτερεύοντα ρόλο να έχει η εμφάνιση και το design. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές καροτσιών που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τις ανάγκες και την αισθητική σας.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση μηχανών σύγκρισης τιμής π.χ. skroutz, best price κ.τ.λ. είναι διαδεδομένες σε κάθε καταναλωτή. Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να κάνετε μια σύγκριση τιμής για το καρότσι που επιθυμείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε το φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για να κάνετε την αγορά σας. Αυτό θα σας προστατέψει από μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή που θα πληρώσετε για το ίδιο προϊόν.
Χρήσιμα Μυστικά:

Να τηρείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό θα αυξήσει την διάρκεια ζωής στο προϊόν που έχετε αγοράσει.
Φροντίστε το τακτικό service του καροτσιού σας. Αυτό το κομμάτι ελάχιστοι πωλητές και καταστήματα φροντίζουν να το θυμίζουν στους αγοραστές. Είναι πολύ σημαντικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αφαιρούμε τις ρόδες και να λιπαίνουμε τα ρουλεμάν καθώς και τους μηχανισμούς με λίγο γράσο ή κάποιο λιπαντικό. Οι ρόδες και οι μηχανισμοί μαζεύουν σκόνες και βρωμιές και έτσι με τον τακτικό τους έλεγχο αυξάνουμε την διάρκεια ζωής του καροτσιού , ενώ αποφεύγουμε και τους ενοχλητικούς ήχους που αρχίζουν και κάνουν οι μηχανισμοί του καροτσιού μετά από κάποιο διάστημα.
Επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των κατασκευαστών, την www.super-baby.gr και διαβάστε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του προϊόντος πριν προχωρήσετε στην αγορά του Καροτσιού.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…