Γιατί τα Χριστούγεννα στολίζουμε καραβάκι; Γιατί τα Χριστούγεννα στολίζουμε καραβάκι;
Στρατήλα Ρένα Written by Δεκ 13, 2017

Γιατί τα Χριστούγεννα στολίζουμε καραβάκι;

Έχω εικόνα παιδιών να γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να πούνε τα κάλαντα, κρατώντας στα χέρια καραβάκι... μια εικόνα από βιβλία και παλιές καρτ ποσταλ.


Στολισμένο με χρωματιστά φωτάκια... ενα τόσο ελληνικό έθιμο...

Το στολισμένο παραδοσιακό… καραβάκι αποτελεί παράδοση για την Ελλάδα, συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού.

Αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους...

Το καραβάκι ενδεχομένως να συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή για αντάμωση με συγγενείς των ναυτικών, αλλά και την αγάπη των νησιωτών για τη θάλασσα. Ίσως για αυτό εξακολουθούν να στολίζονται σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας .

 

Ακόμα κι έτσι, όμως, το έθιμο με το καραβάκι άντεξε για αρκετά χρόνια μετά το... ντεμπούτο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα.
Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο.

Το δέντρο των Χριστουγέννων απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

 

Πάντως και τα δυο είναι σύμβολα της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Μαμάδες εσείς διαλέγετε τι σας εκφράζει!!
Ας μην χάσουμε το βαθύτερο νόημα στολίζοντας!

 

Χρόνια Πολλά σε όλους!!
SugarMama

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…