Το Sugar Mama φιλοξένει την Μαρία Καριωτάκη Το Sugar Mama φιλοξένει την Μαρία Καριωτάκη
Στρατήλα Ρένα Written by Μαϊ 05, 2015

Το Sugar Mama φιλοξένει την Μαρία Καριωτάκη

 

Η Μαρία Καριωτάκη συζητάει μαζί μας για το βιβλίο της "Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία", αλλά και για τα μουσικά όνειρά της…

 

Σύντομο Βιογραφικό

Μαρία Καριωτάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Freie Universität στο Βερολίνο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Παιδικό Βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2013 τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με έπαινο στην κατηγορία παιδικής ποίησης. Εργάζεται ως δασκάλα στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών, θεατρικών έργων, ποιημάτων και τραγουδιών.

 

Εργογραφία:

Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με μουσικό CD «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία» από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, στο οποίο συνεργάζεται με αξιόλογους μουσικούς όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης και Γιάννης Σαββιδάκης καθώς και με την παιδική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. 

 

Συνέντευξη στη Ρένα Στρατήλα για το SugarMama

 

 

- Που αναφέρεται το βιβλίο «Η Κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία»;
Πρόκειται για ένα βιβλίο με CDπου απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Με το βιβλίο αυτό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν ορθογραφία αβίαστα και φυσικά μέσα από ιστορίες και τραγούδια. Δεν είναι όμως απλώς ένα βιβλίο, είναι ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» για την εκμάθηση της ορθογραφίας με διασκεδαστικό τρόπο. Πέρα απ’ το βιβλίο λοιπόν, περιλαμβάνει CD με τραγούδια και αφηγήσεις, το βιβλίο με τις δραστηριότητες για την τάξη που μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα εδώ, το blog: kiriasidore.blogspot.gr όπου γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό και να πάρουν ιδέες και συμβουλές για εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης της ορθογραφίας και τέλος υπάρχει το DVD με το ομώνυμο μιούζικαλ που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου. Με όλα αυτά τα «όπλα» μπορείτε λοιπόν εύκολα και διασκεδαστικά να καταπολεμήσετε την ανορθογραφία και τη μαθητική ανία!

 

 

- Ποια είναι η αντίδραση των εκπαιδευτικών όταν ακούνε τα τραγούδια σας;
Ακούω πολλά ενθουσιώδη και ενθαρρυντικά σχόλια για την ποιότητα αλλά και για την αποτελεσματικότητα των τραγουδιών, πράγμα που με χαροποιεί πολύ και μου δίνει ώθηση να προωθήσω όσο περισσότερο μπορώ τη μουσική ορθογραφία με σκοπό να γίνει μία από τις βασικές μεθόδους εκμάθησης της ορθογραφίας στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Αυτό δεν το επιθυμώ επειδή θεωρώ τη μέθοδο αυτή καλύτερη ή πιο αποτελεσματική από άλλες, αλλά επειδή ο τρόπος εκμάθησης της ορθογραφίας με τραγούδια, χορό, δραματοποίηση και παιχνίδια είναι πάνω απ’ όλα μια διασκεδαστική και ευχάριστη εναλλακτική επιλογή που θα έκανε κάθε παιδί να αγαπήσει τη μάθηση και τη σωστή γραφή, και σίγουρα αυτό είναι το κύριο ζητούμενο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

 

 

- Σε ποιες ηλικίες απευθύνετε το βιβλίο σας; Θα το χαρακτηρίζατε «εργαλείο» για τις τάξεις του δημοτικού;

Σίγουρα είναι ένα εργαλείο για τους δασκάλους αλλά και για τους γονείς. Θα μπορούσαν να το απολαύσουν σαν παραμύθι και μουσική παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και πολύ μικρά, αλλά σαν εκπαιδευτικό εργαλείο χρησιμεύει περισσότερο σε παιδιά από Α’ έως Γ’ δημοτικού και σε μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

 

 

- Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Γιάννη Σαββιδάκη;
Ήταν μια σημαντική συνεργασία και εμπειρία για εμένα και ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός ότι αναγνωρισμένοι και έμπειροι καλλιτέχνες είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με άτομα χωρίς γνωριμίες κι εμπειρία, αρκεί να πιστέψουν στη δουλειά τους. Και οι δύο μου τόνισαν ότι δέχτηκαν να πάρουν μέρος σε αυτή τη δουλειά διότι τους φάνηκε πολύ καλή η ιδέα της μουσικής ορθογραφίας και επειδή και οι δύο έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά. Τους ευχαριστώ πολύ και είμαι ευγνώμων, όπως είμαι και για τη συνεργασία που είχα με όλους τους συντελεστές της δουλειάς αυτής!

