..κι άλλα 15 που δε σου είπε κανείς για την καισαρική!! ..κι άλλα 15 που δε σου είπε κανείς για την καισαρική!!
Εβίτα Φαρμάκη Written by Ιουλ 19, 2016

..κι άλλα 15 που δε σου είπε κανείς για την καισαρική!!

1.Όταν πάς με την ελπίδα ότι θα γεννήσεις φυσιολογικά, έστω και με ραντεβού, όπως στη δική μου περίπτωση..

...(γι 'αυτό το τελευταίο, θύμισε μου να το αναλύσουμε κάποια στιγμή) και ξαφνικά εκεί που είσαι τρείς λαλούν και δυο χορεύουν και βαριέσαι τη ζωή σου, γιατί είσαι καθηλωμένη σ' ένα κρεββάτι πολύ βολικό κατά τ΄άλλα-ανεβαίνει /κατεβαίνει, πλάκα έχει- αλλά καλωδιωμένη, μη μπορώντας να γυρίσεις έστω λίγο στο πλάι βρε αδερφέ να ξεπιαστείς (εγώ που γύριζα, φεύγαν τα καλώδια χτυπούσε ένας τύπου συναγερμός και ερχόταν η κάθε νοσηλεύτρια ξενερωμένη να με τακτοποιήσει) κλείνει η παρένθεση η μεγάλη...κι εκεί που πας λοιπόν με την προυπόθεση να γεννήσεις φυσιολογικά κι αφού έχουν περάσει ώρες αρκετές που δεν έχεις κλείσει μάτι, κι έρχεται και κάθε μαία με τον γιατρό να σε "κοιτούν" σου ρχεται ένας πανικός συνοδευόμενος με μια κρίση όταν διώχνουν τον άντρα σου από το πλάι σου και σου λένε : "Πρέπει να σε ετοιμάσουμε για καισαρική!" Γιατί ρε παιδιά;;;τί παίχτηκε;;;τί έκανα;;;;

Πόνοι δεν ήρθαν ποτέ όπως σου είπα!Οι οροί δε πιάσαν σε μένα...άρχισε να πετρώνει η κοιλιά μου και το μωρό ανέβαζε με γοργούς ρυθμους παλμούς πράγμα που δεν ήταν καλό.Υπήρχε ένα φυσιολογικό όριο και για τους πόνους και για την καρδούλα του μωρού στο καρδιοτοκογράφημα.Οι πόνοι μου φτάσανε το ανώτερο στο 30...για να γεννήσεις αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι πάνω από 80(;)και του μωρού 240! που το νορμάλ νομίζω ήταν 160(;) και καλά δε τα θυμάμαι μη νομίζεις.
Κι εκεί είναι που ξεκινάει ο πανικός!

Αυτή η κρίση πανικού στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον, συνοδεύτηκε με πολλάααααα λίτρα δακρύων!Για να καταλάβεις πόοοοσο πολύ έκλαψα, θα σου πω μόνο ότι σταμάτησα κανά δυο ώρες αφότου είχα γεννήσει και με πήγαν στο δωμάτιο μου!

Το καημένο το αγόρι, μόλις μας ενημέρωσαν για καισαρική και τον βγάλαν από το δωμάτιο, έντρομος έπιανε τους νοσηλευτές και τους παρακαλούσε να με ηρεμήσουν : "Ξέρετε, δεν ήθελε να κάνει καισαρική, πείτε της σας παρακαλώ ότι όλα θα πάνε καλά!!!" κι όντως οι δύο άντρες νοσηλευτές που με οδήγησαν στο χειρουργείο, προσπαθούσαν να κάνουν καλαμπούρι και να με κάνουν να γελάσω και να ξεχαστώ, ενώ συγχρόνως μου λέγανε ότι σε 10λεπτά θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία, δε θα καταλάβεις τίποτα και όλα θα πάνε σούπερ! Να ναι καλά τα παληκαράκια...αλλά μία που μου τα λέγαν και μία που έκλαιγα.
Το αγόρι είχε στο μυαλό του, όπως και είχε κανονιστεί, να είναι παρών στον τοκετό και ξενέρωσε ο καημενούλης όταν του ανακοίνωσαν ότι "πρόκειται για χειρουργείο και δε μπορείτε να είστε παρών κύριε!"έμεινε εκεί να βλέπει το φορίο να φεύγει και έφυγε κι αυτός....

