Γιάννης Ξηντάρας Written by Ιουν 10, 2019

Το να ζούμε, είναι ένα δώρο…

Το να ζούμε, να αναπνέουμε, να ξυπνάμε κάθε πρωί είναι ένα δώρο…
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)

 


Η θετική σκέψη είναι σημαντική για την ευδαιμονία μας. Το να σκεφτόμαστε τη θετική πλευρά των πραγμάτων μας βοηθάει στο να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για τη ζωή.
Απέναντι από την θετική σκέψη βρίσκεται η αρνητική, η απαισιοδοξία που νιώθουμε κάθε φορά που κάτι μας πηγαίνει στραβά. Είναι η μιζέρια, η γκρίνια ότι τίποτα δεν μας πηγαίνει σωστά και η αίσθηση ανημπόριας - αβοηθησίας. Κανένας δεν μπορεί να μας βοηθήσει… Στο μυαλό μας κυριαρχεί μία άρνηση για το οτιδήποτε, μία απελπισία.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία συνεχή διαμάχη, μία συνεχή πάλη με τον εαυτό μας. Από τη μία οι θετικές και καλές σκέψεις και από την άλλη οι αρνητικές και κακές σκέψεις. Σαφώς και δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα στη ζωή μας αλλά για να σκεφτούμε πως θα ήταν η ζωή μας και η καθημερινή μας ρουτίνα αν δεν υπήρχε η αγάπη, η στοργή, το χαμόγελο και η αισιοδοξία…; Σαφώς όλα θα ήταν μαύρα και απαισιόδοξα !
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη θετική ψυχολογία και για κάποιες αυτονόητες αλλά τόσο σημαντικές έννοιες που χωρίς αυτές δεν νοείται η ευτυχία.
1. Η ύπαρξή μας ως άτομα θεωρείται από τους περισσότερους αυτονόητη… Είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Το να ζούμε, να αναπνέουμε, να ξυπνάμε κάθε πρωί είναι ένα δώρο. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα ζήσουμε αιώνια, πρέπει να αδράξουμε το κάθε λεπτό της μέρας μας και να το αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μυστικό είναι να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή …
2. Η ελευθερία της έκφρασης -του λόγου, των συναισθημάτων- είναι επίσης πυλώνας της ευτυχίας, χωρίς αυτήν ζεις όπως θέλουν οι άλλοι.
3. Τέλος, η αγάπη που δεχόμαστε από τους ανθρώπους που αγαπάμε και τους το ανταποδίδουμε είναι ωφέλιμη και ευεργετική για την ευτυχία μας. Με την αγάπη μπορούμε να καταπολεμήσουμε όλες τις κακουχίες της ζωή μας ή ακόμη και κάτι άσχημο να συμβεί μας βοηθάει να το ξεπεράσουμε και να σταθούμε πάλι στα πόδια μας.
Το πόσο αισιόδοξα θα ζήσουμε τη ζωή μας βέβαια εξαρτάται και από εμάς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, εμείς είμαστε οι εμπνευστές και οι δημιουργοί του έργου μας. Το μυστικό της ευδαιμονίας μας λοιπόν είναι η θετική σκέψη που πηγάζει από μέσα μας…

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…