Παιδικά ποδήλατα, τι πρέπει να ξέρετε Παιδικά ποδήλατα, τι πρέπει να ξέρετε
Στρατήλα Ρένα Written by Μαρ 31, 2015

Παιδικά ποδήλατα, τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα - ποιό είναι το κατάλληλο για το δικό σας παιδί;

 

Ήρθε η ώρα να αγοράσετε στο παιδάκι σας το πρώτο του ποδήλατο; 'Η το «μικρό σας», ίσως όχι και τόσο μικρό πλέον, είναι έτοιμο να αλλάξει ποδήλατο και να πάρει ένα μεγαλύτερο; Αν έχετε καιρό να βγείτε έξω στην ποδηλατική αγορά ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Σήμερα, υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί τύποι ποδηλάτων όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια έχετε μια μεγαλύτερη γκάμα επιλογών από την οποία μπορείτε να διαλέξετε, όμως από την άλλη, αυτή η δυνατότητα αυξάνει και τις πιθανότητες να διαλέξετε το λάθος ποδήλατο. Εμείς σας δίνουμε μερικά tips ώστε να σας διευκολύνουμε στις επιλογές σας και να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε να επιλέξετε ένα ποδήλατο που θα αρέσει και θα αγαπηθεί από το μικρό σας.

Το μέγεθος παίζει ρόλο

Το κριτήριο επιλογής για το μέγεθος ενός κανονικού ποδηλάτου είναι το μέγεθος του σκελετού του. Για τα παιδικά ποδήλατα όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, και μετριούνται ώς εξής:

Για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού ποδηλάτου δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνον η ηλικία και το ύψος του παιδιού. Θα πρέπει να αξιολογηθεί ο συντονισμός που έχει το κάθε παιδί όπως επίσης και η εμπειρία του πάνω στο ποδήλατο. Για παράδειγμα, τα πιο ψηλά παιδιά με λιγότερη αυτοπεποίθηση νοιώθουν πολύ πιο άνετα σε ένα μικρότερο για αυτά ποδήλατο διότι αισθάνονται ότι το ελέγχουν καλύτερα. Αντιθέτως, ένα δεκάχρονο παιδί με ψηλά πόδια και αυξημένο το μυϊκό του συντονισμό μπορεί να είναι έτοιμο να καβαλήσει και ένα κανονικό ποδήλατο.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ασφάλεια. Μην κάνετε το πιο μεγάλο και πιο κοινό λάθος, αυτό της αγοράς ενός μεγαλύτερου από τα μέτρα του παιδιού σας ποδήλατο σκεπτόμενοι ότι «το παιδί θα μεγαλώσει σε λίγο καιρό και θα του κάνει». Μεγαλύτερα απο τα μέτρα τους ποδήλατα μπορούν να προκαλέσουν πεσίματα και συνεπώς ατυχήματα. Επίσης τα μεγαλύτερα ποδήλατα είναι πιο δύσκολα να οδηγηθούν και να ελεγθούν. Αυτοί είναι και κάποιοι από τους βασικούς λόγους που θα κάνουν το παιδί να μην αγαπήσει το ποδήλατο και να στραφεί μακριά του. Εξάλου, όταν το παιδί μεγαλώσει και το ποδήλατο δεν είναι πια στα μέτρα του μπορείτε να το βάλετε σε μια αγγελία στην εφημερίδα (ή στο Cyclist.gr) και να το πουλήσετε πριν να του πάρετε το επόμενο.

Όταν κατά την αγορά ελέγχετε τα μέτρα του ποδηλάτου, σιγουρευτείτε το παιδί κάθεται άνετα πάνω στη σέλα ενώ και τα δύο του πόδια μπορούν να πατήσουν με άνεση στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καβαλήσει και να ξεκαβαλήσει από το ποδήλατο με ευκολία ενώ διατηρεί μια όρθια και σταθερή θέση. Εάν το ποδήλατο διαθέτει και βοηθητικές ρόδες τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμα και αν το παιδί, καθίμενο στη σέλα, φτάνει το έδαφος με τις μύτες των ποδιών του και όχι με ολόκληρο το πέλμα του εφόσον η επιπλέον υποστήριξη προέρχεται από τις ίδιες τις βοηθητικές ρόδες. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς το παιδί σας ολοένα βελτιώνει την ισορροπία του πάνω στο ποδήλατο, μπορείτε σταδιακά, σιγά-σιγά, να σηκώνετε τις βοηθητικές ρόδες από το έδαφος έτσι ώστε να αρχίζει να συνιθίζει να ρίχνει το βάρος του αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το που θέλει να στρίψει.

Είναι επίσης εξίσου σημαντικό το παιδί να μπορεί να φτάνει με άνεση το τιμόνι του ποδηλάτου και να μπορεί να το οδηγεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εάν το τιμόνι είναι πολύ μακριά, το παιδί θα αναγκαστεί να σκύψει πολύ μπροστά με συνέπεια την απώλεια ελέγχου. Ακόμη, αν το ποδήλατο έχει τα φρένα (μανέτες φρένων) στο τιμόνι είναι απαραίτητο τα χέρια του παιδιού να μπορούν να τα φτάσουν και να τα λειτουργήσουν. Εάν το παιδί δεν έχει τη δύναμη να λειτουργήσει τις μανέτες των φρένων, είναι συνήθως δυνατό, αυτές να μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να διευκολύνουν τη λειτουργία τους. Κανονικά σε ένα καλό κατάστημα ποδηλάτων θα σας βοηθήσουν με αυτές τις ρυθμίσεις κατά την αγορά του ποδηλάτου.

