Σεξ - Τι πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό Σεξ - Τι πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό
Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 24, 2014

Σεξ - Τι πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό

Χαρείτε ξανά το σώμα σας και το σεξ - Τι πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό

 

Από τον Ευστράτιο Κιρμουτσέλη,
Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Η εγκυμοσύνη υποβάλλει τον οργανισμό μας σε μια δύσκολη δοκιμασία,καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται για να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Μετά τον τοκετό, χρειαζόμαστε περίπου έξι εβδομάδες για να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση, διάστημα που μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολο με μερικές απλές συμβουλές για τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και για τη σεξουαλική μας δραστηριότητα.

Επιτέλους ήρθε στον κόσμο το θαύμα μας, το πολυπόθητο λατρευτό μας μωράκι. Το αν γεννήθηκε φυσιολογικά ή με καισαρική τομή λίγη σημασία έχει τώρα. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι π ρ έ π ε ι να κάνουμε από τώρα και στο εξής, κατά τη διάρκεια της λοχείας.Πολλές γυναίκες -αν όχι όλες- ρωτούν τι πρέπει να κάνουν από τώρα και στο εξής όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς και την αποκατάσταση του σώματος μετά τη χαλάρωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός της γυναίκας, από τον τοκετό μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση στην προ της κύησης κατάσταση, ονομάζεται λοχεία και καθορίζεται στις 6 εβδομάδες. Στη διάρκεια της λοχείας γίνονται αλλαγές στη φυσιολογία και στη μορφολογία των διαφόρων οργάνων του γυναικείου οργανισμού και περισσότερο του γεννητικού συστήματος.

Ο ι  α λ λ α γ έ ς  σ τ ο  σ ώ μ α

Αμέσως μετά τον τοκετό και στις επόμενες πρώτες μέρες, τα επίπεδα των ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος πέφτουν.Το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει σιγά σιγά να αποκαθιστά τη λειτουργία του και σε περίπου 2 εβδομάδες επανέρχεται στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα. Λόγω της απώλειας 2 λίτρων υγρών την 1η εβδομάδα και 1,5 λίτρων στις επόμενες 5 εβδομάδες, η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης αυξάνονται. Το γεννητικό σύστημα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα: η μήτρα αργά και σταθερά μέσα στις 6 εβδομάδες, ενώ ο κόλπος είναι οιδηματώδης τις πρώτες τρεις εβδομάδες και αποκαθίσταται πλήρως ως την 6η εβδομάδα. Από την πρώτη μέρα παράγονται τα λόχια, που είναι αίμα με τα υπολείμματα του τοκετού. Μέχρι την τέταρτη μέρα είναι αιματηρά, μετά μέχρι τη δωδέκατη μέρα καφεοειδή αιματηρά και κιτρινόλευκα μέχρι την 40ή μέρα (έκτη εβδομάδα). Στις γυναίκες που έχουν γεννήσει φυ-σιολογικά και έχουν υποστεί βλάβη και αποκατάσταση στην περιοχή του περινέου (κόλπος, αιδοίο) πρέπει να κάνουν πλύσεις με δροσερό νερό και σαπούνι πολλές φορές καθημερινά και χρήση αλοιφής με ηπαρινοειδές και υαλουρονιδάση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή.Από την πρώτη μέρα της λοχείας δίνονται οδηγίες στη λεχωίδα (λεχώνα) για τον θηλασμό. Οι γυναίκες που θα θηλάσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι τις πρώτες δύο ημέρες ή και λίγο πριν από την έναρξη του τοκετού παράγεται το πρωτόγαλα (πύαρ), στις 72 ώρες το μεταβατικό γάλα και στη συνέχεια το γάλα παίρνει την οριστική του σύσταση, φάση κατά την οποία οι μαστοί είναι διογκωμένοι και σκληροί και καμιά φορά επώδυνοι. Επιβάλλεται καλός καθαρισμός των θηλών με καθαρό νερό η χαμομήλι.

Τ ο  μ υ ϊ κ ό  σ ύ σ τ η μ α

Η λεχωίδα επίσης πρέπει να γυμνάζεται για την αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος από τη χαλάρωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ασκήσεις που πρέπει να κάνει πρέπει να διδάσκονται από ειδικευμένο προσωπικό. Οι πιο απλές ασκήσεις είναι οι εξής:

Να πιέζει με τα χέρια τα κοιλιακά τοιχώματα και να αναπνέει πότε με τον θώρακα και πότε με την κοιλιά.
Να τεντώνει τα πόδια της και να τα σταυρώνει, και να σφίγγει το περίναιο σαν να θέλει να διακόψει την ούρηση.
Να σηκώνει πότε το ένα πόδι και πότε το άλλο σε ορθή γωνία με το σώμα της.
Να κουνάει τα πόδια της σαν να κάνει ποδήλατο.

Όλες αυτές οι ασκήσεις γίνονται σε ύπτια θέση.

Να κάθεται στην καρέκλα και να γέρνει αργά αργά μέχρι να ακουμπήσει τα δάκτυλα των χεριών στα δάκτυλα των ποδιών. Η λεχωίδα πρέπει να τρέφεται ποιοτικά σωστά με την έννοια της πλήρους διατροφής και όχι ποσοτικά. Να πίνει πολλά υγρά (νερό, γάλα, φρουτοχυμούς), αλκοόλ σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως και φάρμακα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο. Για την επανέναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…