 

 

-Ποια σχολική παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Έγραφα τραγούδια και σκάρωνα θεατρικά από την πρώτη δημοτικού. Ειδικά από τότε που είχα δει τη μελωδία της ευτυχίας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη μόνο αυτό είχα στο νου μου! Επίσης, ήμουν και πολύ ζωηρό παιδί. Οπότε η δασκάλα μου με «δωροδοκούσε», μου έλεγε πως αν είμαι καλό παιδί, στο τέλος του μαθήματος θα μπορώ να παρουσιάσω το θεατρικό μου ή κάτι που έχω ετοιμάσει! Αυτό ήταν για μένα κίνητρο ησυχίας αλλά και δημιουργίας!

 

 

-Δώστε μου ένα λόγο για ν' αγαπήσει κανείς την αρθογραφία.

Αν υπάρχει κάποιος λόγος για να αγαπήσει κανείς την ορθογραφία το βέβαιο είναι ότι δε θα σας τον δώσω εγώ! Για μένα η ορθογραφία δεν είναι κάτι που αξίζει να αγαπηθεί, είναι σίγουρα μια βαριά κληρονομιά από το πλούσιο πολιτισμικά παρελθόν της Ελλάδας και ένα ιδιαίτερο στοιχείο της γλώσσας μας. Πολλοί θα ήθελαν να απλοποιηθεί κι άλλοι την υπερασπίζονται σθεναρά. Εγώ ανήκω στους πρώτους. Παρόλα αυτά είναι κάτι που διδάσκω συστηματικά αφιερώνοντας χρόνο και κόπο, τουλάχιστον όμως κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θέλω να είμαστε με τα παιδιά χαμογελαστοί και σε ευχάριστη ατμόσφαιρα, να αγαπήσουμε δηλαδή τη διαδικασία… Αφού αφιερώνουμε τόσες ώρες, ας το διασκεδάσουμε τουλάχιστον! Έτσι δίνω στα παιδιά πολλούς λόγους να αγαπήσουν τη διαδικασία της μάθησης και το σχολείο, αυτό είναι το ζητούμενο! Κι ίσως κάποιοι να αγαπήσουν και την ορθογραφία!

 

 

-Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού απαιτεί πειθαρχία, αγάπη και..;

Για να είσαι εκπαιδευτικός, ιδιαίτερα με μικρά παιδιά είναι απαραίτητο να φροντίσεις να κρατήσεις μέσα σου τα παιδικά στοιχεία, την παιδική ψυχή, που δε συμβαδίζει απαραιτήτως με την ηλικία!

Εκτός αυτού, είναι ένα επάγγελμα με πολλές απαιτήσεις ψυχολογική και χρονική πίεση, εντάσεις και άγχος… συνεπώς καλό είναι να προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο χαλαροί μπορούμε!

 

 

- Περιγράψτε το σχολείο των ονείρων σας..

Πάντα είναι χρήσιμα και ευπρόσδεκτα τα τεχνολογικά μέσα, οι μεγάλες αίθουσες, τα όμορφα κτήρια και οι χαρούμενες αυλές με κήπο και παιδική χαρά, αλλά αυτό που εύχομαι κάθε χρόνο να έχω είναι μια αγαπημένη τάξη και παιδιά που μπορώ να συνεργαστώ. Δεν μπορώ να δουλέψω όταν υπάρχουν εχθρότητες ανάμεσα στα παιδιά ή όταν δεν εκτιμούν και δε σέβονται τη δουλειά μας μέσα στην τάξη. Άρα το όνειρο ή η επιθυμία μου είναι καταρχήν αυτή.

 

 

- Αφιερώστε μια φράση στις «ζαχαρένιες» μανούλες που σας διαβάζουν.

Θα αφιερώσω δύο φράσεις που εκφράζουν πολύ τη φιλοσοφία μου ως άτομο και ως εκπαιδευτικός:

1) Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη, κανείς δεν είναι τέλειος!
2) Φροντίστε τα παιδιά σας να διασκεδάζουν μαθαίνοντας και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας!

 

Ψηφίστε το για την πρώτη θέση στο top 10 των παιδικών βιβλίων!http://www.publicbookawards.gr/vote.php?auto=1&CatID=6&id=1547

1

 

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.

Για το SugarMama,

Ρένα Στρατήλα

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…