Εξασκούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη- Παίζουμε με τα συναισθήματα! Εξασκούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη- Παίζουμε με τα συναισθήματα!
Φραγκοπούλου Χριστίνα Written by Ιουν 10, 2014

Εξασκούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη- Παίζουμε με τα συναισθήματα!

 

Το θέμα μας αυτή την φορά είναι τα συναισθήματα ή γενικότερα η συναισθηματική νοημοσύνη. Και τι εννοούμε με τον όρο αυτό;


Μιλώντας για συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα, να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια, το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο. Όπως καταλαβαίνουμε, το να προσπαθήσεις να διδάξεις σε ένα παιδί όλο αυτό το "μηχανισμό" φαντάζει λαβύρινθος... Ουσιαστικά η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα η οποία αρχίζει να αναπτύσσεται στο παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής και εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο οι γονείς καθώς και οι εμπειρίες του παιδιού.
Ως γονείς μπορείτε να ενισχύσετε την διαδικασία αυτή με πολλούς και διάφορους τρόπους. Αυτό που είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να είστε εφοδιασμένοι με φαντασία και δημιουργικότητα και να αποφεύγετε τον ρόλο του δασκάλου. Αυτό που προτείνω εγώ είναι Παιχνίδι!

*Παίξτε, παίξτε, παίξτε με τα παιδιά σας... και μην ξεχνάτε να διαβάζετε παραμύθια!*
Ο Daniel Goleman (1995) στο βιβλίο του "Συναισθηματική Νοημοσύνη" περιγράφει την ικανότητα αυτή με ένα πολύ απλό χαρακτηριστικό τρόπο «Είναι μια διαφορετική ευφυΐα».

- Εμπρός λοιπόν να αναπτύξουμε την διαφορετική μας ευφυΐα!
Για να δούμε έναν απλό ομαδικό παιχνίδι με απλά υλικά που μπορούμε να παίξουμε στο σπίτι μας!
Τι θα χρειαστούμε;
- Ένα κουτί με άνοιγμα στη μέση (κόψτε το με χαρτοκόπτη ίσα ίσα να χωράει το χέρι του παιδιού
- Αυγά με τα συναισθήματα (αν δεν έχετε μπορείτε πολύ εύκολα να τα δημιουργήσετε αγοράζοντας αυγά από φελιζόλ που υπάρχουν στο εμπόριο)
- Ένα ζάρι με αριθμούς

1

Και το παιχνίδι ξεκινάει!

Καθένας με την σειρά του τραβάει από το κουτί ένα αβγό, αναγνωρίζει το συναίσθημα που απεικονίζεται, ρίχνει ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που έτυχε καλείται να σκεφτεί και να εκφράσει καταστάσεις που μπορεί να προκληθεί το εν λόγω συναίσθημα. Ή ακόμη καταστάσεις που έχει βρεθεί και έχει νιώσει αναλόγως. Έπειτα παρέα συζητάτε τρόπους διαχείρισης των περιγραφόμενων καταστάσεων.
Για να δούμε ένα παράδειγμα...
Ένα παιδί τραβάει το θυμωμένο αυγό, αναγνωρίζει το συναίσθημα, ρίχνει ζάρι, τυχαίνει ο αριθμός 4 και καλείται να ανακαλέσει 4 καταστάσεις που του προκαλούν θυμό...
- Θυμώνω όταν...
- Νιώθω- αισθάνομαι θυμό όταν...
- Είμαι θυμωμένος όταν...
Έπειτα όλη η ομάδα σκέφτεται τρόπους διαχείρισης του θυμού στις καταστάσεις που αναφέρθηκαν!
Στο τέλος αφού έχετε βγάλει όλα τα αυγά από το κουτί, μπορείτε να περιγράφετε καταστάσεις και τα παιδιά να "μαντεύουν" το συναίσθημα.
παράδειγμα: Όταν έφτασα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ συνειδητοποίησα ότι ξέχασα το πορτοφόλι μου στο σπίτι.
Πώς θα νιώσω;
Τι πρέπει να κάνω; (Με τον τρόπο αυτό εξασκείτε και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.)
Ενισχύοντας και καλλιεργώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού, το βοηθάτε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, να είναι κοινωνικό και να δημιουργεί φιλίες.
Και μια συμβουλή... Αφήστε το παιδί να κάνει λάθη- Είναι η απόδειξη ότι προσπάθησε! Εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει λάθος, έτσι θα αποφύγετε να του μεταδώσετε το άγχος σας...

Για το Sugar Mama,
Φραγκοπούλου Χριστίνα,
Λογοθεραπεύτρια,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…