Bullying : Η μάστιγα των σχολείων Bullying : Η μάστιγα των σχολείων
Παναγιώτα Γεωργαντά Written by Οκτ 09, 2014

Bullying : Η μάστιγα των σχολείων

Το φαινόμενο ή ετικέτα ''Bullying'' στις μέρες μας, γεννιέται και εξαπλώνεται με τεράστιες διαστάσεις μέσα στα σχολεία. Η σωματική βία, εκφοβισμός ή θυματοποίηση ενός παιδιού, όπως συνιστάται να το ονομάζουν οι Ευρωπαίοι.

 

 

Μία επιθετική συμπεριφορά, ο λεκτικός εκφοβισμός, το βρίσιμο, οι χειρονομίες, οι προσβολές, οι απειλές, η χρήση προσβλητικών «παρατσουκλιών», η ειρωνική συμπεριφορά, τα πειράγματα και το χλεύασμα σε βάρος κάποιου μαθητή, έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο εις βάρος των μαθητών.

Παράλληλα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ενός μαθητή, η απόκλιση και απομόνωση από μία παρέα, ή ακόμη και από την συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, εργασίες, και ομαδικά παιχνίδια, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική σύνθεση του παιδιού.

 

Πρόσφατα, συναντώνται δύο νέες μορφές εκφοβισμού: η σεξουαλική παρενόχληση, κυρίως στους χώρους των σχολείων, καθώς και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, μέσου κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών (προσβλητικά μηνύματα και απρεπή φωτογραφίες). Δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με ολοένα και περισσότερα νέα μέλη, ακόμη και παιδιά με ψευδή ηλικία, με προσωπικές φωτογραφίες, και ανάπτυξη συνομιλίας, αγνοώντας τον «άγνωστο» συνομιλητή τους. Έτσι, άμεσα εμποδίζεται συστηματικά, η λειτουργική-ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, καθώς και του σχολικού εκφοβισμού, θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα.

Από πού ξεκινάει όμως αυτό το κοινωνικό φαινόμενο; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ;
Η στάση της οικογένειας, οι παιδαγωγικές πολιτικές του σχολείου, η στάση του εκπαιδευτικού συστήματος, ο ρατσισμός, και ο στόχος για ό,τι διαφέρει στην κοινωνία μας, όπως η εξωτερική εμφάνιση, το χρώμα, η εθνικότητα, κ.ά. αποτελούν μερικές από τις αιτίες και τις απαρχές μια βιαίας και εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Πώς αντιμετωπίζουμε την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό;

Είτε σε εκπαιδευτικό, είτε σε οικογενειακό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισης, αυτού του κοινωνικού φαινομένου.
Η συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό και τις μορφές της ενδοσχολικής βίας, η παροχή βοήθειας μεταξύ των μαθητών, για την αντιμετώπιση αρνητικών στάσεων και συμπεριφορών, αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια, ή αθλήματα, μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες μείωσης του Bullying.

Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εκπαιδευτικά μοντέλα, μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να μάθουν να εμπιστεύονται τους φίλους τους, να συμβουλεύονται τους γονείς τους για θέματα που τους απασχολούν, και να μάθουν να επιλύνουν ήρεμα και επικοινωνιακά τις διαφωνίες και τα προβλήματα, με τους συμμαθητές και τους φίλους τους.

Η ανατροφή ενός παιδιού, επίσης αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στο να ανατραφεί το παιδί με τις σωστές βάσεις και αρχές, προκειμένου να αναπτυχθεί και να ενταχθεί ομαλά στις παρέες, το σχολείο και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση είναι η μαγική λέξη. Μία σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, προς τους γονείς, για θέματα που αφορούν παιδιά και εφήβους, μπορεί να βοηθήσει ή και να αποτρέψει μια επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι ή ακόμη και στο σχολείο.

 

Της Παναγιώτας Γεωργαντά
για το Sugar Mama.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…