2.Από την ώρα που θα σου ανακοινώσουν ότι θα κάνεις καισαρική, μέχρι και να την κάνεις, δε ξέρω πόση είναι η πραγματική ώρα, αλλά σίγουρα θα σου φανεί γύρω στα 10 λεπτά!

Θα σε ετοιμάσουν στο πίτς φυτίλι.Δε θυμάμαι ποιά ακριβώς είναι η διαδικασία, γιατί γίνονται όλα τόοοσο μα τόοοσο γρήγορα!Νοσηλευτές μπαίνουν-βγαίνουν, νομίζω σου παίρνουν αίμα, σου κάνουν και την επισκληρίδιο αν δεν στην έχουν κάνει νωρίτερα.και βουρρρρρ...έφυγες!!!

3.Και μιας κι είπαμε επισκληρίδιο....μου είχαν περιγράψει κάποτε την όλη διαδικασία και μου είχε φανεί γολγοθάς.Τελικά δε κατάλαβα τίποτα.Ούτε όταν μου την κάναν ούτε και μετά που ήρθαν να μου την αφαιρέσουν.Σκέψου ότι σου κολλάνε ένα καλωδιάκι από την μέση,καταμήκος της πλάτης μπροστά στον ώμο.Όταν ήρθαν να μου την αφαιρέσουν συνειδητοποιήσαν ότι είχε ήδη βγει από μόνη της, κάτι που δεν κατάλαβα και κατ' επέκταση δεν πόνεσα κιόλας.
Ξαφνικά όμως άρχισε να με τρώει η μύτη μου επίμονα...πολύ επίμονα, για ώρες!Όταν πια είχα ήδη επισκεπτήριο, μια αγαπημένη φίλη, μου είπε ότι είχε πάθει ακριβώς το ίδιο.Φεύγει η επίρρεια της επισκληριδίου λέει!Άκου να δείς!!!....Τέλοσπάντων...κάαααποια στιγμή σταμάτησε κι αυτό το χάλι!

4.Η όλη διαδικασία της καισαρικής κράτησε κανά μισάωρο!Σε ξαπλώνουν σ'αυτό το "σούπερ" κρεββάτι, ανοίγεις τα χέρια διάπλατα, μια κυρία πάνω από το κεφάλι σου προσπαθεί να σε κρατήσει ξύπνια...Αρχίζει η διαδικασία...

"-Καταλαβαίνεις κάτι τώρα που σου πατάω την κοιλιά;;"
Καταλαβάινω ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν, φαντάζομαι τί, αλλά δε νιώθω τίποτα!ούτε πόνο, ούτε και κάτι άλλο!Αισθάνομαι κάποια πράγματα, αλλά δε νιώθω τίποτα!Παρακαλάω να πάνε όλα κατ'ευχήν και να βγεί το μωράκι μου γερό και δυνατό!Τίποτα άλλο!!!Σκέφτομαι τί θα της πω...μή ξεχάσω να την καλωσορίσω πάνω στον πανικό μου και να έχω τα αυτιά μου ανοιχτά να ακούσω το κλάμα της και τί θα μουρμουράνε οι γιατροί!

