Εξοπλίζω την πρώτη μου κουζίνα Εξοπλίζω την πρώτη μου κουζίνα
Εύη Κατράνα Written by Απρ 25, 2015

Εξοπλίζω την πρώτη μου κουζίνα

Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός και μια οργανωμένη κουζίνα γίνεται πιο φιλόξενη όταν αποφασίσεις να δοκιμάσεις για πρώτη φορά τις δυνάμεις σου !

 

Βέβαια το κόστος δεν είναι σταθερό , αφού για το ίδιο εργαλείο μαγειρικής μπορεί να πληρώσεις από 1-60 Ε , οπότε ανάλογα τις ανάγκες του δικού σου νοικοκυριού , φτιάξε μια λίστα , κανε έρευνα αγοράς , και ανάλογα τον προϋπολογισμό σου , κανε τις αγορές σου!!!

Όλοι μας έχουμε ακούσει η βιώσει την έκφραση "φοιτητική κουζίνα".

Οι περισσότεροι από μας ενηλικιωθηκαμε αναγκαστικά , διότι "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει αλλά και ούτε δουλεύει"!!!

Η έκφραση της φοιτητικής κουζίνας περιεχέι κατά βάση την έννοια του μικρού χώρου , με μόνο όσα θεωρούνται απαραίτητα , τα στοιχειώδη .Ένα μαχαίρι να καθαρίζεις πατάτες ,μια λεκάνη να τις ρίξεις μέσα , ένα σουρωτήρι για να σουρώνεις τα πάντα , μια κουτάλα για τις βγάζεις από το λάδι , πιάτα πιρούνια ΑΑΑ!! και βέβαια τηγάνι !!

 

 

Το ημερολόγιο μιας φοιτήτριας !

Αλήθεια ένα flashback που λένε και οι ξένοι , γίνεται κάθε φορά που κάποιος από μας αναπολεί τα φοιτητικά χρόνια του , άλλοι τα περάσαν πολύ ωραία και εύκολα , άλλοι πάλι ζορίστηκαν από καταστάσεις αλλά ωρίμασαν μέσα από αυτές . Το στήσιμο ενός νοικοκυριού σίγουρα σηματοδότησε όλους μας , άντρες και γυναίκες .

Οταν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου , χωρίς τη " μανούλα' κοντά σου τότε αναγκάζεσαι και παίρνεις μέτρα δραστικά , βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι αιώνιοι "ΤΑΠΕΡΑΚΗΔΕΣ" ΠΛΥΝΤΗΡΙΑΚΗΔΕΣ και όλα αυτά με καταλήξεις "ΑΚΗΣ-ΔΕΣ" που δεν έχουν καμιά σχέση βεβαία με κρητικούς!ευτυχώς για πολλούς υπήρχαμε και εμείς που ξέραμε από μαγειρική όποτε οποίος ξεμείνει του δίναμε φαγητό , αν βαριόταν να πάει στη λέσχη και έτσι το trafik των ταπερ έδινε και έπαιρνε στην κυριολεξία !

 

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΕΣ !

Βασικό στην όλη ιστορία είναι να γνωρίζουμε τα βασικά ,όπως τι προτιμούμε να τρώμε και μια ιδέα πως περίπου γίνονται. Μπορούμε να ρωτήσουμε έναν φίλο (μόνο αν είναι ικανός στη μαγειρική ) Η να πάρουμε την πρώτη ' ΒΙΒΛΟ' μας έναν ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ!(να είσαι καλά βρε Νικόλα μας έσωσες )!!!!! κατά δεύτερο όταν λέμε εξοπλισμό ,ενώνουμε καταρχας τις κατσαρολες ,μια μεγαλη για το βρασιμο των μακαρονιων & λαχανικων , μια πιο μικρη για σαλτσες και ενα τηγανι για το σωταρισμα .Αν το σπίτι διαθέτει κουζίνα με αέριο ένα ΓΟΥΟΚ θα ήταν τέλειο , γιατί το γουοκ κουμπώνει τέλεια με το πρώτο αξίωμα της φοιτητικής μαγειρικής "λίγο κρέας ή ψάρι και άφθονα λαχανικά ".

Επίσης ένα αντικολητικο τηγάνι είναι ιδανικό , για τους λιγότερο ικανούς (για να μην τρώνε σόλες !!) .

 

 

TA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΣΤΟΡΑ !

