Print this page
Προλάβετε και καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα Προλάβετε και καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Μαϊ 14, 2015

Προλάβετε και καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα

Rate this item
(1 Vote)

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες την έχει αντιμετωπίσει ή τη βιώνει. Ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα ελλειποβαρή ή υπέρβαρα άτομα.

 


Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται αυτός που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και κοιλιακό άλγος και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο.
Τα αίτια της αύξησης της δυσκοιλιότητας, φαίνεται να εξαρτώνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή, κυρίως με τη μειωμένη ενυδάτωση και κατανάλωση φυτικών ινών, στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην καθιστική ζωή, στο άγχος και στα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πάει «τουαλέτα» την ώρα που θέλει.

 

Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό. Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί και φαρμακευτικά, εντούτοις επειδή πολλές φορές η κατάχρηση των υπακτικών μπορεί να αποτελέσει αιτία δυσκοιλιότητας, γι' αυτό και θα αναφερθούμε σε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά κυρίως πρόληψης της δυσκοιλιότητας.

 

1. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 – 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά και πειραματιστείτε με τα υπόλοιπα, π.χ. ενώ το μπρόκολο φαίνεται να μη βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, εντούτοις σε κάποια άτομα λειτουργεί. Από φρούτα προτιμήστε εκείνα που έχουν σποράκια, όπως το ακτινίδιο, η φράουλα και τα σύκα, φρούτα με το φλούδι, π.χ. το ροδάκινο και αποξηραμένα, όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες. Επίσης για να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας προτιμήστε τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ολικής άλεσης. Περιορίστε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα απλά μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα. Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι τους «βοηθάει» η πρόσληψη καφέ ή και το μέλι. Να προστεθεί ότι είναι πολύ πιθανό ένα τρόφιμο που βοηθάει κάποιον στις κενώσεις του να μη βοηθάει κάποιον άλλον, γι' αυτό και θα πρέπει να πειραματιστείτε.

 

2. Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού. 1 ½ λίτρο υγρών την ημέρα είναι το ελάχιστο, προκειμένου να εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση των κοπράνων σας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες. Το γάλα μπορεί σε κάποιους να εντείνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ να βοηθήσει άλλους. Προσέξτε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, γιατί παρόλο που θεωρούνται υπακτικά, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα το τσάι.

 

3. Μειώστε τα επεξεργασμένα τροφίμα και fast – food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Παρόλα αυτά μην αποκλείστε το λίπος από τη διατροφή, ιδιαίτερα την περίοδο που έχετε τη δυσκοιλιότητα και μην κάνετε αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα, η οποία θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την κατάσταση. Από τα έλαια προτιμήστε το ελαιόλαδο, γιατί όπως όλα τα λίπη, διεγείρει την έκκριση χολοκυστοκινίνης και της χολής, η οποία κάνει τα κόπρανα πιο υδαρή και επομένως ανακουφίζει από τη δυσφορία.

 

4. Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα έχουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ των άλλων βοηθάνε στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Γι΄ αυτό επιλέξτε τρόφιμα, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, που είναι εμπλουτισμένα σε προβιοτικά.

 

5. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Επιπλέον προσπαθείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που σας δημιουργείται το αίσθημα, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η λειτουργία και η κινητικότητα του εντέρου.

 

 

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…