Σε πολύ λίγο, σχεδόν σε δέκα λεπτά, μου την δείξανε μόλις τη βγάλανε!!!κόψανε τον ομφάλιο λώρο, άκουσα το κλάμα της και ηρέμησα!!Την καθαρίσαν ελαφρώς και την τυλίξαν.Την φέραν και τη βάλανε ανάποδα, καθώς είχα κάτι πανιά από το στήθος και κάτω.Ακούμπησαν το προσωπάκι της στο δικό μου.
Τη χάζεψα για λίγο, προσπάθησα να συνειδητοποιήσω όλο αυτό το μεγαλείο της ζωής, θυμήθηκα να την καλωσορίσω στον κόσμο μας, στην οικογένεια μας.Μου την άφησαν για πολύ λίγα λεπτά, την πήραν πίσω για να την ετοιμάσουν και να συνεχίσουν και με μένα.Κανά μισάωρο ακόμη έμεινα εκεί.Αφού πήγαν όλα καλά θα μπορούσα να κοιμηθώ λίγο...δε με άφησαν...ερχόταν μια κυρία και μου έλεγε πως δεν πρέπει να κοιμηθείς, προσπάθησε να μείνεις ξύπνια.

5.Επιτέλους τελείωσε η όλη διαδικασία!!!!Με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο, όπου υπήρχαν κι άλλες γυναίκες.Άλλες έδειχναν να πονούσαν, άλλες ήταν χαρούμενες, άλλες ανέκφραστες.Εγώ πιά δεν είχα καμιά όρεξη να κοιμηθώ, αλλά όσο σκεφτόμουν ότι έκανα καισαρική και όχι φυσιολογικό τοκετό, είχα τα νεύρα μου και συνέχιζα να κλαίω!.

6.Ερχόταν κατά διαστήματα κάποια παληκάρια, που έπαιρναν κάθε μία από εμάς. με το κρεβατάκι και μας οδηγούσαν σ'έναν άλλο μικρότερο.Εκεί έχει μόνο μια πόρτα.Την ανοίγει ο νεαρός και φωνάζει τους οικείους σου.Ήρθαν όλοι από πάνω μου.Ένας ένας στη σειρά, να δούν ότι είμαι καλά πρώτα απ'όλα και να με συγχαρούν!Εγώ πάλι συνέχιζα το χάλι μου.Έκλαιγα!!! "Έκανα καισαρικήηηηηηη!!!!!"και ναααα το κλάμα κορόμηλο!
Αργότερα έμαθα ότι η ίδια διαδικασία είχε γίνει νωρίτερα και με το μωρό.Το πήγαν κι αυτό σ'ένα δωματιάκι και φωνάξαν τους δικούς μου να την δουν.Επίσης μου είπαν μετά ότι όλοι τους βάλανε τα κλάματα από τη χαρά και τη συγκίνησή τους μόλις την πρωτοαντίκρυσαν!

7.Ήρθε η ώρα να φύγεις από το υπόγειο!
Σε μεταφέρουν πια στο δωμάτιο σου!Εκεί είναι ήδη οι δικοί σου και σε περιμένουν!Μαζί με αυτούς σε περιμένουν ένα σκασμό λουλούδια και γλάστρες, μπαλόνια, μεγάλες συσκεασίες δώρων και γλυκά...πολλά γλυκά!

8. Από την πρώτη κιόλας μέρα, θα έρθουν οι νοσηλεύτριες να σε βοηθήσουν να σηκωθείς και να περπατήσεις.Σου ρχεται λίγο απότομο, ίσως και να ζαλιστείς... αρχικά κόβεις βόλτες μέσα στο δωμάτιο και στο επόμενο επισκεπτήριο σου,είσαι πια έτοιμη να βγείς και λίγο παραέξω....για την ακρίβεια έξω από το δωμάτιο!Τις επόμενες μέρες αφού θα σου έχουν αφαιρέσει και τον ορό, πάς βολτούλες στον όροφο!

Κάθε τόσο σου φέρνουν και το μωρούλι σου, να το δείς, να το χαρείς, να το θηλάσεις, να βγάλεις φωτογραφίες, με τη μαμά, με τον μπαμπά, και οι δυο μαζί τώρα,α!με τον παππού δε βγάλαμε, να βγάλουμε, με τη μια τη γιαγιά, με την άλλη και πάει λέγοντας...