Τα σκεύη βέβαια όπως μπορούμε να φανταστούμε συνοδεύονται μα τα αντίστοιχα εργαλεία κοπής και μη .Να μικρο μαχαίρι για όλες τις χρήσεις του μάγειρα , έναν κλασικού τύπου τρίφτη για τις ντομάτες μια "ξύστρα " για το ξελέπισμα των ψαριών αν είστε τόσο μερακλήδες ! Αν πάλι όχι παίρνετε φιλέτα έτοιμα και χάνετε τη χαρά της δημιουργίας !

Απαραίτητα επίσης είναι τα γάντια για το φούρνο , το ανοιχτήρι για κονσέρβες ,και βέβαια ένα ανοιχτήρι κρασιού , γιατί διάβασμα , γλέντια και φοιτητική ζωή χωρίς κρασί δεν γίνεται! Ωραία χρόνια !! πολλά από αυτά τα σκευή προσωπικά τα έχω εγώ ακόμη στην κουζίνα μου ,τα αγάπησα τα βολεύτηκα , κυριολεκτικά μεγαλούργησα με αυτά , και αν πότε με εγκαταλείψουν θα πω πως άξιζαν 100% τα χρήματα τους και ότι έξοδο έκανα για να τα αποκτήσω .

 

 

ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ !!

Επίσης μια κουζίνα να θυμάστε πρέπει να είναι εξοπλισμένη με κάποια αναλώσιμα τα οποία χρειάζονται σε μόνιμη βάση για να ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε .Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες , άλλωστε επιλέγουμε εμείς πια θέλουμε να αγοράσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας !

 

 

ΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΒΡΩΣΙΜΑ

• ΑΛΑΤΙ , ΠΙΠΕΡΙ , ΖΑΧΑΡΙ ,ΚΑΦΕ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

• ΤΣΑΙ, ΚΑΚΑΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ , ΣΑΚΟΥΛΕΣ

• ΜΕΛΙ , ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΒΟΥΤΥΡΟ ΠΑΓΟΚΥΣΤΕΣ , ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

• ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΞΥΔΙ , ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

• ΑΛΕΥΡΙ, ΜΥΡΩΔΙΚΑ

 

 

ΤΕΛΟΣ , ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παίρναμε στο ποιο βασικό και κρίσιμο σημείο , πριν από κάθε προετοιμασία φαγητού, βασικό είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας ή να φοράμε γάντια , και επίσης ο χώρος που μαγειρεύουμε να είναι καθαρός πριν άλλα και μετά το μαγείρεμα . Πλένω τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποίησα με απορρυπαντικό για τα πιάτα φιλικό προς το Περιβάλλον , τα ξεπλένω σχολαστικά και βάζω να στεγνώσουμε .

Πετάω τα σκουπίδια μου, δεν τα αφήνω ανοιχτά και εκτεθειμένα πολλές ώρες στη κουζίνα μου .

Αρκει να γνωρίζουμε ότι ο νεροχύτης μας συγκεντρώνει πιο πολλά μικρόβια και βακτήρια από αυτόν του μπάνιου μας !

Αν ξεχάσω φαγητό εκτός ψυγείου για 1-2 μέρες ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΤΑΩ !!

Χρησιμοποιώ πάντα άλλο σφουγγαράκι για τα πιάτα , ποτήρια και άλλο για να καθαρίζω το νεροχύτη και τα τασάκια με τα αποτσίγαρα !!

Δεν βουτάμε 2 φορές το ίδιο κουτάλι στη μαρμελάδα ή μέλι ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΥΤΕΙ !

Το μαχαίρι που χρησιμοποίησα για να κόψω κρέας δεν το χρησιμοποιώ για το κοτόπουλο η για ψωμί , τα μικρόβια από το νωπό κρέας περνάνε στα υπόλοιπα οπότε μιλούμε για επιμόλυνση που οδηγεί σε αρρώστιες (πχ, Σαλμονέλωση)

Ξεφορτώσου ότι νομίζεις ότι έχει άσχημη μυρωδιά ή γεύση στο ψυγείο σου!!

ΤΕΛΟΣ θυμήσου πάντα να ελέγχεις τα μάτια της κουζίνας ή το γκάζι πριν φύγεις από το σπίτι , να γνωρίζεις που είναι ο πίνακας του ηλεκτρικού σε κάθε περίπτωση ,

ΠΡΟΣΟΧΗ σε λάδια τηγανίσματος και στην κοπή από μαχαίρια !

Αν τηρήσεις έστω και λίγο μερικά , θα μεγαλουργήσεις !!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕΦ!!

 

Για το Sugar Mama,
Εύη Κατράνα

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…