Βασική Συνταγή για Ψωμί Βασική Συνταγή για Ψωμί
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Οκτ 07, 2014

Βασική Συνταγή για Ψωμί

Παρακάτω σας παρουσιάζω μια πολύ απλή συνταγή για ψωμί, η οποία είναι γρήγορη, εύκολη, καθαρή και δε χρειάζεται αρτοπαρασκευαστή. Είναι προσωπική επιλογή, μετά από διάφορες παραλλαγές που έχω ακολουθήσει.

 

 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη βασική συνταγή ψωμιού, που ο καθένας μπορεί να την εμπλουτίσει σε συστατικά, π.χ. μυρωδικά ή να την τροποποιήσει, π.χ. σε είδος αλευριού. Στη συγκεκριμένη συνταγή η ποσότητα αλευριού και ο χρόνος ψησίματος είναι για να βγει ένα μεγάλο στρογγυλό ψωμί, γύρω στο 1.5 κιλό. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 1/2 δόση και να παρακολουθείτε το ψήσιμό του, ιδιαίτερα αν το βάλετε σε ορθογώνια φόρμα ή το πλάσετε σε καρβελάκια.

Υλικά

1200γρ αλεύρι (ό,τι είδος και όσα είδη θέλετε, π.χ. ολικής αλέσεως, πολύσπορο, μαλακό, σκληρό, καλαμποκιού, αλεσμένη βρώμη. Τις πρώτες φορές ξεκινήστε το πολύ με 2 τύπους αλευριού, π.χ. ολικής αλέσεως και πολύσπορο)

1 φακελάκι μαγιά ξερή (8γρ)

1 κ.σ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)

1 κ.σ. μέλι διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό (επιλέξτε μέλι θυμαρίσιο, για την ωραία του γεύση)

ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε από 3 κ.σ. ή παραπάνω, αν σας αρέσει, βγαίνει πιο θρυμματιστό)

νερό χλιαρό, όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια

αλάτι (περίπου 2 κ.γ., όσοι δεν έχουν πρόβλημα με πίεση και θέλουν περισσότερη γεύση μπορούν να προσθέσουν κι άλλο)

μυρωδικά, π.χ. ρίγανη, θυμάρι, κ.α.

καρποί, π.χ. σουσάμι, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, παπαρουνόσπορος, κ.α.

πρόσθετα γεύσης, π.χ. πιπεριές, φέτα, ελιές, λιαστές ντομάτες, αλλαντικά, κ.α.

Εκτέλεση

 Ανακατεύετε σε μία μεγάλη λεκάνη τη μαγιά και τη ζάχαρη, μαζί με λίγο χλιαρό νερό (1/2 ποτήρι ή φλιτζάνι). Περιμένετε για 5 λεπτά, ώστε να εξασφαλίστε ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί (το μείγμα αφρίζει - φουσκώνει). Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι, τα μυρωδικά και το νερό και ζυμώνετε σιγά σιγά με το χέρι ή το μίξερ, μέχρι να ξεκολλάει το μίγμα από τα χέρια σας ή τα τοιχώματα του μίξερ. Το αφήνετε στη λεκάνη σκεπασμένο με μία στεγνή πετσέτα και αν γίνεται σε ζεστό περιβάλλον για 30' (λεπτά). Κατόπιν το βάζετε σε μία μεγάλη στρογγυλή φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση ή λίγο πιο κάτω, στον αέρα, στους 180 βαθμούς (επιλέξτε την πρώτη φορά αυτή τη θερμοκρασία και τροποποιήστε το χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το φούρνο σας) για 45’ – 1 ώρα.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο, το βγάζετε από τη φόρμα, το σκεπάζετε με μία στεγνή, υφασμάτινη πετσέτα και το αφήνετε επάνω σε μία σχάρα να κρυώσει, ώστε να μην έχει υγρασία. Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κομμάτια στην κατάψυξη ή ακόμα προτιμότερο να μοιράσετε στην οικογένεια ή σε φίλους. 

Το ψωμί αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής του Έλληνα, το οποίο είναι πολύ θρεπτικό αν είναι από αλεύρια ολικής αλέσεως και περιέχει και σπόρους. Θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Κάποια άλλη στιγμή θα μιλήσουμε εκτενέστερα για τη διατροφική αξία του ψωμιού.

Προς το παρόν καλή σας επιτυχία!

Για το SugarMama,

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Αισθητικός – Κοσμητολόγος, ΤΕΙ Αθηνών

Κλ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

https://www.facebook.com/pages/Σταυρούλα-Τσατραφίλη-Διαιτολογικό-Γραφείο-Nutrihealth/616374088373301

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…