9.Είχε τύχει να επισκεπτώ μια φίλη στο παρελθόν που είχε κάνει καισαρική και έντρομη διαπίστωσα ότι απαγορευόταν να πιεί νερό και προσπαθούσαν οι δικοί της να την ξεδιψάσουν με μια γάζα βρεγμένη ακουμπώντας την στα χείλη της!!!Πανικοβλήθηκα και από τότε είπα:"α πα πα...όχι καισαρική!ποτέ!"Μα να μην πιείς νερό;;;;(καθένας με τον καημό του κι εγώ με τον δικό μου!)
Εμένα τελικά η γιατρός μου,μου επέτρεπε να πιω και νερό και ότι ήθελα...αλλά αυτό το έμαθα μετά!
Αλλά απ' ότι κατάλαβα έχει να κάνει με τον οργανισμό σου;με τον γιατρό σου;
Ήμασταν τρεις κοπέλες στο δωμάτιο.Και οι τρείς ήπιαμε και φάγαμε με διαφορετικό τρόπο.Για παράγειγμα όταν εγώ είχα κοτόπουλο η διπλανή μου είχε σούπα, που εγώ την είχα την περασμένη μέρα!Σκέψου ότι γεννήσαμε την ίδια μέρα και οι τρεις και πάνω κάτω την ίδια ώρα.Η μια από μας ήπιε νερό και έφαγε την τρίτη μέρα!Κι αυτή δεν ήμουν εγώ! μπουαχαχα ;)

10. Την δεύτερη κιόλας μέρα έρχονται να σου αφαιρέσουν ότι υπάρχει πάνω στην τομή σου!Αισθανόμουν ότι είχα κάτι σα γύψο!Ήταν κάτι πολύ σκληρό και τυλιγμένο με γάζες(;;)Σου το αντικαθηστούν με μια αδιάβροχη φλάστα (που λέμε κι εμείς στη Γερμανία) κάτι σα μεγάλο χανσαπλάστ σκέψου.Τώρα είσαι πιό άνετα!Μπορείς να κάνεις και το ντουζάκι σου!!Εαν δυσκολευτείς ή ζαλιστείς, μπορείς να καλέσεις για βοήθεια πατώντας ένα κουμπί βοηθείας που βρίσκεται μέσα στο χώρο του μπάνιου!

11. Από την πρώτη στιγμή που θα γεννήσεις, θα αισθανθείς ότι έχεις χάσει ίσα με 50κιλά!Θα νιώθεις πολύ φίτ, άσχετα που θα χωράς μόνο στο νυχτικό σου!Άντε και σε καμια φόρμα!Εγώ που έκανα το λάθος να πάρω συνοδευτικά και μια δεύτερη αλλαξιά πυτζάμες...κατέληξα να κάνω κοπτική ραπτική μέσα στο βράδυ, ξηλώνοντας το λάστιχο του παντελονιού που με πίεζε!Ευτυχώς που είχε και κορδονάκι που μπορούσα να δέσω και να μη μου φεύγει το παντελόνι....Το αποτέλεσμα;;;Να μείνω κουκουκλωμένη με το εσώρουχο αφού με στένευαν και τα πατζάκια!!Ξαναγύρισα στην ασφάλεια του νυχτικού μου άμεσα!

12. Τις μέρες που ήμουν στο μαιευτήριο, αισθάνθηκα ένα περίεργο μούδιασμα στην περιοχή της κοιλιάς μου.Δε με είχε ενημερώσει κανείς σχετικά κι έτσι κάλεσα την νοσηλεύτρια να της το πω, μήπως και ήταν κάποιο μετεγχειριτικό πρόβλημα που έπρεπε να κοιτάξουμε περαιτέρω.Με καθησύχασε(!) λέγοντας μου ότι είναι φυσιολογικό.Περιττό να σου πω, ότι και από προσωπική εμπειρία πια,αλλά και από δηλώσεις άλλων κοριτσιών που γέννησαν με καισαρική, αυτό το μούδιασμα κρατάει ίσως κάτι παραπάνω κι από ένα χρόνο!!!

