Ο αυτοέλεγχος... πηγή εσωτερικής ελευθερίας για τα παιδιά!

Ο αυτοέλεγχος... πηγή εσωτερικής ελευθερίας για τα παιδιά!


Οι μέρες που διανύουμε προκαλούν πρωτόγνωρα συναισθήματα σε όλους. Ενώ μπήκε η άνοιξη και ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον φυσικό πλούτο της, αλλά οφείλουμε να επιδείξουμε αυτοέλεγχο και να μείνουμε στο σπίτι, όπως αναφέρει και το επιτυχημένο σλόγκαν. Το ζήτημα όμως είναι πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά αυτή την κατάσταση. Αλλά και ποιός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει εμείς να τα βοηθήσουμε να χαλιναγωγήσουν τiς επιθυμίες και τα συναισθήματά τους σύμφωνα με τη λογική. Να αποκτήσουν λοιπόν τον αυτοέλεγχο και να μείνουν στο σπίτι για να βοηθήσουν να σπάσει μια άρρωστη αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Το γεγονός αυτό ας αποτελέσει αφορμή να γνωρίσουμε λέξεις που συζητήθηκαν πολύ, όπως η αυτοκυριαρχία κι ο αυτοέλεγχος. Οι έννοιες αυτές ανήκουν στις ψυχικές αρετές του ανθρώπου και ταυτίζονται με την εσωτερική ελευθερία. Με την αυτοκυριαρχία του ο άνθρωπος υποτάσσει στο λογικό τα πάθη και ρυθμίζει την συμπεριφορά του. Πώς μπορεί όμως να τις κατακτήσει ένα παιδί; Χρειάζεται επίπονη προσπάθεια, άσκηση, μόρφωση, ορθή κρίση, πίστη σε υψηλά ιδανικά και ηθικές αρχές, οι οποίες θα μεταδοθούν από τους γονείς. Γιατί οι γονείς είναι ο καθρέφτης των παιδιών.
Οι γονείς θα πρέπει πάνω απ’ όλα να εξηγήσουν στα παιδιά την κρισιμότητα της κατάστασης με όσο γίνεται πιο απλά λόγια. Αποφύγετε να τους μεταφέρετε την αγωνία και το άγχος σας. Βρείτε τρόπο να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας, για να μείνουν ως μια θετική ανάμνηση αυτές οι μέρες. Πείτε τους πως είναι μέρος της κοινωνίας και πως οι επιλογές και οι πράξεις τους επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο. Μην ξεχνάτε πως έχετε κι έναν σύμμαχο τις τελευταίες μέρες, τα Μ.Μ.Ε. Που προβάλλουν ανθρώπους της νόησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας γεγονός που αναπτύσσει την ευαισθησία, η οποία είναι απαραίτητη για την αυτοκριτική και κατ’ επέκταση την αυτογνωσία.
Το παιδί λοιπόν θα κατακτήσει σταδιακά τον αυτοέλεγχο. Θα μπορέσει να ελέγχει τις πράξεις, να κυριαρχήσει στα πάθη και στα ένστικτά του. Θα καλλιεργήσει αρετές όπως η σύνεση, η επιμονή, η υπομονή, η εγκράτεια, η ειλικρίνεια, η αυταπάρνηση, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Θα κοινωνικοποιηθεί και θα νιώσει ενεργό μέλος της κοινωνίας, αφού θα αναπτύξει τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη και την κατανόηση. Έννοιες που δυστυχώς εκλείπουν από την εποχή μας. Τέλος θα κινητοποιήσει τον δυναμισμό του και θα μάθει πως αφού μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, μπορεί να πετύχει τα πάντα!
Διαπιστώνεται λοιπόν πως ο αυτοέλεγχος είναι η βάση για μια δυνατή προσωπικότητα, αλλά και για μια δεμένη κοινωνία, καθώς ο καθένας προστατεύει την ελευθερία του «άλλου». Βάζει στην ακτή τον εγωισμό και την υπερβολική αγάπη για τον εαυτό του. Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτές τις μέρες ως μια καλή ευκαιρία να πλάσουμε ανθρώπους με εσωτερική ελευθερία. Γιατί η αυτοκυριαρχία κι ο αυτοέλεγχος σφυρηλατούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες!

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίουΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

e-mail:kalliope.ouzounandreou@gmail.com,

instagram: @Kallipe_ouz

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/60696c33cfcba1f9b81a6da2ec483bc3.jpg
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…