Print this page
Φωτιά στο σπίτι!!! Τι κάνουμε; Φωτιά στο σπίτι!!! Tι κάνουμε;
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουλ 22, 2015

Φωτιά στο σπίτι!!! Τι κάνουμε;

Rate this item
(4 votes)

Αξέχαστες στιγμές αγωνίας περάσαμε πριν 3 εβδομάδες όλη η οικογένεια μου, ήταν μεσημέρι Σαββάτου, ακούσαμε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα..

 

Πανικόβλητοι εγώ και ο άντρας μου προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί. Αλλά δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι κάπου είχε πάρει φωτιά, λόγω της μυρωδιάς του καπνού που κατέκλυζε το κτήριο.

Η γλυκύτατη ηλικιωμένη γειτόνισσα μας προετοιμάζοντας το μεσημεριανό γεύμα της, (τα σαββατοκύριακα κρατάει τον εγγονό της μιας και εργάζονται οι γονείς του) τοποθέτησε ένα τηγάνι με λάδι στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, την οποία και έθεσε σε λειτουργία. Καθώς το λάδι ζεσταινόταν, χτύπησε το τηλέφωνο και απομακρύνθηκε από την κουζίνα, πηγαίνοντας στο διπλανό δωμάτιο του διαμερίσματος να απαντήσει. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το μικρό παιδάκι μύρισε τον καπνό από την κουζίνα και ειδοποίησε την γιαγιά του. Εκείνη έβαλε τις φωνές, φοβήθηκε και για το παιδί, τρέξαμε όλη η γειτονιά και την σβήσαμε τη φωτιά πριν προλάβει να επεκταθεί και στο υπόλοιπο σπίτι, έτσι δεν καλέσαμε τελικά την Πυροσβεστική!

 

2

Η γιαγιά και ο μικρός ευτυχώς ήταν καλά, κάλεσαν και έναν παθολόγο, για να το επιβεβαιώσει.

 

Έκτοτε επηρεάστηκα πολύ, μιας και εγώ μεγαλώνω παιδί και κάθε μέρα λειτουργώ την ηλεκτρική μου κουζίνα... Πιστεύουμε ότι όσα ακούμε δεν θα συμβούν ποτέ σε εμάς. Μια πυρκαγιά σε οικία μπορεί να μην προκαλεί πάντα τον θάνατο αλλά ειδικά στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα αναπνευστικά προβλήματα.

 

Ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ο πανικός μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος οδηγός. Παραμείνετε ψύχραιμοι

 

• Ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κλείστε τον κεντρικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος
• Μην προσπαθήσετε να την σβήσετε, αν δεν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια και γρήγορα.
• Μην ανοίξετε τα παράθυρα, καθώς αυτό θα βοηθήσει τη φωτιά να εξαπλωθεί μέσω του
• Ειδοποιήστε και τους άλλους στο διαμέρισμά σας να βγούνε έξω, αν είναι δυνατόν.
• Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει γεμίσει καπνό, χαμηλώστε όσο μπορείτε, γιατί ο καπνός και τα αέρια ανεβαίνουν προς τα πάνω. Ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται κοντά στο πάτωμα.
• Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με βρεγμένο πανί για να περιορίσετε τον καπνό που εισπνέετε.
Αν η πυρκαγιά ξέσπασε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, βγείτε αμέσως έξω κλείνοντας την πόρτα ώστε να εμποδίσετε, έστω προσωρινά, την επέκταση του καπνού και της φωτιάς στους υπόλοιπους χώρους. Προσοχή στο πόμολο της πόρτας που θα χρειαστεί να ανοίξουμε, μπορεί να καίει υπερβολικά.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατηθείτε γερά από τα κάγκελα της σκάλας. Σε λίγο θα βρίσκεστε στην έξοδο. Αν η φωτιά και ο καπνός έχει απλωθεί στα χαμηλότερα πατώματα και η έξοδος είναι αδύνατη, ανεβείτε επάνω μέχρι να φτάσετε στην σκεπή, αφήστε ανοικτή την πόρτα ώστε να μην κλειδωθείτε και περιμένετε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

 

1

 

Αν είστε παγιδευμένοι στο διαμέρισμά σας:

 

• Εάν η φωτιά σας εμποδίζει να φύγετε από το διαμέρισμά σας, πηγαίνετε σε ένα χώρο κοντά σε ένα παράθυρο με το τηλέφωνο.

• Καλέστε την πυροσβεστική στο 199 και δώστε τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό του διαμερίσματός σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.

• Καλύψτε τα κενά γύρω από τις πόρτες με υγρές πετσέτες και παραμείνετε χαμηλά στο πάτωμα.

 

Να θυμάστε:

 

• Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο - τον καπνό.

• Διατηρείτε τους διαδρόμους διαφυγής καθαρούς - μην αφήνετε μεγάλα αντικείμενα όπως καροτσάκια ή έπιπλα, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά, σε διαδρόμους και σκάλες.

 

Κάποια στιγμή επισκέφτηκα την γιαγιά του διπλανού διαμερίσματος με σκοπό να την ρωτήσω εάν χρειάζεται κάποια βοήθεια από εμένα, έστω και οικονομική, για την επισκευή του χώρου της κουζίνας λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε.

Τελικά ο απορροφητήρας της είχε χαλάσει και το ντουλάπι του, είχε καεί η ξύλινη επένδυση του ντουλαπιού του, όπως και κάποια ντουλάπια της κουζίνας και γενικότερα η κουζίνα ήταν ... μαύρη!

 

Η γιαγιά όμως, είχε προνοήσει... είχε κάνει ασφαλιστικό συμβόλαιο Μινέττα, που προέβλεπε πυρκαγιά έτσι δεν είχε αγχωθεί καθόλου για τις υλικές ζημιές!

 

Η ασφαλιστική εταιρεία της κατέβαλε τα ποσά για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ντουλαπιών, για το βάψιμο της κουζίνας και για να αγοράσει καινούριο απορροφητήρα που καταστράφηκε εντελώς...!

 

Αυτό το γεγονός μ' έκανε να σκεφτώ πολλά και να πάρω κάποιες σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις.. πρέπει να προνοούμε για την ασφάλεια της ζωής μας αλλά και για το σπίτι που στεγάζει τα όνειρα των παιδιών μας...

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…