13. Κεφάλαιο πόνος! Δε θα σου πω ψέματα, αλλά δεν πόνεσα ούτε τις μέρες που ήμουν στην κλινική, ούτε και μετά! Μάλλον έτυχε!Άλλες κοπέλες έχουν πόνους και τραβήγματα στην περιοχή της τομής.Εμένα τα συμπτώματα αυτά περιορίστηκαν μόνο στις πρώτες μέρες από την έξοδο μου από το μαιευτήριο και δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα πόνο όπως του να έχεις χτυπήσει κάπου στο σώμα σου. Απ'όσο έχω καταλάβει, μάλλον αποτελώ εξαίρεση σε αυτό το θέμα.
Πιστεύω οτι θα πονούσα πολύ περισσότερο εαν γεννούσα φυσιολογικά!

14. Είδα μια κοπέλα την ώρα του επισκεπτηρίου, έξω στο διάδρομο...ήταν σε διπλανό δωμάτιο..την θυμώμουν αυτή την κοπέλα...την είχα ξαναδεί στο γεμάτο γυναίκες χώρο, λίγο πριν μας οδηγήσουν στον όροφό μας.Μου είχε κάνει εντύπωση...μέσα στη θολούρα μου και την στεναχώρια της καισαρικής...την παρατηρούσα να είναι μονίμως χαμογελαστή.Απορούσα πως είχε το κουράγιο να χαμογελάει, μετά από ολα όσα κι αυτή θα είχε περάσει στον τοκετό."Σίγουρα θα γέννησε φυσιολογικά"σκεφτόμουν...γι αυτό χαμογελάει!Αυτό με έκαιγε εμένα αυτό σκεφτόμουν...όποιος έχει τη μύγα,...μυγιάζεται!
Κάνοντας βόλτα στον όροφο, την είδα πάλι να είναι χαμογελαστή...μιλούσε με κάποιους και το έβλεπες..πέταγε από χαρά, ήταν ευτυχισμένη...την άκουσα να λέει: "με καισαρική γέννησα!" !!!!!!!!
Δε το πίστευα!Μα πως μπορεί να ήταν τόσο χαρούμενη που γέννησε με καισαρική;...Αυτό ήταν...ταρακουνήθηκα!
Μα τι σημασία έχει ο τρόπος που θα γεννήσεις;Εδώ..δεν έχει σημασία το ταξίδι,ο προορισμός έχει!Να το θυμάσαι αυτό μικρή μου!

Είδες στην αρχή πως έκλαιγα με μαύρο δάκρυ όταν με ενημέρωσαν πως θα κάνω καισαρική;; (πως να το ξεχάσεις άλλωστε...έκανα εκτενή αναφορά!)Ε...από την ώρα που με οδήγησαν στο δωμάτιο μου και μετέπειτα που είδα κι αυτή την κοπελίτσα, μέχρι και σήμερα (14 μήνες μετά) λέω ότι 1000 φορές καισαρική!

15. Η τομή δεν είναι ορατή σε τρίτους!Ακόμη κι αν δε χρησιμοποιήσεις λαδάκια και ειδικά καλλυντικά για την περίπτωση αυτή, το σίγουρο είναι πως μια κοκκινίλα θα την έχεις για ένα διάστημα στην περιοχή της τομής σου.Απόλυτα φυσιολογικό!Εδώ σπυράκι βγάζουμε και κάνει τόσες μέρες να φύγει το σημαδάκι...πόσο μάλλον όταν μιλάμε και για εγχείρηση ε;;;

Να σκέφτεσαι πάντα πως αυτό το σημάδι θα είναι εκεί, για να σου θυμίζει ένα και μόνο πράγμα: Το θαύμα της φύσης!!!!!!!

Καλή ανάγνωση και θα τα πούμε σύντομα σε επόμενη ανάρτηση!

Σας φιλώ,
Για το Sugar Mama,
Εβίτα

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…