Τύποι ποδηλάτων

Σήμερα, οι τύποι των παιδικών ποδηλάτων είναι τόσοι πολλοί όσο και οι τύποι των ποδηλάτων για «μεγάλους». Για τα πολύ μικρά παιδάκια υπάρχουν μικρά ποδήλατα χωρίς φρένα τα οποία δεν προορίζονται για χρήση στους δρόμους. Είναι ποδήλατα για το πάρκο ή για τα πεζοδρόμια (όπου αυτά υπάρχουν ακόμα, κυρίως στην Αθήνα). Με το που γίνονται οχτώ χρονών πολλά παιδιά θα προτιμήσουν τα ΒΜΧ (Bicycle Moto Cross), τα οποία είναι και ιδανικά σχεδόν για όλες τις ποδηλατικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας, να πάνε στο σχολείο, να γυρίσουν τη γειτονιά, να κάνουν μεταξύ τους αγώνες, άλματα πάνω και κάτω στα πεζοδρόμια και να τα βάλουν και στο χώμα. Επίσης άλλα δημοφιλή ποδήλατα σε αυτή την ηλικία είναι τα mini-mountain bikes με μια ανάρτηση μπροστά.

Εάν το παιδί σας είναι μικρό, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και η επιλογή του σωστού ποδηλάτου δεν θα σας πάρει και πολύ για να γίνει. Όταν όμως είναι λίγο μεγαλύτερα τότε είναι που υπάρχει μια πολυπλοκότητα. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για το ποδήλατό τους και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ενθουσιαστούν και να αγαπήσουν την ποδηλασία με ένα ποδήλατο που τους αρέσει πολύ και όχι απλά με ένα οποιοδήποτε ποδήλατο.

Αν θέλετε να μάθετε τι τους αρέσει, ρωτήστε τους. Πάρτε κάποιους καταλόγους ποδηλάτων και φέρτε τους στο σπίτι και μελετήστε τους παρέα. Πηγαίνεται στο Διαδίκτυο και επισκεφτείτε τα ηλεκτρονικά καταστήματα των αντιπροσώπων ποδηλάτων και σημειώστε πια σας ενδιαφέρουν. Κι αν έχετε χρόνο, πάρτε το παιδί σας και κάν'τε μια βόλτα παρέα στα καταστήματα ποδηλάτων. Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα σας δείξουν αμέσως τα ποδήλατα που τους αρέσουν περισσότερο.

Και αν το ποδήλατο είναι δώρο γενεθλίων, τότε συμβουλευτείτε τους γονείς των φίλων του παιδιού σας. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ένα ποδήλατο που του αρέσει!

Που να αγοράσετε

Ενώ αληθεύει ότι μπορείτε να αγοράσετε το ποδήλατο του παιδιού σας σε διάφορα μεγάλα πολυκαταστήματα που πουλάνε και ποδήλατα, εμείς θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφτείτε πρώτα ένα κατάστημα ποδηλάτων. Ίσως πληρώσετε λίγο παραπάνω, όμως κερδίζετε πολύ περισσότερα.

Μόνο τα καταστήματα ποδηλάτων έχουν τα εργαλεία και το εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να αξιολογήσει και να προτείνει το κατάλληλο και ασφαλές για το παιδί σας ποδήλατο. Εκτός από το πιο ποιοτικό και εξειδικευμένο service που παρέχουν αυτά τα καταστήματα, διαθέτουν καλύτερα και πιο ποιοτικό ποδήλατα με τις απαραίτητες εγγυήσεις καλής λειτουργίας. Τα ανταλλακτικά των ποδηλάτων όπως επίσης και τα υλικά κατασκευής των σκελετών σε αυτά τα καταστήματα είναι επίσης πολύ καλύτερα ποιοτικά και πιο ανθεκτικά από αυτά που βρίσκει κανείς στα πολυκαταστήματα.

Τέλος αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστείτε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, επιδιορθώσεις, ή αλλαγές πάνω στο ποδήλατο του παιδιού σας, θα μπορέσετε να απευθυνθείτε στο κατάστημα το οποίο το αγοράσατε (τα περισσότερα έχουν και τμήμα τεχνικής υποστήριξης) με τη σιγουριά μιας πιο προσωπικής επαφής και προσοχής από αυτή που θα αντιμετώπιζε κανείς στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Κατά τη γνώμη μας, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ καλύτερη επένδυση των χρημάτων σας να αγοράσετε ένα καλύτερο ποδήλατο το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στα παιδιά, θα χαλάσει λιγότερες φορές και όταν έρθει η ώρα για μεγαλύτερο ποδήλατο, θα μπορεί το "παλιό" να δωθεί με την ίδια ασφάλεια και σιγουριά στο μικρότερο αδελφάκι.

Πληροφορίες: http://www.cyclist.gr

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/d0104e543694c4a16675f6f0c54897e3.jpg
National Awareness and Special Days

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…