Τα οφέλη που παρέχει η μουσική στα παιδιά είναι πολλά Τα οφέλη που παρέχει η μουσική στα παιδιά και στους ενήλικες είναι πολλά
Καλίτσα  Όλγα Written by Σεπ 11, 2020

Τα οφέλη που παρέχει η μουσική στα παιδιά είναι πολλά

Τα οφέλη που παρέχει η μουσική στα παιδιά και στους ενήλικες είναι πολλά. Τα οφέλη που έχει η στοχευμένη ένταξη της μουσικής στη ζωή τους είναι εντυπωσιακά περισσότερα. Επιτυγχάνεται η αναγνώριση και κατηγοριοποίηση των μουσικών φθόγγων, των ηχοχρωμάτων και των ρυθμικών ασκήσεων με συνοδεία πιάνου, κρουστών και παιδικών τραγουδιών.

 


Μουσική- Ρυθμός –Αυτοσχεδιασμός –Κίνηση

 

Ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης επιδρά από νωρίς στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Βοηθά στην αφύπνιση των αισθήσεων, στην ενεργοποίηση της φαντασίας, του συναισθήματος και της έκφρασης. Η μουσική μειώνει τη συναισθηματική φόρτιση, προσφέρει ευχαρίστηση, αυξάνει τη συναισθηματική αμοιβαιότητα.
Οι μουσικοκινητικές ασκήσεις επιταχύνουν την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, του συγχρονισμού των κινήσεων και του κινητικού σχεδιασμού. Παράλληλα βελτιώνουν την ανάπτυξη της ακουστικής αντίληψης, του λόγου και της ομιλίας, της αντίληψης του χώρου, του χρόνου και του ήχου, της βραχύχρονης μνήμης και της μιμητικής δεξιότητας. Οι ομαδικές δραστηριότητες της μουσικοκινητικής αγωγής βοηθούν στη συνειδητοποίηση του συμβολικού παιχνιδιού, στην ανάπτυξη και διατήρηση της βλεμματικής επαφής, στην ενίσχυση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

 

Μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής τα άτομα έρχονται σε επαφή με την ίδια τη μουσική, με μουσικά ακούσματα,με την κίνηση και ο λόγος επιτυγχάνεται μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων. Με οδηγό το μουσικό παιχνίδι, τον αυτοσχεσιασμό, την κίνηση, το τραγούδι και τα μικρά κρουστά όργανα (τύμπανο, μαράκες, ξυλάκια, ξυλόφωνα κ.α τα παιδιά παίζουν και δημιουργούν δικές τους μουσικές ή κινητικές συνθέσεις. Παράλληλα αναπτύσσεται η κοινωνική συμπεριφορά , η αυτοπεποίθηση , το αίσθημα πρωτοβουλίας, η φαντασία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από κινητικά παιχνίδια , τη μίμηση, την επικοινωνία, τις ασκήσεις ακοής, τη παρατήρηση και τη μεταφορά της κινητικής δράσης στα μουσικά όργανα. Στη μουσική τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδάκια, ποιήματα και στιχάκια με την ρυθμική εξάσκηση (που γίνεται με βάση το ρυθμό του λόγου)με συχνές εναλλαγές στην ενορχήστρωση με τη φωνητική έκφραση και δεξιότητα που καλλιεργείται με βάση το περιεχόμενο του στίχου και τα ελεύθερα φωνητικά παιχνίδια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι ηχηρές κινήσεις (παλαμάκια δάκτυλα), τα μικρά κρουστά όργανα (ξυλάκια, τυμπανάκια, τρίγωνα κ.τ.λ.), τα κρουστά όργανα με συγκεκριμένο τονικό ύψος ( ξυλόφωνα ,μεταλλόφωνα) κ.α. , πιάνο, φλογέρες . Η κίνηση δουλεύει το προσανατολισμό στο χώρο, τις διαφορετικές κατευθύνσεις, τα επίπεδα (χαμηλά- ψηλά), τις ασκήσεις αφής (αδρή και λεπτή κινητικότητα, τις τοποθετήσεις (μπροστά, πίσω) τα σχήματα και την ομαδοποίηση (ζευγάρια, μικρές ομάδες κ.α.)

 

Η μουσική αποτελεί ένα άριστο μέσο χαλάρωσης και εκτόνωσης της έντασης και του θυμού. Επίσης, ευχάριστο θεραπευτικό μέσο για την εκμάθηση γραμμάτων, αριθμώνκ.τ.λ. Η μουσική μας ηρεμεί, μας διασκεδάζει, μας συγκινεί, μας δραστηριοποιεί. Ακόμη, βοηθά α)τα παιδιά με ΔΕΠΥ στη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο τις κοινωνικές δεξιότητες και μειώνει την υπερκινητικότητα, β) τα άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα, γ) τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού δ) τους ηλικιωμένους που πάσχουν από Alzheimer ε) προκαλεί κίνηση σε παράλυτους ασθενείς με Πάρκινσον, στ) μειώνει τα τικ σε ασθενείς με Σύνδρομο Tourette και σε αυτιστικά άτομα.

«Τίποτα δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο τόσο εκτεταμένα όσο η μουσική» όπως λέει ο Oliver Sacks, καθηγητής νευρολογία.

 

Πώς λειτουργεί η μουσική;
- Η μουσική παρέχει δομή: Η μουσική είναι ρυθμός, ο ρυθμός είναι δομή και η δομή είναι κάτι που ηρεμεί τον εγκέφαλο με ΔΕΠΥ που προσπαθεί να αυτορυθμιστεί.
- Η μουσική ενεργοποιεί τις συνάψεις: έρευνες δείχνουν ότι η ευχάριστη μουσική αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής –που είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της προσοχής, την εργαζόμενη μνήμη και τα κίνητρα- βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον εγκέφαλο των ατόμων με ΔΕΠΥ.

 

 

Για το Sugar Mama,

Καλίτσα Όλγα

Latest from Καλίτσα Όλγα

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…