Γιάννης Ξηντάρας Written by Μαϊ 21, 2018

Αδέρφια: μια δυναμική σχέση μετάλλαξης και εκπλήξεων!

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)


Είναι ενδιαφέρον, μερικές φορές παρατηρούμε πως δύο αδέλφια μεγαλωμένα στην ίδια οικογένεια, με τις ίδιες συνθήκες, τις ίδιες αρχές και ανατροφή, καθώς αναπτύσσονται και μεγαλώνουν είναι εντελώς διαφορετικά ως προς τις ροπές τους και κάποια κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Για παράδειγμα, ο ένας αδελφός είναι οξύθυμος, νευρικός και ο άλλος πράος, πιο συγκαταβατικός και ήρεμος.

Ωστόσο, όσο διαφορετικά κι αν είναι αυτά τα αδέρφια-παιδιά, λίγο ή πολύ, κάτι τους ενώνει, τους συνδέει και με το πέρασμα των χρόνων τα αδέρφια-ενήλικες έχουν αναπτύξει την κατανόηση, την ανάγκη για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, έχουν αναπτύξει την έμπρακτη αγάπη. Είναι σαν δύο μπουμπούκια που με την ανάλογη φροντίδα, εδραιώνουν τις ρίζες τους, μεγαλώνουν και στολίζουν τον κόσμο.

Δύο αδέρφια, είτε ξεκινήσουν την εμβρυική ζωή τους μαζί, στη μήτρα της μαμάς, είτε γεννηθούν με μικρή ή μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας, αναπτύσσουν μια σχέση που διέρχεται από πολλά στάδια.

Στην αρχή, ίσως το ένα να ζηλέψει το άλλο, όπως συνήθως γίνεται δηλαδή, όταν αισθάνεται ότι δεν έχει την ίδια προσοχή όπως το αδερφάκι του ότι, όταν νιώθει ότι χάνει για την ώρα την αποκλειστικότητα που συνήθιζε να χαίρεται. Ίσως το δαγκώσει, το τραβήξει, το μαλώσει. Ωστόσο, καθώς ο καιρός περνάει, αυτή η ζήλια μεταλλάσσεται σε στοργή του ενός για τον άλλον. Δεν είναι λίγες φορές που ίσως δούμε ένα μεγαλύτερο αδερφάκι να μαθαίνει ποδήλατο στο μικρότερο ή να του δείχνει πώς πρέπει να διασχίζει ένα δρόμο, να το προστατεύει όταν οι συμμαθητές του τον περιγελούν και φυσικά να μπαίνει μπροστά, όταν οι γονείς τους το μαλώνουν..

Είναι όμορφο να βλέπουμε πώς αυτά τα δύο μικρά πλασματάκια μεταξύ τους, μεγαλώνοντας είναι αφοσιωμένα ο ένας στον άλλον, νιώθουν μια βαθιά εγγύτητα μέσα από τα κοινά τους βιώματα και μέσα από την ισόποση αγάπη που έχουν δώσει οι γονείς σε εκείνα, όταν αυτά είναι αρκετά τυχερά να τη γευτούν γενναιόδωρα, ή ακόμη κι αν δεν είναι.
Σύμμαχοι στις καλές στιγμές, σύμμαχοι στις αντιξοότητες, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ζωές που έχουν επιλέξει, πάντα θα θυμούνται και θα αναγνωρίζουν στο πρόσωπο που βλέπουν απέναντί τους, ένα λιμάνι αγάπης και εμπιστοσύνης, απόσταγμα όλων των εμπειριών και των στιγμών που πέρασαν μαζί, έντονων, χαλαρών, συγκρουσιακών, συμφιλιωτικών, στιγμές αγάπης.
Εξάλλου, αυτά τα χαρακτηριστικά δε συνθέτουν και μια φιλία; Ας μετρήσουμε λοιπόν τις ευλογίες μας και για τα αδέλφια-φίλους που έχουμε δίπλα μας, και για τα αδέλφια που θέλουμε να είμαστε αληθινοί φίλοι μαζί τους.

 

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/8afb82999f4d7be548a795bc7ca36f3c.jpg
SugarMama's Boudoir

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…